Κώστας Τασούλας: Η νέα Επιτροπή Ορεινών Περιοχών της Βουλής, να «πειθαναγκάσει» την Πολιτεία για την ανάπτυξη της ορεινής Ελλάδας.
Στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Υποεπιτροπής Ορεινών Περιοχών της Βουλής προήδρευσε χθες 25/4/2024 ο Πρόεδρος της Βουλής κ.Κ.Τασούλας προκειμένου να τονίσει τη σημασία της αποστολής της και να ζητήσει από τα μέλη της και τους συνεργαζόμενους με αυτούς αυτοδιοικητικούς και πανεπιστημιακούς φορείς να «πειθαναγκάσουν» την Πολιτεία με ιδέες και προτάσεις που θα συμβάλουν αποφασιστικά στην τήρηση της συνταγματικής επιταγής για ανάγκη μέριμνας του Κράτους για τις ορεινές περιοχές της χώρας.
Η ομιλία του κ.Τασούλα έχει ως εξής:
«Ήθελα να σας καλωσορίσω σε αυτή την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών και να ευχηθώ να είναι καλορίζικη και παραγωγική, γιατί πρέπει να είναι παραγωγική. Αυτός είναι ο λόγος που η Βουλή αποφάσισε στις 12 Φεβρουαρίου του 2024 με αλλαγή του Κανονισμού της – δημοσιεύτηκε 12 Φεβρουαρίου του 2024 στο ΦΕΚ – η συγκρότηση αυτής της Υποεπιτροπής Ορεινών Περιοχών, ώστε να είναι ξεχωριστή, αυτοτελής και να μην είναι μαζί με την Υποεπιτροπή Νησιωτικών Περιοχών, για τον απλούστατο λόγο, όχι ότι υπάρχει κάποια «αλλεργία» ανάμεσα στη σύμπλευση αυτών των υποεπιτροπών, αλλά ότι είναι δύο διαφορετικά εντελώς γεωγραφικά σχήματα, τα οποία έχουν εντελώς διαφορετικές ανάγκες και επειδή και για τα δύο μεριμνά το άρθρο 101 του Συντάγματος και καλεί τη νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία να φροντίζουν για την ανάπτυξή τους, έπρεπε, εμείς, ως νομοθετική λειτουργία, να εξοπλίσουμε το σκέλος των επιχειρημάτων των ορεινών περιοχών αυτοτελώς, με τέτοια επιχειρήματα, ώστε να έχουμε εύλογη φιλοδοξία η Διοίκηση, εν συνεχεία, αυτά τα συγκροτημένα επιχειρήματα όχι, απλώς, να τα ακούσει ή να τα δεχτεί, αλλά και να τα υλοποιήσει. Αυτό είναι το μεγάλο αγώνισμα που μας περιμένει αφού οριοθετήσετε το ρόλο σας και την αποστολή σας.
Είναι πολύ χρήσιμο, που είναι πάντα μαζί μας το Πολυτεχνείο – καλωσορίζω εδώ τον κ. Χατζηγεωργίου, τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου, τον κ. Καλιαμπάκο, Καθηγητή Πολυτεχνείου – το Πολυτεχνείο πρωτοστατεί σε κάτι πρωτοποριακό που είναι και ένα είδος προανακρούσματος προς την αποστολή αναπτύξεως των ορεινών περιοχών, αυτού που κάνουμε τώρα εδώ.
Στο Μέτσοβο υπάρχει εδώ και χρόνια στο Μετσόβιο Διεπιστημονικό Κέντρο Έρευνας (ΜΕΚΔΕ). Αυτά τα αρχικά, κ. Πρύτανη, με παροτρύνουν να το μετονομάσω όχι σε «Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας», αλλά σε «Μετσόβιο Κέντρο Δεδηλωμένης Ευγνωμοσύνης «προς την πόλη του Μετσόβου», λόγω της ευεργεσίας του Μετσόβου προς το Πολυτεχνείο. Το Πολυτεχνείο ανταπέδωσε αυτή τη συμπεριφορά των ευεργετών του Μετσόβου ιδρύοντας εκεί το ΜΕ.Κ.Δ.Ε.. Άρα, η ευγνωμοσύνη η οποία είναι μια σπάνια εκδήλωση αισθημάτων, δηλαδή, η αναγνώριση και η ευγνωμοσύνη πρέπει να επαινείται και να υπογραμμίζεται και εκεί έχει γίνει εξαιρετική δουλειά για συγκεκριμένες περιοχές ήδη που πρέπει να τα υιοθετήσουμε και να τα διοχετεύσουμε εν συνεχεία προς τη Διοίκηση.
