Ο σχεδιασμός Μητσοτάκη μετά τις γιορτές: Τα κρίσιμα νομοσχέδια και η κούρσα των ευρωεκλογών
Ένα «πυκνό» τρίμηνο ξεκινάει για την κυβέρνηση από τις αρχές Ιανουαρίου, καθώς ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θέλει μέχρι τα τέλη Μαρτίου να έχει ψηφίσει μία σειρά από νομοσχέδια που είτε εκτιμά ότι θα φέρουν εκλογικά οφέλη στη ΝΔ είτε θεωρούνται «δύσκολα» και είναι καλό να περάσουν πριν τις Ευρωεκλογές, και ει δυνατόν σε χρονική απόσταση από τις κάλπες.
Η αρχή αναμένεται να γίνει με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια που παρουσιάστηκε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο για το 2023 από τον υπουργό Παιδείας Κυρ. Πιερρακάκη και αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη βουλή στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ από τα πρώτα σχέδια νόμου που θα κατατεθούν θα είναι και η κατοχύρωση της επιστολικής ψήφου στους απόδημους, οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και η αθλητική νομοθεσία για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.
Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια που θα τεθεί σε διαβούλευση αρχές της χρονιάς, θα περιλαμβάνει και σειρά διατάξεων για τα κρατικά πανεπιστήμια, ενώ η μάχη που θα δοθεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, θα είναι επικεντρωμένη στα ζητήματα συνταγματικότητας τα οποία εγείρουν κάποια από τα κόμματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης θα βασιστεί στο άρθρο 28 του Συντάγματος που αφορά στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τους διεθνείς οργανισμούς, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων πως «για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα».
Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 θετικές ψήφοι.
«Με τη νέα χρονιά θα φανεί ποιοι είναι προοδευτικοί στις πράξεις και όχι μόνον στα λόγια», σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, δίνοντας μία πρόγευση της αντιπαράθεσης που θα προκληθεί εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου.
Για την κυβερνητική πλειοψηφία, όμως, είναι σημαντικό και το νομοσχέδιο για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στους απόδημους, καθώς επιτελικά στελέχη της θεωρούν ότι θα τύχει ευρύτερης αποδοχής τόσο στη βουλή όσο όμως και στις πολυπληθείς κοινότητες των Ελλήνων του εξωτερικού, ενώ θα αποτελέσει ένα πρόσθετο κίνητρο για να συμμετάσχουν στις εκλογές περισσότεροι πολίτες.
Για την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου για τις ευρωεκλογές απαιτείται απλή πλειοψηφία και θα μπορεί να εφαρμοστεί από τις κάλπες τον ερχόμενο Ιούνιο. Με την ίδια πλειοψηφία μπορεί να εφαρμοστεί και στις εθνικές εκλογές, αλλά για να ισχύσει άμεσα –από τις επόμενες βουλευτικές δηλαδή – απαιτούνται τουλάχιστον 200 θετικές ψήφοι. Γι αυτό και η κυβέρνηση θα δώσει τον νυν υπέρ πάντων αγώνα για να περάσει με αυξημένη πλειοψηφία.
Με την έλευση της νέας χρονιάς, αναμένεται να έρθουν προς ψήφιση και μια σειρά από πρωτοβουλίες του υπουργείου Υγείας. Οι αλλαγές στη δημόσια υγεία θεωρούνται εκλογικά κρίσιμες αναμένονται με εύλογο ενδιαφέρον, καθώς έχουν ευθεία αντανάκλαση στην κοινωνία. Στον σχεδιασμό του υπουργού Υγείας κ. Μ. Χρυσοχοΐδη περιλαμβάνονται σχέδια νόμου για τον νέο υγειονομικό χάρτη, τη νέα διοικητική αναδιάρθρωση στις υπηρεσίες υγείας και του ΕΚΑΒ κα. Πρόκειται για ένα από τα πλέον κρίσιμα στοιχήματα της νέας τετραετίας του Κ. Μητσοτάκη, αφού, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, η πλειονότητα των πολιτών θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά στον χώρο της παροχής υπηρεσιών υγείας.
Σε συγκρουσιακό κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εικάζεται βασίμως ότι θα έρθουν προς ψήφιση οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, ιδιαίτερα αυτές που προβλέπουν την αύξηση των ανώτατων ποινών πρόσκαιρης κάθειρξης για τα κακουργήματα στα 20 έτη από τα 15 που ισχύει σήμερα, καθώς και την υποχρεωτική έκτιση ποινών φυλάκισης από τρία έτη και πάνω για τα πλημμελήματα και μέρους της καταδίκης για ποινές από δύο έως τρία έτη.
Πηγή: ieidiseis.gr