Ανακοινώσεις Μητσοτάκη: Τι θα πει για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, τι θα γίνει με την εστίαση

Μέχρι αύριο, Τρίτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης που αφορούν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένα πεδία, καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών χώρων από το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη που γνωστοποίησε τα παραπάνω ανέφερε ότι υπάρχει νέα έξαρση της πανδημίας σε περιοχές της χώρας, όπως η Αττική, η Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο. «Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στους νέους. Το 75% των νέων κρουσμάτων αφορά σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 34 ετών, ενώ ο κύριος όγκος εντοπίζεται στις ηλικίες 15 έως 24 ετών. Σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά σε νέους 15 έως 19 ετών» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό του μήνυμα θα δώσει το πράσινο φως για την εκκίνηση του προγράμματος υποχρεωτικού εμβολιασμού. Εάν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή της τελευταίας στιγμής πρώτοι θα εμβολιαστούν  όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, εργαζόμενοι σε κοινωνικές δομές κλπ.

Για την εστίαση η κυβέρνηση φαίνεται να κλίνει προς το σενάριο που θέλει το εσωτερικό των μαγαζιών να χρησιμοποιείται μόνο από εμβολιασμένους ή από πολίτες που έχουν ήδη νοσήσει.

Παρόλα αυτά στο τραπέζι των συζητήσεων  συνεχίζει να  βρίσκεται το ενδεχόμενο  η λειτουργία των μαγαζιών να  καθυστερήσει για ένα μικρό χρονικό διάστημα και να μην ανοίξουν την ερχόμενη Πέμπτη. Το διάστημα αυτό θα είναι τουλάχιστον η μία εβδομάδα, αναμένοντας την εξέλιξη της πανδημίας. Σε μία τέτοια περίπτωση η επικρατέστερη ημερομηνία για το άνοιγμα  θεωρείται η Πέμπτη 22 Ιουλίου.

Κρίσιμη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου
Στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο (ΔΙΣ), που συνεδριάζει αύριο στη Μονή Πετράκη, και θα παραβρεθούν, όπως έχει ανακοινωθεί, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, και ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, αναμένεται να ληφθούν περαιτέρω μέτρα στο πλαίσιο της βοήθειας που η Εκκλησία καλείται να προσφέρει προς την κυβέρνηση στο θέμα του εμβολιασμού.

Στο τραπέζι της συζήτησης δεν αποκλείεται να βρεθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των κληρικών, ακόμη και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού από την πλευρά των πιστών για να εισέρχονται στους ναούς.

Για το τελευταίο επικρατεί έντονος προβληματισμός, μια που όπως λέγεται στους εκκλησιαστικούς κύκλους θα προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις από τους πιστούς, υπάρχουν, όμως, φωνές εντός της Εκκλησίας που τάσσονται υπέρ του να εφαρμοστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ενα άλλο ζήτημα το οποίο προκαλεί «πονοκέφαλο» στους ιεράρχες και στον Αρχιεπίσκοπο, Ιερώνυμο, είναι και αυτό με τους λεγόμενους αρνητές κληρικούς του κορονοϊού. Ιεράρχες που τάσσονται υπέρ των εμβολίων ως μοναδικής «ασπίδας» από τον θανατηφόρο ιό, τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται στη πρώτη γραμμή προσπαθώντας να τους πείσουν να εμβολιαστούν.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να εκδοθεί από τη ΔΙΣ και μια εγκύκλιος που θα καλεί όχι μόνο τους κληρικούς αλλά και τους πιστούς που αρνούνται ή φοβούνται να εμβολιαστούν να το πράξουν όσο πιο γρήγορα γίνεται.

«Την Τρίτη θα ενημερωθούμε από τον Μακαριώτατο για τις συναντήσεις του και θα δούμε τι ζητήθηκε και τι θα κάνουμε και θα αποφασίσουμε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Δεν είναι κακό να γίνονται ζυμώσεις και να ακούμε τις απόψεις των μητροπολιτών», δήλωσε (ΕΡΤ) ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Ιλίου, Αθηναγόρας.

Ως τη μοναδική λύση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την πανδημία χαρακτήρισε τον εμβολιασμό και ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Ανθιμος.

