Αυτονομία της πολιτικής, αυτονομία του κόμματος, δημοκρατική οργάνωση
Απολογισμός των ευρωεκλογών
Οι ευρωεκλογές δεν έδωσαν ικανοποιητικές απαντήσεις για την Ελλάδα στην Ευρώπη. Έδωσαν όμως μια νέα πολιτική πραγματικότητα και μια νέα πρόκληση για την πατρίδα μας. Μπορεί να δηλώνει ικανοποιημένος και αδιαφιλονίκητος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών; Η απάντηση είναι προφανώς όχι με την μεγάλη μείωση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας και τις αναταράξεις που προκάλεσαν στην κυβερνητική πλειοψηφία.
Η νέα πραγματικότητα γεννάει και την πρόκληση για εμάς. Την πρόκληση να ανταποκριθούμε στην ανάγκη της κοινωνίας για ένα καλύτερο μέλλον. Να εκπροσωπήσουμε όσους γύρισαν την πλάτη στην κυβερνητική πολιτική αλλά δεν τους πέισαμε με την πρόταση μας είτε επέλεξαν την αποχή, είτε άλλα κόμματα.
Απολογισμός για το ΠΑΣΟΚ
Τα αποτελέσματα για το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να είναι καταστροφικά, είναι χαμηλότερα των προσδοκιών και στόχων μας. Οι μικρές σημαντικές νίκες όπως η πρώτη θέση σε δυο νομούς της Κρήτης, δεν είναι αρκετές να αλλοιώσουν το βασικό μήνυμα ότι είχαμε μια ευκαιρία που δεν την εκμεταλευτήκαμε. Χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ να καταφέρει περισσότερα, πολύ περισσότερα για να αλλάξει πορεία η πατρίδα μας.
Ο στόχος της δεύτερης θέσης ήταν πολιτικά σωστός. Δεν βλέπουμε όλοι μας το έλλειμμα και το κόστος για την κοινωνία από την απουσία ισχυρής και σοβαρής αξιωματικής αντιπολίτευσης; Δεν βλέπουμε όλοι τον κίνδυνο της απουσίας μιας προοδευτικής εναλλακτικής κυβερνητικής λύσης;
Χάσαμε λοιπόν μια ευκαιρία, που σωστά είχαμε εντοπίσει βάζοντας τον στόχο για τη δεύτερη θέση. Έπρεπε και μπορούσαμε να την πιάσουμε από τα μαλλιά και δεν το κάναμε. Δυστυχώς, μιας και, κόντρα σε αναλύσεις και δημοσκοπήσεις αποδείχτηκε ότι ήταν ήταν στο χέρι μας.
Τι δεν κάναμε καλά λοιπόν;
Το πρώτο λάθος μας, κατά την εκτίμησή μου, ήταν ότι με μια τόσο κακή διακυβέρνηση δεν δείξαμε ότι είμαστε αμετακίνητα στρατευμένοι στην ανάγκη αλλαγής της ως βασικό μας στόχο. Μείναμε «μετεξεταστέοι» και θολώσαμε τον βασικό μας στόχο για κυβερνητική αλλαγή.
Αποδειχτήκαμε όμως κατώτεροι των περιστάσεων και σε ότι αφορά το κόμμα μας, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Το θέμα δεν είναι μόνο ή κυρίως οργανωτικής, θεσμικής και δημοκρατικής λειτουργίας, θέματα που ασφαλώς και υπάρχουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Είναι κυρίως θέμα ηθικό και πολιτικό.
