Αναμένεται νέο ρεκόρ κρουσμάτων σήμερα – Έρχονται νέα μέτρα και τηλεοπτικό μήνυμα Μητσοτάκη

Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους μέχρι στιγμής οι υγειονομικές αρχές οδηγούν στο συμπέρασμα ότι και σήμερα θα έχουμε νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κρούσματα που θα ανακοινωθούν σήμερα θα είναι πολλά περισσότερα από χθες, ενώ εκφράζονται φόβοι για τετραψήφιο αριθμό.

Φόβοι ότι ο αριθμός των κρουσμάτων που θα ανακοινωθεί σήμερα από τον ΕΟΔΥ θα πλησιάσει τα 1.000 εκφράζουν πηγές του Υπουργείου Υγείας, ενώ σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος του Οργανισμού Παναγιώτης Αρκουμανέας- μιλώντας στον ΣΚΑΙ- άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρχει αύξηση σε σχέση με τα χθεσινά κρούσματα που ήταν 865.

Σημειώνεται πάντως, ότι ταυτόχρονα με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, έχει αυξηθεί κατά πολύ και ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τετάρτη που ανακοινώθηκαν 865 νέα κρούσματα, έγινε γνωστό ότι διενεργήθηκαν 24.000 τεστ – αριθμός ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, διαμορφώνοντας τον δείκτη θετικότητας στη χώρα στο 3,6%. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στέλνει rapid test στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό, προκειμένου να αποσυμφορηθεί το σύστημα.

Υπό το φως αυτών των εξελίξεων αναμένεται με αγωνία το διάγγελμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που θα γίνει στις 7 το απόγευμα. Εικάζεται ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει νέα μέτρα που θα αφορούν κυρίως τις περιοχές που είναι στο Πορτοκαλί- δηλαδή στην κατηγορία 3- και θα προβλέπουν αφ ενός μεν τη χρήση μάσκας παντού, αφ ετέρου δε την απαγόρευση της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες. Μέτρα δηλαδή που ισχύουν ήδη στις δυο περιοχές που είναι στο Κόκκινο, δηλαδή Κοζάνη και Καστοριά.

Μήνυμα Μητσοτάκη στις 7 το απόγευμα – Αντίστροφη μέτρηση για νέα μέτρα

Για την κατάσταση στο μέτωπο του κορωνοϊού και για τα αποτελέσματα της τριμερούς διάσκεψης στην Κύπρο ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "είμαστε αντιμέτωποι με ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, αλλά εξακολουθούμε να πηγαίνουμε καλύτερα απο την υπόλοιπη Ευρώπη, όμως αυτό δεν είναι παρηγοριά" και πρόσθεσε ότι το απόγευμα (19.00) θα απευθυνθεί στους έλληνες για το "που βρισκόμαστε και ποια θα είναι τα πρόσθετα μέτρα που θα λάβουμε".

Τέλος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κατάσταση που υπάρχει στα σχολεία σε σχέση με τον κορωνοϊό, και τόνισε ότι "δεν έχουμε φαινόμενα έντονης μεταδοσης στα σχολεία, και η εξήγηση είναι ότι τηρούνται ευλαβικά τα βασικά μέτρα ασφάλειας, όπως η μάσκα" και ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς για την συνεισφορά τους στην τήρηση των μέτρων.

"Φέρατε την εμπειρία σας ως ανώτατος δικαστής που ερμηνεύει το σύνταγμα έχετε απόλυτο δίκιο ότι η ατομική ευθύνη είναι η άλλη όψη της αλληλεγγύης. Η πράξη μας έχει επίπτωση σε άλλους αλλά και σε ανθρώπους που αγαπάμε. Η ατομική ευθύνη είναι το υπόφειγμα συμπεριφοράς πάνω στο οποίο θα χτίσουμε την συλλογική αλλελεγγύη" κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης σε Περιφερειάρχες: Συνεργαστείτε μαζί μας για να αποφύγουμε μέτρα για με βαρύ οικονομικό αντίκτυπο

Στενότερη συνεργασία με την κεντρική διοίκηση και πιο ενεργό ρόλο των Περιφερειών για την αντιμετώπιση της πανδημίας ζήτησε ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας.

«Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι στη συνολική προσπάθεια να αποφύγουμε μέτρα τα οποία θα έχουν βαρύ οικονομικό αντίκτυπο σας χρειαζόμαστε όλους συμμάχους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το κεντρικό κράτος, αλλά και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να συνεργαζόμαστε. Να είναι σε πλήρη εγρήγορση οι ελεγκτικοί σας μηχανισμοί αλλά και εσείς μέσα από τον δημόσιο λόγο τον οποίον αρθρώνετε να υποστηρίζετε τις πρωτοβουλίες», τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «τα μέτρα δουλεύουν αρκεί να εφαρμόζονται».

