Ελληνοτουρκικά: Ανησυχία Δένδια για την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα
Την ανησυχία του για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη Βουλή όπου συνεδριάζει η Ολομέλεια για την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ο κ. Δένδιας τόνισε πως δεν είναι ήσυχος, ωστόσο υπογράμμισε ότι έχει δημιουργηθεί ένα επίπεδο διεθνούς αντίδρασης το οποίο μάλιστα είναι συνεχές.
Την ανησυχία για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά και την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας για να προσθέσει ότι οι επιλογές της τουρκικής ηγεσίας δεν αφήνουν κανένα πεδίο συνεννόησης και οδηγεί σε επικίνδυνους ατραπούς.
Την ανησυχία του για την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής εξέφρασε, μιλώντας νωρίτερα με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Είναι πολύ στενάχωρο αυτό που συμβαίνει, και ως προς την ουσία ανέφερε ο κ. Δένδιας σημειώνοντας ότι θέμα νησιών δεν είχε τεθεί ποτέ. Δυστυχώς, πρόσθεσε, αν υπάρχει κάτι κακό είναι ότι εγκλωβίζεται και η Τουρκία και η τουρκική κοινή γνώμη.
Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και μετά, η τουρκική ηγεσία έχει κάνει επιλογές που δεν αφήνουν κανένα πεδίο συνεννόησης. Παρατήρησε ωστόσο, ότι (λόγω της τουρκικής συμπεριφοράς) έχει δημιουργηθεί ένα επίπεδο διεθνούς αντίδρασης.
Τι συνέβη μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Βόσπορο
Ερωτηθείς για το τι συνέβη μετά τη συνάντηση των κκ Ερντογάν και Μητσοτάκη στον Βόσπορο, ο κ. Δένδιας είπε ότι ο ίδιος ήταν πολύ υπέρ αυτής της συνάντησης. Η εικόνα που έλαβα ήταν ότι είχε πάει εξαιρετικά, αλλά το τι συνέβη μετά τη συνάντηση, από πλευράς Τουρκίας, μου είναι παντελώς αδύνατον να το ιχνηλατήσω, είπε ο κ. Δένδιας, σημειώνοντας ότι δεν αλλάζει το γεγονός ότι είναι μια διαρκής επιδείνωση.
Ο κ. Δένδιας επισήμανε ακόμη ότι η συμπεριφορά της ‘Αγκυρας έχει εγκλωβίσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παρά τις απεριόριστες ευκαιρίες που τους δώσαμε. Ειδικότερα για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, που περιλαμβάνει τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη, είπε ότι εγκλωβίζει σε συνεχή πορεία σύγκρουσης με την Αίγυπτο. Γιατί, αναρωτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, κάποιος στην Τουρκία που βλέπει μακριά , να επιλέξει αυτή τη στρατηγική, η οποία οδηγεί σε αδιέξοδα και επικίνδυνες ατραπούς;
Τέλος, αναφέρθηκε στο δόγμα επί Κωνσταντίνου Καραμανλή , που ήταν η αναλογία 7 προς 10 (υπέρ της Τουρκίας). Πλέον, υπογράμμισε, αυτό έχει όχι απλώς ανατραπεί, αλλά έχει γίνει 10 προς 0 υπέρ της Ελλάδας.
Τουρκικά ΜΜΕ: Με τα F-35 μπορεί να έρθει «ξαφνικά βράδυ» η Ελλάδα
Μπούμερανγκ -σε μερίδα του Τύπου και κομμάτων της αντιπολίτευσης- γυρίζουν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οι ακραίες δηλώσεις του πως μπορεί η Τουρκία να έρθει «ξαφνικά ένα βράδυ» στην Ελλάδα.
Ο πρώην πρωθυπουργός του Ερντογάν και ο άνδρας που χάραξαν μαζί την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, διερωτήθηκε αν ο τούρκος πρόεδρος σκοπεύει να αντιμετωπίσει με το τραγούδι «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» την αλλαγή της ισορροπίας στους αιθέρες με την απόκτηση μαχητικών F-35 από την Ελλάδα.
«Αλλάζει σοβαρά η ισορροπία στους αιθέρες μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Η Ελλάδα θα πάρει τα F-35 και θα ενισχύσει περισσότερο την αεροπορία της, ενώ εμείς δεν θα έχουμε F-35. Το F-35 αυτή τη στιγμή διαθέτει την πιο εξελιγμένη τεχνολογία της αεροπορίας σε όλο τον κόσμο», «θα το αντιμετωπίσετε με το τραγούδι ‘’θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ;’’» είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου που πλέον είναι πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου «Κόμματος του Μέλλοντος».
Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες, σε ένα ρεσιτάλ εθνικισμού, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου και Ακσενέρ προκάλεσαν τον Ερντογάν να επέμβει σε ελληνικά νησιά.