Η πύρινη κόλαση στην Αττική από δορυφόρο – Στάχτη πάνω από 100.000 στρέμματα
Η φωτιά στην Αττική συνεχίζει να είναι σε εξέλιξη, έχοντας κάψει μέχρι στιγμής περισσότερα από 100.000 στρέμματα γης, με το έργο της Πυροσβεστικής να είναι ιδιαίτερα δύσκολο, ειδικά λόγω των δυνατών ανέμων.
Το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου συγκέντρωσε τα δορυφορικά δεδομένα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2, που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το πρωί της Δευτέρας 12ης Αυγούστου 2024.
Δείτε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις για την πορεία της φωτιάς – Live χάρτης της NASA
Έτσι, δημοσίευσε μια εικόνα που δείχνει σε υψηλή ανάλυση τη μεγάλη περιοχή που επηρεάστηκε από τη δασική πυρκαγιά καθώς και τα ενεργά μέτωπα, που προσεγγίζουν σχεδόν την οικιστική ζώνη του λεκανοπεδίου.
Επιπλέον, δορυφορικές παρατηρήσεις υψηλής ανάλυσης (375 m) από το σύστημα FIRMS (Fire Information for Resource Management System) της NASA δείχνουν τα θερμά σημεία που ανιχνεύθηκαν από δορυφόρους πολικής τροχιάς κατά τις πρώτες πρωινές ώρες (03:00, Εικόνα 1) και το μεσημέρι (13:00, Εικόνα 2) της Δευτέρας 12ης Αυγούστου 2024.
Τα θερμά σημεία της πυρκαγιάς που ανιχνεύθηκαν από δορυφόρους πολικής τροχιάς μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες (03:00 π.μ. – Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024):
Η εξάπλωση των θερμών σημείων από την περιοχή του Βαρνάβα έως… [δίνεται μια περιγραφή που έχει φτάσει νότια] αποκαλύπτει τη μεγάλη εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς, η οποία καθοδηγείται κύρια από τους βόρειους/βορειοανατολικούς ανέμους και τη μεγάλη ξηρότητα της βλάστησης που επιταχύνει τη διάδοση της φωτιάς, ενισχύει το θερμικό της φορτίο (ειδικά σε περιοχές όπου η διαθέσιμη προς καύση βλάστηση είναι υψηλή) και συνεισφέρει στην εκδήλωση πυκνών κηλιδώσεων (παραγωγή καυτρών, μεταφορά τους από τον άνεμο, εναπόθεση σε άκαυτη βλάστηση και έναρξη νέων εστιών).
Τα θερμά σημεία της πυρκαγιάς που ανιχνεύθηκαν από δορυφόρους πολικής τροχιάς μέχρι και το μεσημέρι (13:00 Δευτέρας 12 Αυγούστου 2024):
Επίσης, ο EUMETSAT, ευρωπαϊκός, επιχειρησιακός, δορυφορικός οργανισμός για την παρακολούθηση του καιρού, του κλίματος και του περιβάλλοντος από το διάστημα, δημοσίευσε στην πλατφόρμα «Χ» ένα βίντεο με την εξάπλωση της φωτιάς στην Αττική το χρονικό διάστημα από τις 11.00 έως τις 17.30 της Δευτέρας (12/8).
Οι περιοχές που επηρεάζουν οι καπνοί
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πολίτες είναι καλό να έχουν κλειστές πόρτες και παράθυρα, λόγω των πυκνών καπνών.
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο σε ανάρτηση στα social media δημοσίευσε χάρτες με τις περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα από τους καπνούς, σημειώνοντας τα εξής:
«Σε συνέχεια της ολονύκτιας παρακολούθησης και των ενημερώσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για τις επικρατούσες συνθήκες και την ταχύτατη εξάπλωση της πυρκαγιάς προς τα νότια υπό την επικράτηση ισχυρών βορείων ανέμων, η οποία από τα ξημερώματα της 12ης Αυγούστου προσέγγισε τις περιοχές Νέας και Παλαιάς Πεντέλης, η εικόνα των μέσων ωριαίων επιπέδων των αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 στην ατμόσφαιρα της Αττικής, μέχρι στιγμής, έχει ως ακολούθως:
Από την εκδήλωση της πυρκαγιάς δημιουργήθηκε καπνός, ο οποίος στα αρχικά στάδια ανήλθε σε υψηλότερα ατμοσφαιρικά στρώματα, με αυξημένα επίπεδα να καταγράφονται στην περιοχή της Βουλιαγμένης και της Γλυφάδας και τιμές που κυμάνθηκαν μεταξύ 30 και 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο.
Από τις 3.00 μετά τα μεσάνυχτα σημειώνεται σταδιακή επιβάρυνση των επιπέδων και σε άλλες θέσεις μέτρησης στο ανατολικό τμήμα του Λεκανοπεδίου (Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Βύρωνας, Ηλιούπολη) και στον Νότιο Τομέα Αθηνών, με ιδιαίτερα ψηλές τιμές να σημειώνονται στην περιοχή της Γλυφάδας, που συνεχίζουν να είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες.
Συγκεκριμένα, οι συγκεντρώσεις έφτασαν μέχρι και τα 70 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο σε ορισμένες από τις παραπάνω περιοχές, ενώ στη Γλυφάδα ξεπέρασαν τα 200 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, τις πρώτες πρωινές ώρες.
Οι τιμές υποβάθρου κατά τη διάρκεια τη νύχτας στις υπόλοιπες θέσεις μέτρησης του Λεκανοπεδίου κυμαίνονται γενικά κάτω από τα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο».