Αξιόλογοι εισηγητές στο 8ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Ι.Α.Κ.Ε.
Με τη συμμετοχή αξιόλογων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό ξεκίνησαν
οι εργασίες του 8ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (Ι.Α.Κ.Ε.), με θέμα: «Κοινωνία, Εκπαίδευση και Πολιτική: Σχέσεις και ανασχέσεις». Το Συνέδριο πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, από 8 έως 10 Ιουλίου, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.
Το Συνέδριο εστιάζει στην πολυδιάστατη και δυναμική σχέση κοινωνίας, εκπαίδευσης και πολιτικής. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται, επίσης, στις επιπτώσεις της πανδημίας σε κοινωνία και εκπαίδευση και στις αποκρίσεις και προκλήσεις σε επίπεδο δημόσιας πολιτικής. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου ανακινούνται, μεταξύ άλλων, επίκαιρα και κρίσιμα θέματα, σε διεθνές, εθνικό και τοπικό επίπεδο. Μεταξύ των θεματικών ενοτήτων του Συνεδρίου εντάσσονται ζητήματα όπως: Εκπαίδευση και κοινωνική δικαιοσύνη, σύγχρονες πολιτικές για την εκπαίδευση, ψηφιακή οικονομία και επαγγελματική εκπαίδευση, παιδαγωγική θεωρία και διδακτική μεθοδολογία κ.ά.
Στο Συνέδριο συμμετέχει πλήθος εισηγητών και ερευνητών από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, εκπρόσωποι από τους χώρους της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης, στελέχη της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων κ.ά. καθώς επίσης εξέχουσες προσωπικότητες του πνεύματος, της έρευνας, της εκπαίδευσης και της πολιτικής, ως προσκεκλημένοι ομιλητές. Στις συνεδριακές εργασίες περιλαμβάνονται κεντρικές ομιλίες από προσκεκλημένους εισηγητές, εισηγήσεις σε παράλληλες αίθουσες δια ζώσης και εξ αποστάσεως, συμπόσια, εργαστήρια και αναρτημένες ψηφιακές ανακοινώσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Οργανωτικής Επιτροπής, αναμένεται η παρουσίαση περίπου 300 εισηγήσεων από περισσότερους από 350 εισηγητές. Για την παρουσίαση των εργασιών θα αξιοποιηθούν έξι παράλληλες αίθουσες, τρεις με φυσική παρουσία των εισηγητών και τρεις αίθουσες τηλεδιάσκεψης. Στο Συνέδριο συμμετέχουν εισηγητές από διάφορα πανεπιστήμια, εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ευρώπη, μέχρι και τη μακρινή Γκουανταλαχάρα του Μεξικού.
Κεντρική ομιλήτρια του Συνεδρίου είναι η Φλώρα Καραγιάννη, Δρ Βυζαντινολόγος, Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων. Μεταξύ των προσκεκλημένων ομιλητών διακρίνονται, επίσης, ο Δημήτριος Κοτρόγιαννος, Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας, Διευθυντής Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔΙΚ) Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, ο Gareth Owens, Δρ Γλωσσολογίας Ε.Κ.Π.Α., ο Μιχαήλ Κουτσιλιέρης Μιχαήλ, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής, ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Ι.Κ.Υ. και ο Γεώργιος Κολιός, MD, PhD, Γαστρεντερολόγος – Κλινικός Φαρμακολόγος, Καθηγητής Φαρμακολογίας στο Τμήμα Ιατρικής Δ.Π.Θ. Από το εξωτερικό συμμετέχουν, επίσης, στο Συνέδριο οι Καθηγητές/τριες: Prof. Dr. Wassilios Baros, Universität Salzburg, Prof. Dr. Sabine Coelsch-Foisner, Universität Salzburg, Prof. Dr. Beate Küpper, University of Applied Sciences Niederrhein, Mönchengladbach, Prof. Dr. Louis Henri Seukwa, HAW Hamburg, Prof. Dr. Andreas Zick, Universität Bielefeld, Κουβάτσου Εύα, Καθηγήτρια, Universidad de Guadalajara/CULagos, Αιμίλιος Α. Σολωμού, Ιστορικός, Διευθυντής Έδρας UNESCO στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ανδρέας Παπούλας, Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης, Διευθυντής Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης Κύπρου κ.ά.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν, επιπλέον, δύο Συμπόσια διαλόγου. Στο πρώτο θα γίνει η αδελφοποίηση του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (Ι.Α.Κ.Ε.) με το Ινστιτούτο «Όμοιοι της Μάνης». Το δεύτερο αφορά σε Συμπόσιο του προγράμματος διδακτορικών σπουδών (DSP-College) του πανεπιστημίου Salzburg, κατά το οποίο νέοι ερευνητές θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν αποτελέσματα των επιστημονικών τους εργασιών, σε μια συνεργατική ατμόσφαιρα εργασίας, και να λάβουν εποικοδομητική ανατροφοδότηση από διεθνώς αναγνωρισμένους επιστήμονες.
Η παρακολούθηση των εργασιών του Συνεδρίου είναι ελεύθερη για κάθε ενδιαφερόμενο. Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο δημοσιεύονται στις ιστοσελίδες του Ι.Α.Κ.Ε: http://www.iake.gr και http://iake.weebly.com