Και εξηγούμαι.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Και εδώ απευθύνομαι σε όλους και στον κάθε ένα και την κάθε μια από εμάς ξεχωριστά. Δίνουμε συχνά την εντύπωση ότι δεν πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Να γίνουμε ξανά αυτό που περιμένει ο ελληνικός λαός, η λύση της εναλλακτικής διακυβέρνησης! Ας ξεκινήσουμε λοιπόν όσοι και όσες βρισκόμαστε στην αίθουσα αυτή, με την συμφωνία ότι αποδεχόμαστε ακέραια την ευθύνη της πολιτικής αλλαγής και ζητούμε από τον ελληνικό λαό να μας δώσει της ευκαιρία να την κάνουμε πραγματικότητα. Μακριά από εμάς η αλαζονεία της μοναδικότητας, μακριά από εμάς όμως και η έλλειψη αυτοπεποίθησης. Δεσμευόμαστε στην πορεία μέχρι τις εθνικές εκλογές να έχουμε ξεκαθαρίσει τις θέσεις μας για την διακυβέρνηση και τα πρόσωπα τα οποία θα επωμιστούν το βάρος της υλοποίησής τους.
Τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα
Για να πετύχουμε στο κρίσιμο αυτό έργο, θεωρώ ότι, από εδώ και πέρα, πρέπει να έχουμε τρεις προτεραιότητες:
• Πρώτη προτεραιότητα η αυτονομία της πολιτικής
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής συνομιλεί με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις. Είμαστε το κόμμα που θεωρούσε πάντα το Κοινοβούλιο, της Αυτοδιοίκηση και τα συνδικάτα ως τα τρία βάθρα της Δημοκρατίας. Και προτάσσαμε πάντα τους θεσμούς απέναντι στη ζούγκλα των αντιθέσεων των ισχυρών του χρήματος. Στο ΠΑΣΟΚ δεν ακυρώνουμε την πολιτική μας για τριάκοντα αργύρια.
• Δεύτερη προτεραιότητα η αυτονομία του κόμματος
Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα δεχτούμε ποτέ ξανά την ερώτηση «με ποιόν θα πάτε, τη Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥΡΙΖΑ; Αυτό διασφαλίζεται μόνο με την ενδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ. Με το ξεκάθαρο πολιτικό μας στίγμα, όχι μόνο με ποιούς είμαστε αλλά και με ποιούς είμαστε απέναντι. Με το να είμαστε ανοιχτοί σε ανθρώπους που θέλουν να έρθουν κοντά μας όχι όμως με επαγγελματίες της συναλλαγής. Εν τέλει με την ενίσχυση της επιρροής μας στους «ανθρώπους της διπλανής πόρτας».
• Τρίτη προτεραιότητα η δημοκρατική οργάνωση του κόμματος
Έχουμε μπροστά μας δυο υποχρεώσεις. Η πρώτη είναι να γίνουμε ξανά ένα κόμμα μελών, ένα κίνημα βάσης. Η σημερινή εικόνα ότι το κόμμα είναι καταυλισμός πολιτευτών και των ιδιοτελειών τους πρέπει να πάει αμέσως στο κάδο ανακύκλωσης. Και η δεύτερη υποχρέωση είναι ο εκδημοκρατισμός των λειτουργιών μας, με βάση την αρχή «ένα μέλος, μια ψήφος» αφού βέβαια περιγράψουμε με σαφήνεια ποια είναι τα δικαιώματα και ποιες οι υποχρεώσεις του μέλους. Αφού τα καταφέραμε πριν πενήντα χρόνια, με τις σημερινές διευκολύνσεις από την πρόοδο την τεχνολογία, ασφαλώς μπορούμε και σήμερα! Να αποδείξουμε ότι είμαστε κόμμα δημοκρατικό και συμμετοχικό, με συλλογικότητα και συντροφικότητα.
Δεν μπορούμε να περιμένουμε αυτά να γίνουν στο μέλλον από κάποιους άλλους. Έχουμε την υποχρέωση να αναλάβουμε τις ευθύνες μας σήμερα και να προχωρήσουμε. Η πατρίδα μας έχει ανάγκη μιας πραγματικά δημοκρατικής δύναμης με πρόταση αλλαγής και πρόσωπα άξια να την υπηρετήσουν.