Τα βουλευτικά ντέρμπι ανά εκλογική περιφέρεια σε όλη την επικράτεια: Ποια πρόσωπα αναμένεται να βρεθούν εκτός Βουλής
Η ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής των πληθυσμιακών στοιχείων της απογραφής του 2021 λίγο πριν την αυγή του 2023, επιφέρει σημαντικές ανακατατάξεις σε μια σειρά από εκλογικές περιφέρειες. Σε περιοχές που ο πληθυσμός καταγράφει μείωση, μειώνονται μοιραία και οι βουλευτικές έδρες, ενώ αντιθέτως σε εκλογικές περιφέρειες που καταγράφεται αύξηση του πληθυσμού, θα εκλέγονται περισσότεροι βουλευτές.
Έτσι, με βάση τα νέα στοιχεία, δύο επιπλέον έδρες κερδίζει η εκλογική περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής ενώ από μία έδρα κερδίζουν ο Βόρειος, ο Δυτικός και ο Νότιος τομέας Αθηνών καθώς και η Α’ εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης. Στον αντίποδα, από μία έδρα χάνουν οι εκλογικές περιφέρειες Α’ Αθηνών, Α’ Πειραιώς και Νήσων, Άρτας, Κοζάνης, Μαγνησίας, Σερρών, Φθιώτιδας, Θεσπρωτίας και Καστοριάς. Μάλιστα οι δύο τελευταίες περιφέρειες γίνονται πλέον μονοεδρικές.
Σε επίπεδο προσώπων τώρα, αναμένεται μια σειρά από ντέρμπι όσων αφορά τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν τις εναπομείνασες έδρες, όπου υπήρξε μείωσή τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Α’ Αθηνών. Στις εθνικές εκλογές του 2019 η Νέα Δημοκρατία εξέλεξε εκεί επτά βουλευτές (Όλγα Κεφαλογιάννη, Βασίλη Κικίλια, Αθανάσιο Πλεύρη, Νικήτα Κακλαμάνη, Άγγελο Συρίγο, Φωτεινή Πιπιλή και τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο ο οποίος στην πορεία ανεξαρτητοποιήθηκε). Τώρα, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα καθώς θα θέσει υποψηφιότητα στην περιοχή και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ ντέρμπι αναμένεται μεταξύ της κας Πιπιλή και του κ. Συρίγου αναφορικά με το ποιος θα βρίσκεται εντός Βουλής μετά τις επερχόμενες εκλογές.
Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δύσκολα θα εκλέξει ξανά πέντε βουλευτές που αριθμεί σήμερα (Νίκος Φίλης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Χριστόφορος Βερναρδάκης, Νίκος Βούτσης και Αγγελική Αδαμοπούλου που προέρχεται από το ΜέΡΑ25 και εντάχθηκε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης), συνυπολογίζοντας και το γεγονός ότι υποψήφιος εκεί θα είναι και ο μέχρι πρότινος εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος.
Όσον αφορά την Α’ Πειραιώς και Νήσων που χάνει μια έδρα, η είσοδος της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνας Μιχαηλίδου αλλάζει τους εσωκομματικούς συσχετισμούς του κυβερνώντος κόμματος που μέχρι σήμερα εξέλεγε εκεί τον Κωνσταντίνο Κατσαφάδο (που παραμένει φαβορί έχοντας ερείσματα στην τοπική κοινωνία), τον Γιάννη Μελά, τον Νίκο Μανωλάκο, τη Νόνη Δούνια και τον Χριστόφορο Μπουτσικάκη. Οι δύο τελευταίοι θα δώσουν μεγάλη μάχη για το ποιος θα μπει στη Βουλή αν και υπάρχει ένα σενάριο ο κ. Μπουτσικάκης να κατέλθει υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά. Συν τοις άλλοις αναμένεται στο ψηφοδέλτιο της Α’ Πειραιώς και Νήσων της ΝΔ να φιγουράρει και το όνομα του γιατρού Νίκου Βλαχάκου, κάνοντας ακόμη πιο δυνατή τη μάχη.
