Έτσι κλέβουν τους τραπεζικούς κωδικούς σας: Τι πρέπει να κάνετε
Δεκάδες είναι οι πολίτες που έχουν πέσει θύματα τηλεφωνικών κλήσεων, με απατεώνες να ζητούν υπέρογκα ποσά προσποιούμενοι τους συγγενείς που έχουν μπλέξει σε κάποιο τροχαίο ή τους βαριά τραυματισμένους. Πλέον, οι δράστες έχουν βρει ένα νέο κόλπο προκειμένου να έχουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων και να αρπάζουν μεγάλα χρηματικά ποσά.
Για τη νέα απάτη με τηλεφωνικές κλήσεις μιλά στην εκπομπή του OPEN TV «Ώρα Ελλάδος Καλοκαίρι», ο Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βασίλης Παπακώστας και δίνει οδηγίες στους πολίτες για το πώς να προστατευτούν από τέτοιου είδους κυβερνοεγκλήματα.
Τα κρούσματα με τις τηλεφωνικές απάτες και τους ψευτο-τεχνικούς
Άγνωστοι δράστες προσποιούμενοι τεχνικούς σε κέντρα υποστήριξης μεγάλων εταιρειών λογισμικού, «προθυμοποιούνται» να βοηθήσουν τους πολίτες στην επίλυση τεχνικών προβλημάτων στους υπολογιστές τους ή να πραγματοποιήσουν έλεγχο γνησιότητας των εγκαταστημένων προγραμμάτων, ώστε να συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν.
Στο πλαίσιο αυτό ζητούν από τους ανυποψίαστους πολίτες να εγκαταστήσουν στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης, αποκτώντας έτσι έλεγχο στον υπολογιστή τους και στο σύνολο των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα σε αυτόν, όπως:
-λογαριασμούς e-banking,
-λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης,
-φωτογραφίες και βίντεο,
-ιστορικό περιήγησης,
-κωδικούς πρόσβασης σε εφαρμογές και ιστοτόπους κ.α.,
Τα δεδομένα αυτά στη συνέχεια τα χρησιμοποιούν σε διάφορες έκνομες δραστηριότητες.
Συστήνεται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην ανταποκρίνονται στις κλήσεις αυτές και να μην αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία σε διάφορους επιτήδειους.
Σε περίπτωση που έχουν αποκαλύψει προσωπικά δεδομένα προτείνεται:
-άμεση κατάργηση των εφαρμογών, που οι κυβερνοεγκληματίες ζήτησαν να εγκαταστήσετε,
-επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων, στις συσκευές που τυχόν απέκτησαν πρόσβαση (κατόπιν λήψης αντιγράφων ασφαλείας – backup)
-εκτέλεση πλήρους σάρωσης ασφαλείας για τον εντοπισμό μολυσμένων ή επικίνδυνων προγραμμάτων με τη βοήθεια ενημερωμένου λογισμικού ασφαλείας
-αλλαγή κωδικών πρόσβασης και χρήση ισχυρών κωδικών συνδυαζόμενων χαρακτήρων και πολυπλοκότητας (Κεφαλαία – μικρά – σύμβολα – αριθμούς)
-άμεση επικοινωνία με το αρμόδιο -κατά περίπτωση- τραπεζικό ίδρυμα σε περίπτωση πραγματοποίησης συναλλαγών – μεταφορών χρηματικών ποσών που δεν αναγνωρίζετε.
madata.gr