Αμέσως μετά έγινε αναλυτική παρουσίαση των επιδημιολογικών δεδομένων αλλά και της κατάστασης του Συστήματος Υγείας σε ολόκληρη τη χώρα από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Στην παρουσίαση τονίστηκε ότι η πρώτη ηλικιακή ομάδα σε κρούσματα είναι πλέον η ομάδα 18-24 ετών και δεύτερη η ηλικιακή ομάδα 25-34. Όπως σημειώθηκε, η μεταφορά του ιού από τις παραπάνω ομάδες στις μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης στο Σύστημα Υγείας.  Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός σε περιοχές που έχουν σήμερα χαμηλό αριθμό κρουσμάτων γιατί όπως έχει δείξει η εμπειρία η κατάσταση μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα.

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας, ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ζήτησε «να αυξηθεί το βάρος της Αυτοδιοίκησης στην εφαρμογή των μέτρων». Από την πλευρά των Περιφερειαρχών ζητήθηκε  να λαμβάνουν κι αυτοί την πλήρη ενημέρωση που παρουσιάστηκε σήμερα και να αρθούν γραφειοκρατικά εμπόδια για την ταχύτερη προμήθεια υλικού για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

*Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:*

«Καλημέρα σας, θέλαμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση όλοι μαζί και να μοιραστούμε μαζί σας για να έχετε μία εικόνα, τα βασικά επιδημιολογικά δεδομένα, όπως μας τα παρουσιάζει κάθε δύο μέρες ο καθηγητής ο κύριος Τσιόδρας, ώστε να έχετε μία εικόνα ακριβώς που πηγαίνουμε, μία αντικειμενική αίσθηση ποιες περιοχές είναι πιο επιβαρυμένες σήμερα.

Όπως γνωρίζετε σήμερα το απόγευμα θα υπάρχουν μία σειρά από ανακοινώσεις επιπρόσθετες των μέτρων που ήδη έχουμε πάρει από εμένα, που θα εφαρμοστούν άμεσα. Έχουμε ήδη ένα σύστημα κατηγοριοποίησης και γνωρίζετε καλά ποια είναι τα μέτρα τα οποία ισχύουν σε κάθε κατηγορία. Τονίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο είναι δυναμικό και μπορούμε να το αναπροσαρμόσουμε π.χ. υπάρχει μία σκέψη για την κατηγορία 4 να αφήσουμε ανοιχτό το λιανεμπόριο. Διότι βλέπουμε ότι δεν έχουμε στο λιανεμπόριο μετάδοση.

Το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή εστιάζεται στην διασκέδαση τις βραδινές ώρες καθώς και σε ορισμένες συγκεκριμένες εστίες που έχουν να κάνουν με γηροκομεία, πρόσφυγες αλλά η μετάδοση πιά του ιού, όπως θα σας εξηγήσει και ο κύριος καθηγητής, είναι κυρίως συνδεδεμένη με  δραστηριότητα των νέων και απόλυτα συνυφασμένη με την κινητικότητα και την διασκέδαση κυρίως βραδινές ώρες. Οπότε θα δώσω το λόγο στον Σωτήρη να κάνει την παρουσίαση και στη συνέχεια είμαστε εδώ για οποιεσδήποτε απορίες και ερωτήσεις έχετε.

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι στη συνολική προσπάθεια την οποία κάνουμε να αποφύγουμε μέτρα τα οποία θα έχουν βαρύ οικονομικό αντίκτυπο σας χρειαζόμαστε όλους συμμάχους είναι πάρα πολύ σημαντικό το κεντρικό κράτος αλλά και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση και η τοπική αυτοδιοίκηση να συνεργαζόμαστε να είναι σε πλήρη εγρήγορση οι ελεγκτικοί σας μηχανισμοί αλλά και εσείς μέσα από τον δημόσιο λόγο τον οποίο αρθρώνετε να υποστηρίζετε τις πρωτοβουλίες. Γνωρίζω καλά ότι πάντα σε περιφερειακό και σε τοπικό επίπεδο αυτό μπορεί να δημιουργεί κάποιες μικρές συγκρούσεις συμφερόντων. Και μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε και περιπτώσεις παραβατικότητας οι οποίες δεν θα έπρεπε να γίνονται ανεκτές και είναι λίγο-πολύ γνωστές.

Όλοι γνωρίζουμε τι γίνεται στις τοπικές κοινωνίες. Αυτά τα φαινόμενα πρέπει από κοινού να τα εξαρθρώσουμε και σε αυτό σας χρειαζόμαστε συμμάχους. Διότι έχουμε πια μία πολύ καλή εικόνα και μία δυνατότητα πρόβλεψης πού θα έχουμε πρόβλημα σε 7 μέρες σε 14 μέρες ώστε να μπορούμε να παίρνουμε μέτρα πριν και όχι μετά. Σταματώ εδώ η παρουσίαση που θα δείτε είναι η παρουσίαση την οποία βλέπουμε εμείς τρεις φορές την εβδομάδα.  Όποτε Σωτήρη δίνω τον λόγο σε σένα».

