Οι αρχές δεν αξιοποίησαν ούτε το διαδίκτυο ούτε την ευρωπαϊκή γραμμή 112 για τις πυρκαγιές

  Ούτε ένα… τουιτάρισμα σωτηρίας! Το «πέπλο» της ασυνεννοησίας των συναρμόδιων αρχών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση για τις πυρκαγιές συνεχίστηκε μοιραία και στην έγκαιρη ειδοποίηση των κατοίκων ακόμη και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Περιφέρεια, Δήμοι, Ελληνική Αστυνομία και Πυροσβεστικό Σώμα… τουιτάρουν για ψύλλου πήδημα (!), αλλά δεν έκριναν αναγκαίο πως έπρεπε να ειδοποιήσουν τους πολίτες που κινδύνευαν ακόμη και με αυτόν τον διαδικτυακό τρόπο. Δεν το έκαναν ούτε για το αυτονόητο, αυτό της ανακοίνωσης του τηλεφωνικού αριθμού 199, προκειμένου να επικοινωνούν οι πολίτες που έψαχναν τους δικούς τους ανθρώπους, φθάνοντας τη λίστα των αγνοούμενων σε δυσθεώρητο τριψήφιο νούμερο.

Οι συγγενείς πήγαιναν από μόνοι τους στα 4-5 νοσοκομεία, καθώς δεν υπήρχε καμία λίστα τραυματιών, και κατέφευγαν σε εκκλήσεις μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ η ευρωπαϊκή γραμμή εκτάκτων αναγκών 112, ώστε να καλούν όσοι βρίσκονταν σε ανάγκη.

Με την κλήση του πολίτη σε αυτόν τον αριθμό, ενημερώνεται άμεσα το κέντρο, για το γεωγραφικό ίχνος του. Μέσω της τηλεφωνικής γραμμής, θα μπορούσαν να ενημερώσουν όλους τους πολίτες στο Μάτι, με SMS, με γραπτό μήνυμα, να εκκενώσουν άμεσα τα σπίτια τους και τις διαδρομές διαφυγής από τον κίνδυνο.

Η ΕΛ.ΑΣ…. αγνόησε την Πυροσβεστική

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός πως από τις 17:00 το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας όταν ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά στην Καλλιτεχνούπολη, μέχρι και τη θανατηφόρα εξέλιξή της το βράδυ της ίδιας ημέρας, στο Μάτι, το τηλεφωνικό κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος δεν είχε λάβει ούτε… μία κλήση για αγνοούμενο, καθώς όλες γίνονταν στο τηλεφωνικό κέντρο της Αμεσης Δράσης.

Η αστυνομική υπηρεσία άφησε στην… άγνοιά της την Πυροσβεστική, η οποία δεν είχε καμία εικόνα για το μέγεθος του σοβαρού θέματος των αγνοουμένων. Οι πρώτες κλήσεις που ξεκίνησε να λαμβάνει το Πυροσβεστικό Σώμα ήταν στις 10 το πρωί της… επόμενης μέρας. Επίσης, από την έναρξη της φωτιάς έως και δύο ώρες αργότερα, όταν οι φλόγες είχαν φθάσει στον Νέο Βουτζά, οι κάτοικοι, παραθεριστές και επισκέπτες στο Μάτι δεν ενημερώθηκαν ποτέ για τον κίνδυνο και την αναγκαιότητα απομάκρυνσής τους από εκεί.

«Ούτε μία ντουντούκα»

Δεν ακούστηκε ούτε μία… ντουντούκα, που να προειδοποιεί τους πολίτες να εγκαταλείψουν έγκαιρα την περιοχή, και όταν επιχείρησαν να το κάνουν με δική τους πρωτοβουλία εγκλωβίστηκαν και κάηκαν στα στενά δρομάκια.

Τουλάχιστον 250 αυτοκίνητα βρέθηκαν καμένα στους δρόμους, άλλα με νεκρούς επιβάτες στο εσωτερικό τους και άλλους νεκρούς όταν επιχείρησαν να τα εγκαταλείψουν προκειμένου να διασωθούν αλλά τους είχαν προλάβει οι φλόγες.

Ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς υποστήριξε: «Δεν δόθηκε εντολή για εκκένωση. Οταν γύρισε ο αέρας, τότε λέγανε φύγετε φύγετε, αλλά το λέγανε οι άνθρωποι που ήταν εκεί πέρα, δεν υπήρχε οργάνωση από πίσω, φώναζαν φύγετε από τα σπίτια σας θα καείτε.. δεν έγινε οργανωμένα από ένα κέντρο επιχειρήσεων».

Η περιφερειακή σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Γιάννα Τσούπρα ωστόσο είχε αντίθετη άποψη: «Ηρθε ο κύριος Σιώνης και είπε μπροστά μας “ποιου είναι η περιοχή;”. Ο δήμαρχος είπε “είναι δικιά μου” η περιοχή, και η απάντηση ήταν “από τη στιγμή που είναι δικιά σου η περιοχή, απομάκρυνε τον κόσμο”. Και του λέω “ναι δήμαρχε, πρέπει να φύγει ο κόσμος”». Ο κύριος Σιώνης ήταν ο αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο Μάτι και συντόνιζε την επιχείρηση και ο αρμόδιος να εισηγηθεί την απομάκρυνση των πολιτών.

Στο «συρτάρι» έμειναν τα σχέδια

Τα… σχέδια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που έμειναν στα χαρτιά περιλαμβάνουν και την ενεργοποίηση του Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης Ανθρώπινων Απωλειών (ΣΔΑΑ).

Η συγκεκριμένη παράγραφος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ως συμβάν με πολλούς θανόντες ορίζεται κάθε συμβάν κατά το οποίο προκαλούνται πολυάριθμοι θάνατοι, εστιασμένοι χρονικά ή/και χωρικά, και η διαχείρισή του υπερβαίνει τις δυνατότητες της καθημερινής λειτουργίας των κατά τόπον αρμόδιων Ιατροδικαστικών Αρχών και των λοιπών εμπλεκομένων φορέων».

Σε άλλο σημείο περιγράφεται αναλυτικά: «Σε ένα τέτοιο συμβάν ανάλογα με την ένταση και την έκτασή του, θα απαιτηθεί η χρήση πόρων, πέραν των κατά τόπους υφιστάμενων, γεγονός που αυξάνει τις απαιτήσεις συντονισμένης συνέργειας όλων των εμπλεκομένων φορέων. Για τον σκοπό αυτό καταρτίστηκε από την Δ/νση Σχεδιασμού & Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς Το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρώπινων Απωλειών (ΣΔΑΑ) καθορίζει ένα σύστημα για την κατάλληλη οργάνωση και συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών, για την αποτελεσματική διαχείριση συμβάντων με πολυάριθμους θανόντες.

Ο συντονισμός αυτός αφορά τη διασύνδεση επιμέρους δράσεων μεταξύ των Αρχών/Φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση των συνεπειών, και της αρμόδιας, καθ’ ύλη και κατά τόπο, Προανακριτικής Αρχής (ΕΛΑΣ, ΠΣ, ΛΣ/ΕΛ.ΑΚΤ, ανάλογα με το είδος και τον τόπο του συμβάντος) και την εύρεση και διάθεση πρόσθετων πόρων.

Η ενεργοποίηση του ΣΔΑΑ γίνεται από το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, μετά από σχετικό αίτημα της φυσικής ηγεσίας της καθ’ ύλη και κατά τόπο αρμόδιας Προανακριτικής Αρχής».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

 

Πηγή: kritipress.gr