EUROBANK: Στο Επίκεντρο η Ανάπτυξη στην Κρήτη – €800 εκατ. σε επιχειρήσεις (vid, pics)

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Γιώργος Π. Ζανιάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, οι Αναπληρωτές Διευθύνοντες Σύμβουλοι, κ.κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου, Ιάκωβος Γιαννακλής, Σταύρος Ιωάννου και κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών του Ομίλου, επισκέφθηκαν όλους τους Νομούς της Κρήτης και πραγματοποίησαν, όπως κάθε χρόνο, συναντήσεις με επιχειρηματίες, θεσμικούς φορείς και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η Κρήτη αποτελεί ισχυρή επιχειρησιακή προτεραιότητα για την Eurobank αναγνωρίζοντας τη δυναμική της οικονομίας του νησιού σε παραδοσιακούς κλάδους, ως ένας διεθνής τουριστικός προορισμός αλλά και τόπος παραγωγής υψηλής αξίας αγροδιατροφικών και βιομηχανικών προϊόντων που συνθέτουν ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα ελληνικά αναπτυξιακά οικοσυστήματα. Παράλληλα, όμως, πρόκειται για μία τοπική οικονομία που επενδύει δυναμικά σε νέους κλάδους όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ακαδημαϊκή έρευνα & καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες, ενώ αποτελεί πεδίο ανάπτυξης μεγάλων έργων υποδομής με δυναμική να υποστηρίξουν τις ανάγκες του πληθυσμού και τις βασικές δραστηριότητες, αλλά και προοδευτικά να μετασχηματίσουν το νησί, ανάγοντας την Κρήτη σε κρίσιμο κόμβο πράσινης ενέργειας, δεδομένων και εμπορευμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Eurobank ως Τράπεζα της Ανάπτυξης συμμετέχει ενεργά στη χρηματοδότηση κλάδων που μπορούν να στηρίξουν τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου σε όλους τους παραπάνω τομείς (π.χ. Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, Ηλεκτρική Διασύνδεση Κρήτης – Αττικής κ.ά.) και υποστηρίζει έμπρακτα τις επιχειρήσεις του κλάδου του Τουρισμού συμμετέχοντας σε επενδύσεις ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και ομίλων. Σημειώνεται ότι, τα τελευταία πέντε (5) χρόνια η Eurobank, μόνο στην Κρήτη, χορήγησε €800 εκατ. σε επιχειρήσεις προκειμένου να υλοποιήσουν το αναπτυξιακό τους πλάνο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας υπογραμμίζει ότι:  «Η Κρήτη αποτελεί, διαχρονικά, πεδίο ανάπτυξης πρωτοποριακών, καινοτόμων και εξωστρεφών επιχειρηματικών πρακτικών, αποτέλεσμα της ισχυρής της επιχειρηματικής παράδοσης, η οποία διακρίνεται για τη διαρκή διάθεση επένδυσης στο νέο. Βλέπουμε στην Κρήτη μια ολοκληρωμένη οικονομία, πρότυπο της βιώσιμης ανάπτυξης που επιδιώκει να πετύχει η χώρα. Πιστοί στη δέσμευση να στηρίζουμε κάθε πρωτοπόρα επιχείρηση, σε κάθε κλάδο, προκειμένου να αυξηθούν οι πραγματικές επενδύσεις και η χώρα να πετύχει ανάπτυξη ικανή να αντέξει στο χρόνο, θα είμαστε στο πλευρό της καινοτόμου κρητικής επιχειρηματικότητας και όλων των Ελλήνων επιχειρηματιών με διαρκή στόχο την ενδυνάμωση της συλλογικής ευημερίας.»

Η Τράπεζα διοργάνωσε δείπνο εργασίας με επιχειρηματίες στο Ηράκλειο, με θέμα «Η Κρήτη και τα μεγάλα έργα υποδομών». Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σε συζήτηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank, κ. Φωκίωνa Καραβία.

