Ανασχηματισμός: Τα σενάρια, οι καραμπόλες και ποιοι υπουργοί είναι στο κόκκινο

Η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης ξεκινά σήμερα, με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με στόχο να γυρίσει σελίδα στις αστοχίες του επιτελικού κράτους, μετά τα όσα συνέβησαν το καλοκαίρι με τις καταστροφικές φωτιές.

Παράλληλα οι συνεργάτες του θεωρούν ότι θα ήταν σκόπιμο στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης (11-12 Σεπτεμβρίου) ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συνοδεύεται από το νέο κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου και σημειολογικά να δοθεί το σύνθημα της επανεκκίνησης.

Έτσι τα τελευταία εικοσιτετράωρα διακινήθηκε το σενάριο περί ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα από σήμερα το μεσημέρι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Με την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Αμερική αναμένεται στο Μαξίμου να γίνουν οι τελευταίες συζητήσεις, καθώς το σενάριο θέλει οι ανακοινώσεις να γίνουν μέχρι και σήμερα το βράδυ, προκειμένου αύριο το πρωί να γίνει η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και το μεσημέρι να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο.

Εάν πάλι ο ανασχηματισμός δεν ανακοινωθεί σήμερα, τότε οι αλλαγές δεν αποκλείεται να γίνουν μέσα στην εβδομάδα -το πιθανότερο στο τέλος- καθώς αύριο μετά το υπουργικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης  θα πάει στη Σλοβενία για να πάρει μέρος στο Bled Strategic Forum 2021 και την Πέμπτη στην Γαλλία για να λάβει μέρος στη Διεθνή Διάσκεψη για την Βιοποικιλότητα της Μεσογείου.

 Η πραγματοποίηση και μόνο του ανασχηματισμού για απόδοση ευθυνών για τις καταστροφικές πυρκαγιές και για ένα «νέο ξεκίνημα» δείχνει ότι δεν μπορεί να μείνουν στη θέση τους οι έχοντες την θεσμική ευθύνη για την αντιμετώπιση των φωτιών, δηλαδή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Το μεγάλο ερώτημα, βεβαίως, είναι αν θα μείνουν και εκτός κυβέρνησης, ώστε η απόδοση ευθυνών να είναι «καθαρή» ή εάν θα μετατεθούν σε άλλους κυβερνητικούς θώκους. Για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για παράδειγμα, ακούστηκε το βράδυ χθες το …ανήκουστο, ότι προορίζεται για …υφυπουργός του Άδωνι Γεωργιάδη, κάτι που ασφαλώς δεν μπορεί παρά να είναι …ραδιοαρβύλα και που αν ήταν αλήθεια δεν πιστεύουμε ότι θα το αποδεχόταν ο νυν υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Αντιθέτως, για τον Νίκο Χαρδαλιά, που έχει και την θεσμική ευθύνη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ακούστηκε κάποια στιγμή ότι θα αναλάβει την ευθύνη για ένα νέο φορέα που θα έχει αρμοδιότητα την ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών! Αξίζει δε να σημειωθεί πως ακόμα δεν είναι γνωστό αν υπουργός Προστασίας του Πολίτη και υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έχουν στο παρασκήνιο υποβάλλει παραιτήσεις στον πρωθυπουργό για τις πυρκαγιές, αν και οι συγκλίνουσες πληροφορίες επιμένουν πως όχι.
 
Οι πληροφορίες λένε ότι ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός, καθώς θα δημιουργηθούν και νέα χαρτοφυλάκια τα οποία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προέκυψαν το καλοκαίρι και τις νέες προκλήσεις.

Οι ίδιες πηγές λένε ακόμα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να μετακινήσει ακόμα και πρώτοκλασσάτους υπουργούς, αδιαφορώντας για τα οποία προβλήματα προκύψουν στο εσωτερικό του κόμματος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ο πρωθυπουργός  μιλώντας στους στενούς του συνεργάτες, είπε ότι  έχει αντιληφθεί πλήρως ποιες είναι οι δυσλειτουργίες της κυβέρνησης και γι’ αυτό σκοπεύει να τις διορθώσει, ενώ επεσήμανε ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα πρόσωπα αλλά οι δομές.

Οι πληροφορίες λένε ότι την τελευταία εβδομάδα έγιναν πολλά ραντεβού με στελέχη της ΝΔ, αλλά και τεχνοκράτες προκειμένου ο Κυριάκος Μητσοτάκης να καταλήξει στο νέο σχήμα της κυβέρνησης του.

Ανάμεσα στα ονόματα των βουλευτών που ακούγονται ότι θα αναλάβουν χαρτοφυλάκιο είναι του Θοδωρή Ρουσόπουλου, του Δημήτρη Καιρίδη, του Θάνου Πλεύρη, του Κώστα Καραγκούνη, του Δημήτρη Μαρκόπουλου, της Έλενας Ράπτη, του Χρήστου Κέλλα.

«Στο κόκκινο»

Υπουργοί, πάντως, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο «κόκκινο» είναι ουκ ολίγοι:

-Μεγάλη συζήτηση γίνεται για τη Νίκη Κεραμέως, η οποία είναι σύμφωνα με τις περισσότερες μετρήσεις η υπουργός με τις περισσότερες αρνητικές κρίσεις, οι αντιδράσεις όμως που υπήρξαν για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ενδέχεται και να τη διατηρήσουν στη θέση τους!

