Ακρίβεια: Η κυβέρνηση σε περιδίνηση – Πόσο και για ποιους θα είναι το έκτακτο επίδομα του Πάσχα
Πανικό προκαλούν στο κυβερνητικό επιτελείο τα στοιχεία που δείχνουν ότι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά και πολλά νοικοκυριά δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στις βασικές ανάγκες, όπως στην πληρωμή των λογαριασμών της ενέργειας ή την αγορά των ειδών πρώτης ανάγκης.
Με αυξανόμενο ρυθμό συνεχίζονται οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα, δημιουργώντας μεγάλο πλήγμα στις τσέπες των πολιτών
Στο 6,2% ανήλθε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο του 2022, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Με αυξανόμενο ρυθμό συνεχίζονται οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα, δημιουργώντας μεγάλο πλήγμα στις τσέπες των πολιτών.
«Πρωταθλήτρια» των αυξήσεων ήταν και πάλι η τιμή στο φυσικό αέριο, η οποία εκτοξεύτηκε κατά 154,8%, ενώ ακολούθησε το ρεύμα με 56,7%, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 36% και τα καύσιμα-λιπαντικά με αύξηση 21,6%.
Στα τρόφιμα η κατηγορία αρνί-κατσίκι αυξήθηκε κατά 17,6%, τα νωπά λαχανικά κατά 14,4 το ελαιόλαδο κατά 15,4%, άλλα βρώσιμα έλαια κατά 17,3%, οι πατάτες κατά 12,3% και τα νωπά φρούτα κατά 8,4%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το τελευταίο τρίμηνο η μέση τιμή στις πατάτες έχει αυξηθεί σε ποσοστό 47%, στα μακαρόνια 23%, στο ελαιόλαδο πάνω από 10%, στο φρέσκο γάλα και στα τυροκομικά 8%, στα αλλαντικά 5% και στα απορρυπαντικά 4%, σε επίπεδο τιμής πώλησης στα σούπερ μάρκετ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία προκύπτουν από το e-katanalotis.gov.gr.
Όταν τα είδη διατροφής αποτελούν το 35,9% των συνολικών μηνιαίων δαπανών των φτωχότερων νοικοκυριών, με βάση τα στοιχεία της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι ανατιμήσεις στα βασικά προϊόντα τροφίμων γίνονται δυσβάσταχτες.
Επιβαρυντικό του κλίματος είναι τα στοιχεία όλων των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι η κοινωνία αγωνιά μπροστά στο σφοδρό κύμα των ανατιμήσεων. Τα στοιχεία της δημοσκόπησης της Marc για τον ΑΝΤ1 επιβάρυναν ωστόσο το κλίμα που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ανέδειξαν την διάσταση του προβλήματος πολύ πιο συγκεκριμένα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, η ακρίβεια εμφανίζεται στην πρώτη θέση με 47% μεταξύ των θεμάτων που προκαλούν μεγάλη ανησυχία στους πολίτες και ακολουθεί η πανδημία με 24,2%, η εγκληματικότητα (18%), τα εθνικά θέματα (4,5%), το μεταναστευτικό (2,6%) και οι φυσικές καταστροφές (2,5%).
Ένα 60% έχει περιορίσει τις αγορές βασικών προϊόντων και υπηρεσιών λόγω ανατιμήσεων. Το 83% δηλώνει ότι χρησιμοποιεί τη θέρμανση πιο φειδωλά σε σχέση με πέρσι και το 61% χρησιμοποιεί λιγότερο το αυτοκίνητό του λόγω των ανατιμήσεων στα καύσιμα. Για την εκτόξευση των τιμών σε φυσικό αέριο, το 36% ρίχνει την ευθύνη στη Ρωσία, το 26% στην ελληνική κυβέρνηση, και το 24% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν εκπλήσσονται για αυτά τα ποσοστά αφού καθημερινά πλέον οι πολίτες και οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες εμφανίζονται όλο και πιο απελπισμένοι από τα προβλήματα που αντιμετωπίσουν στην καθημερινότητα. Άλλωστε πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος μεταφέρουν στο κυβερνητικό επιτελείο την δυσφορία πολλών επαγγελματιών οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ακούνε την κυβέρνηση να μιλάει για ανάπτυξη και ανάπτυξη δεν βλέπουνε.
Το γεγονός ακόμα ότι ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο έφτασε το 6,2% -αποτελεί ρεκόρ εικοσιπενταετίας, αφού η Ελλάδα από το 1977 είχε να αντιμετωπίσει παρ όμοια κατάσταση- επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, δεδομένου όπως δείχνουν όλα οι λύσεις είναι λίγες και περιορισμένες…
Το περιβόητο δώρο του Πάσχα το οποίο διαφημίζει η κυβέρνηση θα αφορά λίγους ενώ πρόκειται να καθοριστεί με βάση το μέγεθος της ανάπτυξης του 2021.
Οι πληροφορίες λένε ότι ενδεχομένως να είναι πιο αυξημένο από το αντίστοιχο των Χριστουγέννων που ήταν 250 ευρώ και θα φτάσει τα 300 ευρώ. Το επίδομα αυτό θα λάβουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ΑΜΕΑ, δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και άνεργοι. Η διαφορά από το προηγούμενο είναι ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται να θέσει όχι μόνο εισοδηματικά αλλά και περιουσιακά κριτήρια, γεγονός που θα περιορίσει τους δικαιούχους.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς ανέφερε ότι «επεξεργαζόμαστε συνεχώς όλα τα δεδομένα και τα στοιχεία».
«Προφανώς το επόμενο διάστημα, ο επόμενος μήνας θα είναι κρίσιμος», πρόσθεσε. «Μιλάμε για κάτι που δεν θα είναι μέτρο μόνιμης στήριξης. Θα έχουν τη δική τους περίμετρο και στόχευση. Όταν έχουμε κάτι να το πούμε θα το πούμε. Τόσο το εύρος, όσο και το βάθος αυτής της στήριξης, είναι κάτι που προφανώς θέλουμε να έχει αποτέλεσμα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Άρα δεν θα είναι κάτι το οποίο θα είναι ασήμαντο, ούτε θα είναι επικοινωνιακού τύπου. Σχεδιάζουμε και θέλουμε να είναι κάτι που θα έχει ουσιαστικό αποτύπωμα, πρόσθεσε.