Εκτός ελέγχου ο Ερντογάν στον ΟΗΕ: Ηχηρή απάντηση της Αθήνας στο κρεσέντο τουρκικών προκλήσεων
Πρόσωπο με πρόσωπο αναμένεται να βρεθούν σήμερα το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στα πλαίσια της δεξίωσης που θα δώσει ο Τζο Μπάιντεν προς τιμήν των ηγετών που βρέθηκαν στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, διπλωματικοί παράγοντες εισηγούνται στον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει την λογική του «δεν τσιμπάμε» και να απαντήσει από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με σαφήνεια στις ανόητες και ανιστόρητες αναφορές του Τούρκου προέδρου.
Να αναφερθεί δηλαδή στις καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, στα παιχνίδια που παίζει στο Αιγαίο με κίνδυνο να υπάρξει ένα μοιραίο λάθος αλλά και για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – και δη της ελληνικής ομογένειας- στην Τουρκία.Όπως επισημαίνουν, η υπερβολική ανοχή μπορεί τελικά να εκληφθεί ως αδυναμία από τους γείτονες μας, οι οποίοι θα θεωρήσουν ότι τελικά μπορούν να κάνουν πράξη τα πιο τρελά και απειλητικά σχέδια τους.
Με ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας – και μάλιστα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ – επιχειρεί η τουρκική πλευρά να «καλύψει» τις ευθύνες της για το κλίμα έντασης που επικρατεί στην περιοχή. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ερντογάν, προχώρησε σε μια άνευ προηγούμενου κλιμάκωση της ρητορικής του ισχυριζόμενος πως «η Ελλάδα μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων». Συνέχισε δε την προσπάθεια να κάνει το άσπρο – μαύρο μιλώντας περί «διακρίσεων» κατά της μουσουλμανικής «τουρκικής» μειονότητας και για «διώξεις κατά των Τουρκοκυπρίων».
Ουσιαστικά η τουρκική πλευρά συνεχίζει να επιδίδεται σε ένα blame game, επιχειρώντας να δείξει πως δεν είναι ο «ταραξίας» της περιοχής και κατηγορώντας την Ελλάδα ότι ευθύνεται για την ένταση στις διμερείς σχέσεις. Δεν είναι τυχαίο πως ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε να χρησιμοποιήσει ακόμα και φωτογραφίες με νεκρά παιδιά σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει μια συναισθηματική αντίδραση στο ακροατήριο.
Πάντως στην Αθήνα δεν πέρασε απαρατήρητο πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν ξεδίπλωσε πλήρως την αναθεωρητική του ατζέντα στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Δεν είναι τυχαίο πως απέφυγε να καταφύγει σε προκλητικές δηλώσεις «θα έρθουμε νύχτα» και σε ανιστόρητους ισχυρισμούς περί αποστρατικοποίησης των νησιών αλλά «κρατά» αυτή τη ρητορική για εσωτερική κατανάλωση.
Στην τουρκική πλευρά είναι έκδηλος ο εκνευρισμός για το ό,τι τα αναθεωρητικά της σχέδια δεν βρίσκουν υποστηρικτές στην διεθνή σκηνή και ουσιαστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδίδεται σε ένα διπλωματικό παιχνίδι πόκερ και παίζει τα ρέστα του. Με δεδομένο πως δεν έχει καταφέρει να πείσει για τα νεο-οθωμανικά του όνειρα τη Δύση συνεχίζει να κρατά ανοιχτούς διαύλους με την Μόσχα κοιτώντας και προς ανατολάς. Πρόκειται για μια ριψοκίνδυνη στρατηγική η οποία δεν αποδίδει καρπούς αν ληφθούν υπόψη τα ηχηρά μηνύματα από ΗΠΑ και Ε.Ε.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σε επιστολή του στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών επισημαίνει- σύμφωνα με διπλωματικές πηγές- πως οι υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, δηλώσεις οι οποίες αμφισβητούν την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία της Ελλάδας επί νησιών του Αιγαίου, καθώς και η κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, βαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Την ίδια στιγμή ιστορική απόφαση για την πλήρη άρση του εμπάργκο της πώλησης όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία – το οποίο είχε επιβληθεί το 1987- πήραν οι ΗΠΑ.
Να σημειωθεί εδώ πως χθες ο Γερμανός Καγκελάριος Ολαφ Σολτς δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του για την προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, έναν ευρασιατικό οργανισμό στον οποίο πρωταρχικό ρόλο παίζουν η Ρωσία και η Κίνα.
