Αναστενάζετε συχνά; Τι κερδίζετε, σύμφωνα με την επιστήμη
Αντλούμε μια μικρή ικανοποίηση όταν αφήνουμε έναν μεγάλο (και πιθανότατα δραματικό) αναστεναγμό. Ενώ η επιστήμη έχει διαπιστώσει ότι συχνά αναστενάζουμε αυθόρμητα για φυσιολογικούς λόγους (ως ο φυσικός τρόπος του σώματος να ανοίγει εκ νέου τις κυψελίδες στους πνεύμονες), αναστενάζουμε επίσης όταν βιώνουμε ένα αρνητικό συναίσθημα όπως απογοήτευση ή πλήξη, εξ ου και η δραματικότητα.
Η τόση μεγάλη εκπνοή είχε συνδεθεί στο παρελθόν με στιγμιαία ψυχολογική απελευθέρωση από το αρνητικά συναισθήματα ενώ τώρα, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ο σκόπιμος αναστεναγμός πολλές φορές στη σειρά για λίγα λεπτά κάθε μέρα, γνωστός και ως «κυκλικός αναστεναγμός», μπορεί να μετατρέψει αυτό το βραχυπρόθεσμο όφελος σε μια μορφή μακροχρόνιας ανακούφισης από το στρες.
Λιγότερο άγχος για όσους αναστενάζουν συχνά
Αυτά τα ευρήματα προέρχονται από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, οι οποίοι είχαν ως στόχο να ποσοτικοποιήσουν τις επιδράσεις διαφορετικών τύπων αναπνοής στη διάθεση και τη συναισθηματική κατάσταση.
Για τη μελέτη, χώρισαν περισσότερους από 100 συμμετέχοντες σε τέσσερις ομάδες, αναθέτοντας σε καθεμία μια διαφορετική παρέμβαση πέντε λεπτών για να κάνει καθημερινά για ένα μήνα με οδηγίες βασισμένες σε βίντεο:
- Κυκλικός αναστεναγμός (που δίνει έμφαση στην εκπνοή).
- Κυκλικός υπεραερισμός (που δίνει έμφαση στην εισπνοή).
- Αναπνοή κουτιού (που περιλαμβάνει εισπνοές και εκπνοές ίσου μήκους).
- Διαλογισμός επίγνωσης (που περιλαμβάνει παθητική παρατήρηση της αναπνοής, χωρίς ενεργό έλεγχο).
Ενώ όλες οι ομάδες παρουσίασαν καθημερινή βελτίωση στο θετικό συναίσθημα και μείωση του άγχους και του αρνητικού συναισθήματος, η ομάδα με κυκλικό αναστεναγμό έδειξε τη μεγαλύτερη βελτίωση στη διάθεση και πτώση στον αναπνευστικό ρυθμό (που συνδέεται με μια πιο ήρεμη κατάσταση).
Πώς μας επηρεάζει ο «κυκλικός αναστεναγμός»
Σύμφωνα με έναν από τους συγγραφείς της μελέτης, τον ψυχίατρο δρ David Spiegel από την Ιατρική Σχολή του Στάνφορντ «σκεφτήκαμε ότι ένας τύπος αναπνοής που δίνει έμφαση στην εκπνοή, όπως ο αναστεναγμός, θα ήταν πιο πιθανό να είναι αυτο-καταπραϋντικός πυροδοτώντας το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα».
Αυτό συμβαίνει επειδή η εκπνοή είναι η φάση του κύκλου της αναπνοής που συνδέεται με πιο αργό καρδιακό ρυθμό: «Όταν εισπνέετε, μειώνετε την επιστροφή του αίματος στην καρδιά, γεγονός που την κάνει να επιταχύνεται ως απόκριση ενώ, όταν εκπνέετε, αυξάνετε την επιστροφή του αίματος στην καρδιά, το πνευμονογαστρικό νεύρο διεγείρεται και η παρασυμπαθητική δραστηριότητα επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό», λέει ο Δρ Spiegel.
Επειδή ο κυκλικός αναστεναγμός είναι ουσιαστικά μια μορφή αναπνοής που διπλασιάζεται κατά την εκπνοή, μπορεί να μας βοηθήσει να μεταβούμε πιο εύκολα σε αυτήν την πιο ήρεμη παρασυμπαθητική κατάσταση και με την επανάληψη με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να μας ανακουφίσει από το άγχος μακροπρόθεσμα.
Για να τον εκτελέσουν, οι συμμετέχοντες έπαιρναν μια σύντομη εισπνοή από τη μύτη για να γεμίσουν μερικώς τους πνεύμονες, ολοκλήρωναν την εισπνοή και τέλος εξέπνεαν από το στόμα για διπλάσιο χρόνο από την εισπνοή.