2 βότανα και 2 μπαχαρικά που αγαπούν την υγεία μας
Από τα πιο δημοφιλή βότανα και μπαχαρικά, το δίκταμο, το τσάι του βουνού, η ρίγανη και η κανέλα, δεν λείπουν σχεδόν ποτέ από το ντουλάπι. Τα προτιμάς κυρίως για το άρωμα και τη γεύση τους, ξέρεις όμως πόσα περισσότερα έχουν να σου προσφέρουν;
Κάποια είναι εγχώρια και άλλα εξωτικής καταγωγής. Κάποια τα χρησιμοποιούμε πολύ συχνά και άλλα όχι. Κοινά χαρακτηριστικά τους είναι ότι δίνουν άρωμα, γεύση και χρώμα στην κουζίνα μας και ότι αγαπούν την υγεία μας. Είναι γεγονός -το πιστοποιούν άλλωστε και πολλές μελέτες-, τα μπαχαρικά και τα βότανα έχουν πολλές ευεργετικές δράσεις στον οργανισμό. Αξίζει, λοιπόν, να τα γνωρίζουμε όλα. Για αρχή πάντως, δες πώς σε ωφελεί το δίκταμο, το τσάι του βουνού, η ρίγανη και η κανέλα.
Δίκταμος ο μοναδικός
Δεν είναι τυχαία ένα από τα πιο διάσημα βότανα, που χρησιμοποιούνταν για φαρμακευτικούς λόγους ήδη από την αρχαιότητα. Περιέχει πολλά φλαβονοειδή και τριτερπένια -ουσίες γνωστές για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους. Σύμφωνα με μελέτες, περισσότερες από 40 ουσίες, οι οποίες έχουν βρεθεί στο αιθέριο έλαιο του δίκταμου, διαθέτουν ισχυρή αντιμικροβιακή δράση κατά παθογόνων βακτηρίων της στοματικής κοιλότητας, αλλά και κατά παθογόνων μυκήτων, ενώ και η επιτροπή φαρμάκων φυτικής προέλευσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων δημοσίευσε την τελική μονογραφία του δίκταμου με την κατανάλωσή του να αποδεικνύεται ευεργετική κατά του βήχα, των ήπιων γαστρεντερικών διαταραχών, των μικρών φλεγμονών του δέρματος και τους μώλωπες.
Πώς να τον χρησιμοποιείς: Για να δεις αποτελέσματα πρέπει να πίνεις 3 φλιτζάνια με αφέψημα δίκταμου κάθε μέρα. Σημείωσε ότι το δίκταμο δεν ενδείκνυται για παιδιά και εγκύους.
Το “επανεμφανιζόμενο” τσάι του βουνού
Μπορεί να το επιλέγεις για την ωραία γεύση του, αλλά το τσάι του βουνού έχει πολλά περισσότερα να σου δώσει. Καταρχάς έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, με τα αιθέρια έλαια του να παρουσιάζουν αντιμικροβιακές ιδιότητες. Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτες, το εκχύλισμα του μπορεί να συνεισφέρει προληπτικά στην οστεοπόρωση. Ήξερες ότι, όπως αποκάλυψε μεγάλη έρευνα Γερμανών επιστημόνων, το τσάι του βουνού έχει ευεργετική επίδραση και κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ;
Πώς να το χρησιμοποιείς: Μπορείς να απολαμβάνεις το τσάι του βουνού άφοβα και χωρίς περιορισμούς καθώς δεν περιέχει καφεΐνη, ενώ δεν εμφανίζει και ανεπιθύμητες παρενέργειες σε ειδικές ομάδες όπως στα παιδιά ή τις εγκύους.
Η “τσαχπίνα” ρίγανη
Η ρίγανη έχει πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και παρουσιάζει σημαντική αντιμικροβιακή δραστηριότητα κατά παθογόνων μικροοργανισμών, όπως της Escherichia coli (γνωστή και ως E.coli). Παράλληλα, τα φύλλα και ο μίσχος της διαθέτουν αντισηπτικές, αντισπασμωδικές, διεγερτικές και τονωτικές ιδιότητες, ενώ χρησιμοποιείται και για τη θεραπεία του κρυολογήματος, της γρίπης και των πεπτικών διαταραχών. Στα συν και ότι βοηθάει στην αντιμετώπιση του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου.
Πώς να τη χρησιμοποιείς: Οι μαρινάδες με ρίγανη είναι ένα και ένα για το κόκκινο κρέας, καθώς η ρίγανη μειώνει το σχηματισμό καρκινογόνων ουσιών, που σχηματίζονται από το ψήσιμο του κόκκινου κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες. Μελέτη που έγινε από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα δείχνει ότι η προσθήκη ρίγανης μπορεί να μειώσει το σχηματισμό των επικίνδυνων ετεροκυκλικών αμινών (από το ψήσιμο) σε ποσοστό μέχρι και 78%!
H “εξωτική” κανέλα
Η κανέλα περιέχει ουσίες που εμφανίζουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις, με τα συστατικά της να βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Μάλιστα, μελέτες δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση κανέλας μπορεί πιθανόν να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη. Επίσης, ένα από τα συστατικά της -η σιναμαλδεύδη, φαίνεται να επιδρά στα αιμοπετάλια εμποδίζοντας τον σχηματισμό θρόμβων.
Πώς να τη χρησιμοποιείς: Μπορεί να έχεις συνδέσει την κανέλα με το ρυζόγαλο, αλλά μη διστάσεις να την προσθέσεις και σε ροφήματα, στον καφέ, στο γιαούρτι, σε επιδόρπια και στα κομμένα φρούτα, όπως το μήλο που του πάει πολύ.
Η ειδικός μας
Η Αστερία Σταματάκη είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στον τομέα της “Κλινικής Διατροφής” του τμήματος επιστήμης Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Από το 2001 ασκεί το επάγγελμα του διαιτολόγου και διατηρεί γραφείο στο Νέο Ψυχικό. Από το 2008 είναι εκπαιδεύτρια-εισηγήτρια σεμιναρίων σε θέματα Διατροφής στο Ανοιχτό Ίδρυμα Eκπαίδευσης. Είναι συγγραφέας του βιβλίου “Γνωρίστε τα ελληνικά super foods” (εκδόσεις Διόπτρα) και του βιβλίου “To αλφαβητάρι της παιδικής διατροφής”. Έχει υπάρξει ομιλήτρια σε πολλά συνέδρια και ημερίδες, ενώ μελέτες της έχουν δημοσιευτεί σε καταξιωμένα επιστημονικά περιοδικά.
olivemagazine
Πηγή: kritipress.gr