«Αναγκαζόμαστε να το πούμε εμείς που προσπαθούμε να πείσουμε τους ανθρώπους για την πνευματική ζωή, ό,τι προβάλλει το Ευαγγέλιο, το προβάλλει για να μας πείσει. Δεν γίνεται με το ζόρι, ούτε υποχρεωτικά. Φτάνουμε όμως στο σημείο εμείς που στηριζόμαστε στην πειθώ όταν κηρύσσουμε να ζητήσουμε μία υποχρεωτικότητα, η οποία θα απορρέει όμως από την ευθύνη που οφείλουμε να έχουμε» τόνισε (στον ΣΚΑΪ) ο ιεράρχης.

Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ανέφερε «δεν είναι εύκολο πράγμα, αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση, είναι μονόδρομος. Η Εκκλησία επαγγέλλεται τη ζωή, δεν μπορεί τώρα να αδιαφορήσει μπροστά στο θάνατο που έρχεται να θερίσει και νέους ανθρώπους. Πρέπει υποχρεωτικά να προχωρήσουμε προσπαθώντας να πείσουμε, αλλά στο τέλος θα αναγκαστούμε να ζητήσουμε και υποχρεωτικότητα στην τήρηση των εμβολίων, αν κάποιοι δεν καταλαβαίνουν την ευθύνη που έχουμε ως άνθρωποι απέναντι στην κοινωνία».

Ο κ. Ανθιμος ζήτησε από τους πιστούς «να εμπιστευθούν την Εκκλησία τους. Οταν ο Αρχιεπίσκοπος, όταν η Σύνοδος, όταν οι μητροπολίτες κηρύσσουν πλέον υπέρ του εμβολιασμού, έχουν την εντύπωση ότι εμείς θα θέλαμε ποτέ το κακό των χριστιανών μας;».

Μετάλλαξη «Δέλτα»: «Το 70% των στελεχών σε άτομα κάτω των 40»
Η Αριστοτελία Πελώνη για τη μετάλλαξη «Δέλτα» σημείωσε ότι το 70% των στελεχών εντοπίστηκαν σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 40 ετών. «Από το σύνολο των κρουσμάτων με την νέα μετάλλαξη χρειάστηκε να νοσηλευτεί το 13%, εκ των οποίων κανένας δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος. Διαπιστώνεται παράλληλα -και είναι μείζονος σημασίας- ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ που έχει ήδη επικρατήσει η μετάλλαξη “Δέλτα” και έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων- οι εμβολιασμένοι προστατεύονται και σπάνια νοσούν βαριά ή χρειάζονται νοσηλεία» είπε.

Επιπλέον ανέφερε ότι τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν πόσο αποτελεσματικός είναι ο εμβολιασμός. «Ήδη, οι εμβολιασμοί έφτασαν τους 9.230.000, με περισσότερους από 5.240.000 πολίτες να έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση και πάνω από 4.250.000 να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Μάλιστα, το 70% των πολιτών 60 ετών και άνω είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένοι» είπε προσθέτοντας ότι αυτή την εβδομάδα ανοίγει και η πλατφόρμα για τα ραντεβού εθελοντικού εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας 15 έως 17 ετών με γονική συναίνεση και ότι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν το απόγευμα στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση του υπουργείου υγείας για τον εμβολιασμό.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «το 51% των νέων κρουσμάτων εντοπίστηκαν ύστερα από αυτοδιαγνωστικά τεστ, γεγονός που, όπως είπε, αποδεικνύει τη μεγάλη συμβολή τους στον εντοπισμό και την έγκαιρη ιχνηλάτηση νέων κρουσμάτων. «Καθώς μάλιστα η νέα μετάλλαξη εντοπίζεται κυρίως σε νεότερες ηλικίες, αποφασίστηκε να προστεθούν στους έως τώρα δικαιούχους δωρεάν self test και στα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών. Αλλά και να παραταθεί μέχρι και το ερχόμενο Σάββατο, 17 Ιουλίου, η διάθεση μέσω των φαρμακείων των 4 αυτοδιαγνωστικών τεστ (self tests) στους δικαιούχους του μηνός Ιουλίου» πρόσθεσε.

 

madata.gr