Άγιος Βαλεντίνος: Πώς καθιερώθηκε η γιορτή. Ποιος είναι ο Έλληνας προστάτης του έρωτα
Ερωτευμένοι… χρόνια σας πολλά! Σήμερα γιορτάζετε χάρη στον Άγιο Βαλεντίνο. Μάθετε πώς καθιερώθηκε η γιορτή.
Ο Βαλεντίνος, υπήρξε σύμφωνα με τον θρύλο ιερωμένος του 3ου αιώνα. Παρά τις αυτοκρατορικές διαταγές και απαγορεύσεις, πάντρευε τα ερωτευμένα ζευγάρια, γλιτώνοντας τους άντρες από την στρατιωτική θητεία.
Ακόμα και όταν φυλακίστηκε αρνήθηκε να αποκηρύξει την πίστη του. Μάλιστα, όπως λέγεται όσο ήταν στην φυλακή, ερωτεύτηκε την τυφλή κόρη του δεσμοφύλακά του, στην οποία μάλιστα έστειλε κι ένα γράμμα με την υπογραφή: «Με αγάπη από τον Βαλεντίνο σου».
Παρόλο που έζησε τον 3ο αιώνα, την πρώτη γραπτή αναφορά την έχουμε το 1382 σε ένα ποίημα του Άγγλου λογοτέχνη, Τζέφρι Τσόσερ, με τίτλο «Το Κοινοβούλιο των Πτηνών».
Σύμφωνα με το ποίημα των 699 στίχων κάθε χρόνο την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου τα πουλιά συγκεντρώνονται μπροστά στη θεά της φύσης για να διαλέξουν ερωτικούς συντρόφους!
Το 1840 ήταν κοινός τόπος η ανταλλαγή, μεταξύ των ερωτευμένων, μικρών χειρόγραφων σημειωμάτων με ευχές (valentines).
Σιγά – σιγά επεκτάθηκε και φτάσαμε στο σήμερα, όπου ο προστάτης των ερωτευμένων κάνει «χρυσές δουλειές»!
Ολα όσα θέλετε να μάθετε για τον Άγιο Βαλεντίνο, προστάτη του έρωτα και την ελληνική εκδοχή του άγιου των ερωτευμένων.
Άγιος Υάκινθος: Ο Έλληνας προστάτης του έρωτα
Στο ορθόδοξο εορτολόγιο ο Άγιος Βαλεντίνος δεν υπάρχει. Δεν αναγνωρίστηκε ποτέ ως άγιος.
Ο δικός μας «Βαλεντίνος» είναι ο Άγιος Υάκινθος. Κάθε χρόνο οι ερωτευμένοι μπορούν να γιορτάζουν στις 3 Ιουλίου και να τιμούν την μνήμη του Αγίου που μαρτύρησε για την αγάπη του Χριστού, επί αυτοκράτορα Τραϊανού ( το 98 μ.Χ.), σε ηλικία 20 χρόνων.
Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Άγιος Υάκινθος ήταν θαλαμηπόλος στην αυλή του αυτοκράτορα Τραϊανού. Εργαζόταν μέσα στην χλιδή, όμως το μυαλό του δεν «έπαιρνε αέρα». Ήταν άνθρωπος ήπιων τόνων με πίστη στον Χριστό.
Γι’ αυτό, όταν ο Τραϊανός διέταξε διωγμό κατά των χριστιανών, ο Υάκινθος δε δίστασε να ομολογήσει μπροστά στον αυτοκράτορα ότι είναι χριστιανός.
Ο Τραϊανός εξεπλάγη και του είπε ότι είναι αχάριστος. Διέταξε την φυλάκιση του και τον εξανάγκασε να τρώει ειδωλόθυτα. Εκείνος, πιστός ως ήταν, αρνήθηκε και μετά από 41 ημέρες ξεψύχησε.
Επίσης στις 13 Φεβρουαρίου τιμάται η μνήμη των Αγίων Αποστόλων Ακύλα και Πρισκίλλης, που θεωρούνται προστάτες των ερωτευμένων.
Τόσα χρόνια κανένας κληρικός δεν είχε ασχοληθεί με τον άγιο του έρωτα. Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, σε μια προσπάθεια να τραβήξει την προσοχή των νέων
προς την ορθόδοξη πίστη, πρότεινε στους ερωτευμένους να γιορτάζουν την αγάπη τους την προηγουμένη του Αγίου Βαλεντίνου, δηλαδή στις 13 Φεβρουαρίου, που η Ορθόδοξη
Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αγίων Ακύλα και Πρισκίλλης.
madata.gr