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου. Παρόντες στην τηλεδιάσκεψη ήταν οι Περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Απόστολος Τζιτζικώστας, Αττικής Γιώργος Πατούλης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, Στερεάς Ελλάδος Φάνης Σπανός, Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα και Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης.

Σωτήρης Τσιόδρας: Η πρώτη ηλικιακή ομάδα σε κρούσματα είναι η ομάδα 18-24

Μετά την παρέμβαση του Πρωθυπουργού έγινε αναλυτική παρουσίαση των επιδημιολογικών δεδομένων αλλά και της κατάστασης του Συστήματος Υγείας σε ολόκληρη τη χώρα από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Στην παρουσίαση τονίστηκε ότι η πρώτη ηλικιακή ομάδα σε κρούσματα είναι πλέον η ομάδα 18-24 ετών και δεύτερη η ηλικιακή ομάδα 25-34. Όπως σημειώθηκε, η μεταφορά του ιού από τις παραπάνω ομάδες στις μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης στο Σύστημα Υγείας. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός σε περιοχές που έχουν σήμερα χαμηλό αριθμό κρουσμάτων γιατί όπως έχει δείξει η εμπειρία η κατάσταση μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα.

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας, ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ζήτησε "να αυξηθεί το βάρος της Αυτοδιοίκησης στην εφαρμογή των μέτρων". Από την πλευρά των Περιφερειαρχών ζητήθηκε να λαμβάνουν κι αυτοί την πλήρη ενημέρωση που παρουσιάστηκε σήμερα και να αρθούν γραφειοκρατικά εμπόδια για την ταχύτερη προμήθεια υλικού για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τα νέα μέτρα

Τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν προκειμένου να ανακοπεί η διασπορά του κορονοϊού φαίνεται πως έχουν "κλειδώσει". Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανότατα θα ανακοινωθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, παντού, και σε εξωτερικούς χώρους και για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3 συναγερμού. Επίσης, φαίνεται πως έχει αποφασιστεί η λήψη περιοριστικών μέτρων, που προσομοιάζουν στο γαλλικό μοντέλο. Δηλαδή, απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας για περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο, μεταξύ 1 με 5 π.μ. προκειμένου να αποφεύγονται τα φαινόμενα συνωστισμού σε πλατείες και πάρκα όταν κλείνουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για τους ελέγχους στις πλατείες και το κορονο-πάρτι

Για να αποφευχθούν τα φαινόμενα των τελευταίων εβδομάδων με το κορονοπάρτι των νεολαίων στις πλατείες, η ΕΛ.ΑΣ έχει εκπονήσει ένα ειδικό σχέδιο.

Οπως έγραφε νωρίτερα το TheToc σε πρώτο στάδιο θα αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, μπαρ, εστιατόρια, καφετέριες, περίπτερα, καταστήματα ψιλικών, κάβες κ.ά., για την αυστηρή τήρηση του ωραρίου λειτουργίας και το κλείσιμο τους "ακριβώς" τα μεσάνυχτα.

Από εκεί και έπειτα το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει τα καθιερωμένα αστυνομικά μεγάφωνα των περιπολικών μέσω των οποίων θα γίνονται "εντονότερες" εκκλήσεις απομάκρυνσης πολιτών που έχουν συγκεντρωθεί σε πλατείες και άλλους δημόσιους υπαίθριους χώρους.

Στο τρίτο στάδιο θα υπάρξει κλιμακωτή αστυνομική εγκατάσταση στις πλατείες, με τους αστυνομικούς να καταλαμβάνουν… μέτρα του χώρου έναντι των πολιτών που έχουν συγκεντρωθεί.

Δεν αποκλείεται να υπάρχει και προληπτική αστυνομική "κατάληψη" κάποιων τέτοιων χώρων πριν τα μεσάνυχτα, και την λήξη του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, που αποτελεί ένα τέταρτο στάδιο, δηλαδή πριν ακόμη την συγκέντρωση πολιτών σε αυτούς.

Ταυτόχρονα και παράλληλα, στο πέμπτο στάδιο αυτού του σχεδίου, αστυνομικοί-"ειρηνοποιοί" θα διαβουλεύονται με τους πολίτες σε ήπιο τόνο, προκειμένου να επιτύχουν την απομάκρυνσή τους. Ρητές είναι οι εντολές για την αποφυγή οποιασδήποτε μορφής συγκρούσεων και φυσικά της χρήσης δακρυγόνων, με μοναδική εξαίρεση την περίπτωση σφοδρών επιθέσεων εναντίον αστυνομικών δυνάμεων.

 

 

madata.gr