ΣΥΡΙΖΑ: Έρχεται πόθεν έσχες, ποινικό μητρώο και χρέη ως κριτήρια για τους υποψήφιους προέδρους

Ραντεβού στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου δίνουν η νέα πλειοψηφία και οι «Κασσελίστας» στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, μετά τα πολιτικά κριτήρια που πρότειναν πολλά από τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας στην σημερινή συνεδρίαση, ως προς τους υποψήφιους για την Προεδρία του κόμματος. Απο πλευράς τους, οι «87» ζήτησαν, κατά πληροφορίες, όλοι οι υποψήφιοι να δεσμευθούν ότι αποδέχονται το Καταστατικό και τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων. Επίσης έθεσαν και κριτήρια διαφάνειας, όπως και οικονομικά ως προϋποθέσεις συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία.

 
Συγκεκριμένα, στα κριτήρια διαφάνειας που προτάθηκαν είναι:
 
– κατάθεση πόθεν έσχες,
 
– όχι σε δανεισμό, όπως και
 
– διερεύνηση τυχον τεραστιων οφειλών σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, εφορία.
 
Από το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη υποστηρίζουν ότι οι δύο προϋποθέσεις που έθεσαν εκείνοι, δηλαδή η συλλογή 50 υπογραφών από μέλη της Κεντρικής Επιτρπής και το λευκό ποινικό μητρώο, δεν έγιναν αποδεκτά. Ωστόσο, στη σημερινή συνεδρίαση δεν ελήφθησαν αποφάσεις, αλλά τέθηκε το πλαίσιο της συζήτησης στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία καλείται να αποφασίσει το ερχόμενο Σάββατο αν θα ισχύσουν όροι συμμετοχής στην προεδρική εκλογή, όπως και ποιοι. «Η συζήτηση εξελίχθηκε σε εξαιρετικό κλίμα για το χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες» τόνιζαν κομματικές πηγές για τη σημερινή συνεδρίαση.
 
Σημειωτέον ότι ο υποψήφιος Πρόεδρος, Παύλος Πολακης εμμένει στη θέση του περί «συνεδρίου ανακήρυξης υποψηφιοτήτων», όπως και στο να «τρέξουν» γρήγορα οι εσωκομματικές διαδικασίες. Ωστόσο, δεν υπήρξε αλλαγή στο προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα, ενώ το επικείμενο συνέδριο θα είναι Έκτακτο και όχι διαρκές ή Καταστατικό, όπως πρότεινε η νέα πλειοψηφία, με ψηφοφορία 18-3.
 
Στο… πειθαρχικό η Πολιτική Γραμματεία
 
Εν τω μεταξύ, κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους και οι «Κασσελίστας», καθώς συνεχίζονται οι καταγγελτικές ανακοινώσεις κατά της έκπτωσης του Στέφανου Κασσελάκη, με το Συντονιστικό των Κυκλάδων να περνά στην αντεπίθεση, ζητώντας να παραπεμφθεί όλη η Πολιτική Γραμματεία στο πειθαρχικό.
 
Σε ανακοίνωση τους, «καλούμε την Επιτροπή Δεοντολογίας ως το μόνο συλλογικό όργανο που καταστατικά μπορεί να ερμηνεύσει σημεία του καταστατικού να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να παρέμβει αποτελεσματικά για να μας προστατεύσει όλους απο την επίταση, επιπλέον διασπαστικών φαινομένων, παρακαλούμε όπως εξετάσει το ανακοινωθέν της τελευταίας συνεδρίασης της Π.Γ., καθώτι αφενός αναφέρει πως “αυθεντικός ερμηνευτής” του καταστατικού είναι η ΚΕ και αφετέρου δεν προκύπτει καταστατικά με κανέναν τρόπο έκπτωση του Προέδρου μετά την ψήφιση της άρσης εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του, η οποία απόφαση βρίσκεται υπο την διαλυτική αίρεση της έγκρισης ή της απόρριψης από το έκτακτο συνέδριο, το ανώτατο όργανο του κόμματος που για αυτό το λόγο συγκαλείται». «Επιπλέον, την καλούμε να εξετάσει τις δηλώσεις προβεβλημένων στελεχών της Πολιτικής Γραμματείας, τα οποία απο την επομένη άρχισαν να μιλούν ανοιχτά για συμπόρευση, ακόμη και για κοινά ψηφοδέλτια με άλλα κόμματα, παραβιάζοντας κατάφορα την απόφαση του τελευταίου μας συνεδρίου», κατέληγαν.