«Η ανεξέλεγκτη βόσκηση αποτελεί μεγάλη πληγή για την ύπαιθρο της Κρήτης»
Στις μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες του Αρκαλοχωρίου από την παράνομη βόσκηση κοπαδιών αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ – Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη
Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Αναβρασμός επικρατεί στους κατοίκους του Αρκαλοχωρίου για τις καταπατήσεις των περιουσιών τους, από κτηνοτρόφους που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή.
Εδώ και αρκετό καιρό έχουν εγκατασταθεί παράνομα δίπλα από την κωμόπολη του Αρκαλοχωρίου Ν. Ηρακλείου, βοσκοί οι οποίοι έχουν παράνομα ποιμνιοστάσια. Σε καθημερινή βάση βόσκουν τα πρόβατά τους σε καλλιεργούμενες ιδιόκτητες εκτάσεις όπως ελιές, αμπέλια, περιβόλια, ακόμα και αν είναι περιφραγμένα, δημιουργώντας ανεπανόρθωτες ζημιές σ’ αυτά».
Η Ερώτηση συνεχίζει λέγοντας «Οι ιδιοκτήτες των καταπατημένων αγροτικών και γεωργικών εκτάσεων που υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες της παράνομης βόσκησης, βλέπουν τις σοδειές τους να καταστρέφονται ανελέητα από τα ανεπιτήρητα κοπάδια των κτηνοτρόφων που δραστηριοποιούνται ανεξέλεγκτα στις περιοχές τους, αγανακτισμένοι για τις καταπατήσεις των περιουσιών τους. Σύμφωνα με αυτούς, «οι καταστροφές που έχουν προκαλέσει είναι ανυπολόγιστες αν αναλογιστεί κανείς (πέρα από τις εμφανείς ζημιές που αφορούν την καταστροφή των φυτών, των καρπών των δένδρων, των κηπευτικών) και τις ανεπανόρθωτες καταστροφές των ριζικών συστημάτων των φυτών και των δένδρων, καθώς λόγω των βροχοπτώσεων το έδαφος είναι λασπώδες και τα ζώα καταστρέφουν τα πάντα από τις πατημασιές τους».
Τέλος, σημειώνεται πως «Η καταστροφική δράση κτηνοτρόφων και η ανεξέλεγκτη βόσκηση αποτελεί μεγάλη πληγή για την ύπαιθρο της Κρήτης προκαλώντας ζημιές στις γεωργικές καλλιέργειες και στα δάση, καθώς και περιβαλλοντική υποβάθμιση περιοχών του νομού.»
Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:
«1. Διαθέτετε ολοκληρωμένη πολιτική για την πάταξη της παράνομης και ανεξέλεγκτης βόσκησης, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των αγροτικών περιουσιών, των δασών και της υπαίθρου;
2. Υπάρχει μηχανισμός διαχείρισης και επιβολής μέτρων για τον περιορισμό της ανεπιτήρητης βόσκησης;».
Πηγή: kritipress.gr