Κορονοϊός: Τρεις καθοριστικοί δείκτες και δύο ημερομηνίες που θα καθορίσουν τη χαλάρωση των μέτρων

Δύο κρίσιμες ημερομηνίες έχει τώρα μπροστά της η επιτροπή εμπειρογνωμόνων: την εβδομάδα που έρχεται, οπότε και θα φανεί εάν έχουν επιβαρυνθεί οι επιδημιολογικοί δείκτες, που σημαίνει πως υπήρχε διασπορά την περίοδο των Χριστουγέννων. Και αντίστοιχα τα μέσα του Ιανουαρίου, που θα δείξει εάν δεν τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας κατά την Πρωτοχρονιά.

Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην περιφέρεια γενικότερα, αλλά και στις περιοχές με υψηλό φορτίο (όπως Δυτική Αττική, Έβρος, Κιλκίς, Κοζάνη, Πιερία), η ηλικιακή κατανομή των διαγνώσεων- κυρίως στην ομάδα άνω των 65 ετών-, οι εισαγωγές στο νοσοκομεία και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, αποτελούν την ίδια ώρα τα βασικά κριτήρια για το εάν θα ξεκινήσει η συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων και τον τρόπο που θα γίνει αυτή.

Επιφυλακτικοί οι ειδικοί

Επί του παρόντος όμως οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί, τόσο για το άνοιγμα των σχολείων, όσο και για την επανεκκίνηση οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως το λιανεμπόριο. Η επαναλειτουργία της εστίασης στον αντίποδα θεωρείται πως θα καθυστερήσει ακόμη, όπως και η κατάργηση των sms και του περιορισμού της κυκλοφορίας.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου Covid για το διάστημα 17 έως 23 Δεκεμβρίου, υπάρχει μείωση στον κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων και θανάτων, καθώς και στον αριθμό των διασωληνωμένων. Μια μείωση που όπως τονίζουν οι λοιμωξιολόγοι πρέπει να συνεχιστεί, διαφορετικά δεν υπάρχουν περιθώρια για έξοδο από το lockdown.

Μειώνεται ο δείκτης μετάδοσης

Σύμφωνα με την έκθεση, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 839 κρούσματα, από 1.126 στην προηγούμενη έκθεση, εμφανίζοντας μείωση 25,5%. Στο εξεταζόμενο διάστημα, το 25,9% των κρουσμάτων καταγράφηκε κατά μέσο όρο στην Αττική, το 20,9% στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια. Η τελευταία φορά που σημειώθηκε τριψήφιος μέσος όρος ημερησίων κρουσμάτων ήταν στις 28 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι η τάση των ημερήσιων κρουσμάτων (όπως αποτυπώνεται στην εξέλιξη του 7μερου κυλιόμενου μέσου όρου) παρουσιάζει πτωτική πορεία της τάξης του 68,6% τις τελευταίες 5 εβδομάδες, από το υψηλό των 2.674 κρουσμάτων στις 18 Νοεμβρίου.

Συνολικά, ο δείκτης μετάδοσης Rt για την επικράτεια στις 23 Δεκεμβρίου εκτιμάται από τον ΕΟΔΥ σε 0,67. 

Επίσης, ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων μειώθηκε σε 76 (από 83 στην προηγούμενη έκθεση) και  το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ μειώθηκε σε 495 (από 552).

Ο αριθμός των διασωληνωμένων καταδεικνύει, όπως υπογραμμίζεται, τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας. Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει μείωση σε 70% (από 82% στην προηγούμενη έκθεση).

 

Της Vicky.kourlibini

 

 

 

capital