Την ίδια στιγμή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να ξεδιπλώνει την ατζέντα του στη Νέα Υόρκη και δείχνει ενοχλημένος για τον τρόπο που «αντιμετωπίζεται» η Τουρκία. Είναι χαρακτηριστικό πως σε συνέντευξη του σημείωσε πως η αμυντική βιομηχανία είναι από τους τομείς που οι σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο και έκανε αναφορά στο θέμα των F-16.
Ηχηρή απάντηση της Αθήνας
Μια αυστηρή και άμεση απάντηση στους προκλητικούς ισχυρισμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος σημείωσε πως «οι τοποθετήσεις της Τουρκίας κάθε φορά διευρύνουν τα πλαίσια τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρώπινη λογική». Μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά πως «η Τουρκία δεν δικαιούται διά να ομιλεί», υπενθυμίζοντας πως στην Κωνσταντινούπολη η ακμάζουσα άνω των 100.000 κάποτε μειονότητα τώρα έχει περιοριστεί σε λιγότερα από 5.000 άτομα.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε την προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Αγκυρα, το casus beli, την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου, την εισβολή στην Κύπρο. «Η χώρα η οποία κατέχει εδάφη ξένων χωρών, μεταξύ των οποίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, έρχεται να μιλήσει για συνθήκες ασφάλειας και συνεννόησης στην Ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε με νόημα.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία που θα απευθύνει στη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε.την Παρασκευή θα δώσει απάντηση στον πρόεδρο της Τουρκίας. Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές στην ομιλία του θα κινηθεί σε τρεις άξονες. Πρώτον : θα παρουσιάσει τα πραγματικά γεγονότα στο μεταναστευτικό και θα αναφερθεί στην προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το θέμα. Δεύτερον: θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και στις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις ελληνικής κυριαρχίας σε μια συγκυρία που η Δύση έχει καταδικάσει τον αναθεωρητισμό και την παραβίαση της κυριαρχίας και των συνόρων. Τρίτον : θα αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου σε μια συγκυρία που η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης – σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό “Sfera” -χαρακτηριστικά σημείωσε: «ξέρουν όλοι ότι δεν μπορούν να παίζουν με την Ελλάδα. Έχουμε ισχυρές συμμαχίες, έχουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Από την άλλη πρέπει να είμαστε σε θέση να μπορούμε να συζητούμε, να λύνουμε τις διαφορές μας ή και να μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε χωρίς να πλακωνόμαστε.Αυτό είναι πολύ σημαντικό». Μάλιστα πρόσθεσε πως : «δεν εκτιμώ ότι από τη μια στιγμή στην άλλη θα λυθούν οι διαφορές με την Τουρκία. Είναι πολύ βαθιές και έρχονται από πολύ μακριά. Αλλά χρειαζόμαστε αυτήν την καθημερινή ένταση και αυτό το δηλητήριο;»
Η Αθήνα απαντά με στοιχεία στην προσπάθεια της Άγκυρας να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα. Και στο διπλωματικό σπριντ που είναι σε εξέλιξη παρουσιάζονται οι αναθεωρητικές τουρκικές δηλώσεις και οι προκλητικοί χάρτες που δείχνουν τα νέο-οθωμανικά όνειρα.
Πάντως είναι εμφανές πως το επόμενο διάστημα δεν υπάρχει καμία ελπίδα για βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Άλλωστε η Άγκυρα δείχνει αποφασισμένη να συντηρήσει το κλίμα έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ετοιμάζεται για νέα «έξοδο» του ερευνητικού πλοίου «Ορουτς Ρέις».
Πώς η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικ
Συστηματική εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού γίνεται από την Άγκυρα, όπως επισημαίνει η Αθήνα που εστιάζει σε συγκεκριμένα στοιχεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση μόνο τον Αύγουστο επιχείρησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα 36.386 άτομα από τα χερσαία σύνορα στον Έβρο.
Παράλληλα οι 38 μετανάστες που εισήλθαν τον Δεκαπενταύγουστο από τον Έβρο μεταφέρθηκαν εκεί -σύμφωνα με μαρτυρίες τους- από τουρκικές κρατικές Αρχές. Και αυτό καταδεικνύει ότι επιχειρείται το τελευταίο διάστημα η εργαλειοποίηση των νησίδων του Έβρου.
Στην Αθήνα δεν έχει περάσει απαρατήρητο πως το τελευταίο διάστημα γίνεται χρήση μεγάλων σκαφών, με κατεύθυνση την Ιταλία. Ωστόσο εκτιμάτε πως είναι αδύνατο να μην γίνονται αντιληπτά από τις τουρκικές Αρχές, καθώς επιβιβάζονται σε αυτά εκατοντάδες μετανάστες σε λιμάνια της γειτονικής χώρας.