-Στο επίκεντρο των συζητήσεων, επίσης, βρίσκεται και αυτή τη φορά το υπουργείο Πολιτισμού, η πολύπειρη όμως πλέον Λίνα Μενδώνη δεν αποκλείεται και αυτή τη φορά να σώσει την παρτίδα!

-Μεταξύ των υπό αντικατάσταση προσώπων φέρεται και ο υπουργός Ναυτιλίας, όχι γιατί κρίνεται από το Μαξίμου ως αναποτελεσματικός, αλλά λόγω πιθανής καραμπόλας και επειδή θα χρειαστούν θέσεις προς κατάληψη από άλλα πρόσωπα.

Θα ιδρύσει υπερυπουργείο;

Ενδιαφέρον εμφανίζει το εάν ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στην ίδρυση υπερυπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά και εάν πχ ιδρύσει υπερυπουργείο Ανάπτυξης, με μετακίνηση του Άδωνι Γεωργιάδη, που μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί «επτάψυχος» και, τελικά, υπερπολύτιμος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συνεχίζονται τα ανοίγματα

Τα «Παιχνίδια Εξουσίας» επιμένουν πως παρά τη στροφή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει τα ανοίγματα προς την κεντροαριστερά. Το όνομα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Φλωρίδη είναι ένα από αυτά που ακούγονται, ενώ συζητήσεις γίνονται κυρίως με πρόσωπα που δεν υπήρξαν ενεργά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, αλλά έχουν αναφορά στο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο!

Αμετακίνητοι εμφανίζονται να είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δενδιας, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Περιβάλλοντος και ενέργειας, Κώστας Σκρέκας παραμένοντας όλοι στη  θέση τους.

Ποιοι μετακινούνται και ποιοι μένουν: Ένα νέο σενάριο

Σε κάθε περίπτωση, ο ανασχηματισμός θα είναι ευρύς και στο νέο σχήμα θα υπάρξουν και αλλαγές και σε αρμοδιότητες, με χαρτοφυλάκια να μετακινούνται και νέα κυβερνητικά όργανα να συστήνονται. Στο τραπέζι έχει πέσει, για παράδειγμα, το υπουργείο Περιβάλλοντος μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές να επιστρέψει στο Υποδομών και ουσιαστικά να έχουμε επανασύσταση του παλαιού ΥΠΕΧΩΔΕ.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα σπάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επίσης, κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πιθανό να επιστρέψει το σχήμα της κυβερνητικής επιτροπής, από τα έξι κορυφαία υπουργεία.

Παράλληλα, θα αποτυπωθούν ακόμα καλύτερα σε κάποιες περιπτώσεις οι αρμοδιότητες, ώστε να μην προκύπτουν συναρμοδιότητες για μια σειρά ζητημάτων με αποτέλεσμα περαιτέρω γραφειοκρατία, ενώ είναι σαφές ότι θα υπάρξουν αποχωρήσεις και ανακάτεμα της τράπουλας.

Οσον αφορά τα πρόσωπα, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο «κόκκινο» φαίνεται πως είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με τις πληροφορίες να επιμένουν πως θα αντικατασταθεί. Καθώς το συγκεκριμένο υπουργείο θεωρείται κομβικής σημασίας για την κυβέρνηση, πληροφορίες θέλουν τον Πρωθυπουργό να μετακινεί εκεί είτε τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, είτε τον σημερινό υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, για τον οποίο έγκυρες πηγές δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, τομέα στον οποίο ήταν αρμόδιος όταν η Ν.Δ. βρισκόταν στην αντιπολίτευση.

Ενα δεύτερο πρόσωπο που θεωρείται πιθανό να αποχωρήσει είναι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μετά από 26 μήνες στην Μπουμπουλίνας, ενώ πληροφορίες θέλουν τον Πρωθυπουργό να εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει την αντιπροεδρία της κυβέρνησης και τη θέση που έχει σήμερα ο Παναγιώτης Πικραμμένος.

Σοβαρή πιθανότητα μετακίνησης σε άλλο υπουργείο υπάρχει για την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, πολλές από τις αποφάσεις της οποίας έχουν προκαλέσει τριβές το τελευταίο διάστημα. Στο μικροσκόπιο φαίνεται πως μπαίνουν και τα υπουργεία Υγείας, Δικαιοσύνης και Τουρισμού, με ενδεχόμενες μετακινήσεις υπουργών.

Οι πληροφορίες επιμένουν πως ειδικά στις τάξεις των υφυπουργών οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές και θα αξιοποιηθούν κυρίως «γαλάζιοι» βουλευτές και στελέχη από τον κεντρώο και φιλελεύθερο χώρο.

Στη λίστα που έχει στα χέρια του ο Πρωθυπουργός προς αξιοποίηση φαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι περιλαμβάνονται τα ονόματα του Θάνου Πλεύρη, του Θεόδωρου Ρουσόπουλου, του Δημήτρη Καιρίδη, του Τάσου Χατζηβασιλείου κ.ά.

Πάντως, πληροφορίες θέλουν να συζητείται στο Μαξίμου και πιθανή συνέχιση της διεύρυνσης προς το Κέντρο και στο πλαίσιο αυτό ακούγονται τα ονόματα του Γιώργου Φλωρίδη και του πρώην υφυπουργού Θόδωρου Παπαθεοδώρου.

Οσον αφορά ενδεχόμενη αναβάθμιση γενικών γραμματέων, έντονα συζητείται το όνομα της Σοφίας Νικολάου, γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, ενώ και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους έχει ξεχωρίσει για τις επιδόσεις του.

 

madata.gr