Στην υποεπιτροπή παρευρίσκονται, εκπροσωπείται η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος από τον κ. Καχριμάνη, Περιφερειάρχη Ηπείρου. Επίσης, εκπροσωπείται η ΚΕΔΕ, είναι εδώ ο κ. Κεφαλογιάννης, ο Δήμαρχος Ανωγείων, ο οποίος καλωσόρισε τη σύσταση αυτής της Υποεπιτροπής με ανακοίνωση ενθουσιώδη και πρέπει τώρα να δικαιώσουμε τον ενθουσιασμό σας.
Ακόμα, είναι εδώ η κυρία Μαρία Χριστίνα Αβέρωφ, Δήμαρχος Μετσόβου. Το Μέτσοβο είναι η «Alma Mater» του ευεργετισμού, αλλά είναι και η «Alma Mater» του αναπτυξιακού υποδείγματος, το οποίο αν το επικαιροποιήσουμε θα μπορέσουμε να συνεισφέρουμε προς τη Διοίκηση, προς την Κυβέρνηση αυτά ακριβώς τα επιχειρήματα που χρειαζόμαστε για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών, ώστε να είμαστε σύμφωνοι με το Σύνταγμα.
Έδωσα σε κάποιους από τους καλεσμένους μας – οι άλλοι τα είχαν ήδη – μια πρόσφατη έκδοση της Βουλής των Ελλήνων που αφορά στο ιστορικό της αναπτύξεως του Μετσόβου. Το Μέτσοβο αναπτύχθηκε επειδή ο Ευάγγελος Αβέρωφ στα νιάτα του έπεισε έναν ευεργέτη μετσοβίτικης καταγωγής που ζούσε στην Ελβετία, τον Βαρώνο Μιχαήλ Τοσίτσα, να αφήσει μία περιουσία 3 εκατ. δολαρίων – αξίες του 1950 παρακαλώ – και να διοχετευθούν αυτά τα χρήματα σε δράσεις, οι οποίες επεβίωσαν διαχρονικά, απέδωσαν διαχρονικά και στήριξαν αυτό το πρωτοφανές αναπτυξιακό υπόδειγμα. Στόχος μας είναι τώρα να καταλύσουμε το πρωτοφανές του Μετσόβου, να μην είναι πρωτοφανές, αλλά να είναι επαναλαμβανόμενο. Να πετύχουμε, δηλαδή, κυρία Δήμαρχε, αυτό το υπόδειγμα να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές εκσυγχρονισμένο, βέβαια, γιατί αυτό ήταν ένα υπόδειγμα του 1950, το οποίο επεβίωσε. Θέλει και αυτό διορθώσεις, αλλά πρέπει να επαναληφθεί. Οπότε η Υποεπιτροπή μας έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόκληση. Υπάρχει η γνώση, υπάρχει η πολιτική βούληση, υπάρχει η θεσμική κατοχύρωση, υπάρχει το Σύνταγμα. Αυτό που πρέπει θα το κάνουμε για να δικαιωθεί και ο κ. Κόνσολας, ο οποίος ως Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών – άρα και της Υποεπιτροπής Ορεινών Περιοχών – που πρότεινε το Νοέμβριο σε συνεννόηση με όλους σας να γίνει αυτή η Επιτροπή και που έγινε το Φεβρουάριο φέτος. Πρέπει να δικαιωθεί αυτή η προσπάθεια όχι ως προσπάθεια συντάξεως εκθέσεων ή προτάσεων, αλλά ως προσπάθεια – αν μου επιτρέπεται η έκφραση – πειθαναγκασμού της Διοίκησης μέσω επιχειρημάτων για την πειστική ανάπτυξη των ορεινών περιοχών που τόσο ξεχωριστές είναι και που τόσο ανάγκη το έχουν.
Χαίρομαι που η Βουλή των Ελλήνων πρωτοστατεί σε τέτοιες πρωτοβουλίες. Συγχαίρω όλα τα μέλη της Υποεπιτροπής και είμαι βέβαιος ότι με τις γνώσεις των συνεργατών μας και με την πολιτική βούληση των μελών μας θα δικαιωθεί η απόφασή μας να συστήσουμε ειδική περιοχή ορεινών περιοχών και γιατί το επιτάσσει το Σύνταγμα και γιατί το επιτάσσει η ανάγκη να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια εκεί που πάντα ήταν όρθια, στα βουνά της.
Ευχαριστώ για την προσοχή σας και καλή δουλειά στις εργασίες σας».