Δείτε το βίντεο:
youtu.be/mWZTq9EF0Uk

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο κ. Σταϊκούρας ανέλυσε παρεμβάσεις του Υπουργείου στην Κρήτη που αφορούν:

1. Κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης (BΟΑΚ).
2. Κατασκευή του Νέου Διεθνή Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης στο Καστέλλι.
3. Λειτουργία και Αξιοποίηση του Yφιστάμενου Αεροδρομίου Ηρακλείου.
4. Αξιοποίηση του Yδάτινου Δυναμικού του Ταυρωνίτη Ποταμού.
5. Συμπληρωματικά Έργα και Ενίσχυση του Ταμιευτήρα Μπραμιανού.
6. Κατασκευή του Φράγματος στο Πλατύ και Μελέτη Αρδευτικών Δικτύων Γερακαρίου Ρεθύμνου.
7. Κατασκευή Νέου Σταθμού Επιβατών στον Λιμένα της Σούδας.
8. Δημιουργία Σχολικών Υποδομών.
9. Κατασκευή και Αναβάθμιση Δικαστικών Μεγάρων.
10. Αποκατάσταση Βλαβών επί Γεφυρών στον BOΑΚ.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης έκανε λόγο για «ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών αυτοκινητόδρομο που διατρέχει την Κρήτη από την Κίσσαμo μέχρι τη Σητεία» και υπογράμμισε πως «δεν αποτελεί μόνο μια βασική αναπτυξιακή προοπτική, αλλά κυρίως έρχεται να καλύψει το αναπτυξιακό έλλειμμα του νησιού. Μια πάγια εκκρεμότητα, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη λογική του υπερσυγκεντρωτικού κράτους, που δεν τολμά να αποκεντρώσει αρμοδιότητες και να κατανείμει πόρους στις Περιφέρειες».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην απώλεια πόρων που έπρεπε να έχουν διατεθεί για την οδική ασφάλεια, σημείωσε τις διαχρονικές καθυστερήσεις και την έλλειψη συνεργασίας επί πολλά χρόνια με το αρμόδιο υπουργείο, ενώ σημείωσε πως είναι σημαντικό να ξεκινήσει στο τέλος της επόμενης χρονιάς το τμήμα από την Κίσσαμο και τα Χανιά προς το Ηράκλειο.
Υπογράμμισε πως θα πρέπει να προχωρήσουν τα τμήματα και μετά τον Άγιο Νικόλαο μέχρι την Σητεία όπου έχουν ωριμάσει μελέτες και πρέπει να γίνουν απαραίτητες ενέργειες από το Υπουργείο Υποδομών ενώ σημείωσε πως είναι σημαντικό το θέμα των παρακάμψεων όπως στο Ηράκλειο. «Μακάρι την επόμενη επταετία να το δούμε ολοκληρωμένο το έργο του ΒΟΑΚ», τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Κρήτης.

Για την Περιφέρεια Κρήτης, ο σχεδιασμός των μεγάλων έργων υποδομών, προϋποθέτει τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και είναι σημαντική η παρέμβαση της Περιφέρειας Κρήτης, για την αναβάθμιση του επαρχιακού οδικού δικτύου της Κρήτης με πόρους των Περιφερειακών Προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
Ειδικότερα στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας του εκτεταμένου επαρχιακού οδικού δικτύου του νησιού με έργα 70 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, αλλά και στην αναβάθμιση των κάθετων οδικών αξόνων που συνδέουν το ΒΟΑΚ με τις νότιες παραγωγικές περιοχές της Κρήτης με την κατασκευή κόμβων, παρακάμψεων πόλεων και οικισμών, καθώς και νέες χαράξεις όπου αυτό απαιτείται. Πρόκειται για έργα 100 εκ. ευρώ.

Παράλληλα, ο Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε στην πρόοδο της κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι, το οποίο αναμένεται να μεταβάλλει σε μεγάλο βαθμό τη θέση της Κρήτης, στον τομέα των μεταφορών, αλλά επεσήμανε «πως η περιοχή του Καστελλίου χρειάζεται μια σειρά συνοδών έργων, είτε αυτά αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής είτε την κατασκευή συνδετήριων οδικών αξόνων».


Υπογράμμισε ακόμα πως για την Περιφέρεια Κρήτης, τα ζητήματα της διαχείρισης και διάθεσης του νερού αποτελούν μια ακόμα στρατηγική προτεραιότητα και προκρίνοντας την αξία της ενιαίας και περιφερειακής διαχείρισης των υδάτων, τόνισε πως κάθε πολιτική διαχείρισης του νερού πρέπει να ενσωματώνει και την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Αναφέρθηκε και στα μεγάλα αρδευτικά έργα της Κρήτης και μια σειρά έργα που πρέπει να προχωρήσουν στον τομέα αυτό 
και υπογράμμισε την αξία των μεγάλων έργων όπως η ηλεκτρική διασύνδεση, της Κρήτης με την Αττική. Ο Περιφερειάρχης τόνισε πως «η Κρήτη είναι ένα νησί που δικαιούται το μερίδιο στην ανάπτυξη, στη βάση όχι μόνο της αναλογικότητας, αλλά και στη βάση του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει ο τόπος μας, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου».
 

poo.gr