Στην Άρτα που από τριεδρική γίνεται διεδρική, χαμένος όπως όλα δείχνουν θα είναι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Χρήστος Γκόγκας, ενώ σχεδόν σίγουρη θεωρείται η επανεκλογή του Γιώργου Στύλιου από τη Νέα Δημοκρατία και της Όλγας Γεροβασίλη από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Στην δε Κοζάνη, η μια έδρα λογικά θα χαθεί από τη ΝΔ που έχει 4. Το 2019 είχαν εκλεγεί εκεί κατά σειρά οι Στάθης Κωνσταντινίδης, Παρασκευή Βρυζίδου, Μιχάλης Παπαδόπουλος και Γιώργος Αμανατίδης.
Στην εξαεδρική Μαγνησία, δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν θα χάσει μια έδρα η Νέα Δημοκρατία (που εκλέγει σήμερα 4 βουλευτές, τους Χρήστο Μπουκώρο, Ζέττα Μακρή, Αθανάσιο Λιούπη και Κωνσταντίνο Μαραβέγια) ή ο ΣΥΡΙΖΑ (που εκλέγει σήμερα 2 βουλευτές, τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο και την Κατερίνα Παπανάτσιου).
Στη Φθιώτιδα φαίνεται τη μια έδρα να την χάνει η Νέα Δημοκρατία και κατά πάσα πιθανότητα να εκλέγονται εκ νέου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Γιάννης Οικονόμου και ακολούθως να δίνεται πολιτική μάχη για το εάν θα ξαναμπεί στη Βουλή ο Γεώργιος Κοτρωνιάς ή ο Θέμης Χειμάρας.
Στην εξαεδρική εκλογική περιφέρεια των Σερρών, που γίνεται πενταεδρική, θα δοθεί επίσης μεγάλη μάχη, καθώς η Ελληνική Λύση εκλέγει εκεί τον Κωνσταντίνο Μπούμπα που έχει καλά ποσοστά, οπότε ίσως κινδυνεύσει η τέταρτη έδρα της ΝΔ. Θυμίζουμε ότι το κυβερνών κόμμα εκλέγει στην πατρίδα του ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνου Καραμανλή, τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή και τη Φωτεινή Αραμπατζή, ενώ ντέρμπι προμηνύεται μεταξύ του τρίτου Τάσου Χατζηβασιλείου και του τέταρτου Θεόφιλου Λεονταρίδη.
Να σημειωθεί επίσης ότι στις Σέρρες ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εκλέγει τον Ελευθέριο Αβραμάκη που δεν δείχνει να κινδυνεύει να χάσει την έδρα.
Στις δύο νέες μονοεδρικές τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Στην Καστοριά το προβάδισμα της ΝΔ είναι μεγάλο, με τον βουλευτή Ζήση Τζηκαλάγια να δίνει μάχη με τη διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βόρεια Ελλάδα Μαρία Αντωνίου και τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τελιγιορίδου να δίνει μεγάλη μάχη για να εκλεγεί εκ νέου.
Στον αντίποδα, όσον αφορά τις περιφέρειες που προστίθενται έδρες, όπως για παράδειγμα στον Α’ τομέα Ανατολικής Αττικής, στο κυβερνών κόμμα ευελπιστούν ότι μπορούν να έχουν μια ακόμα έδρα, καθώς υπάρχει και εκεί συνωστισμός υποψηφίων μεταξύ νυν βουλευτών και υπουργών. Εκλέγονται κατά σειρά σήμερα εκεί οι Γεωργία Μαρτίνου, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Βλάχος και Βασίλης Οικονόμου και αναμένεται να κατέλθουν ο Στέλιος Πέτσας και η Σοφία Ζαχαράκη. Το δε ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ εκτιμάται ότι θα πάρει έδρα (σήμερα δεν εκλεγει βουλευτή στην περιοχή), την οποία θα διεκδικήσουν ο πρώην γραμματέας Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Γιάννης Σμέρος.
Τέλος, όσον αφορά τις έδρες στον Βόρειο, Δυτικό και Νότιο Τομέα Αθηνών οι εκτιμήσεις είναι επισφαλής σε επίπεδο προσώπων είναι ακόμα επισφαλείς, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή και το ποσοστό που θα λάβει το καθένα.