Αντιδράσεις για τη δήλωση Κικίλια: Οι παιδόφιλοι να διαπομπεύονται πριν τιμωρηθούν από τη Δικαιοσύνη
Ο υπουργός Τουρισμού ζήτησε μετ’ επιτάσεως τη δημοσιοποίηση και των 213 ονομάτων των εμπλεκόμενων στην υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό, επικαλούμενος μάλιστα αυτό που ισχύει σε χώρες του εξωτερικού, όπου γίνεται γνωστό δημοσίως αν κάποιος είναι παιδόφιλος.
Κύμα αντιδράσεων στα social media, με πολλούς να του αποδίδουν ότι με τέτοιου είδους τοποθετήσεις ουσιαστικά προτρέπει σε λαϊκά δικαστήρια και διαπόμπευση κατηγορουμένων πριν καν διαπιστωθεί η ενοχή τους
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη δήλωση του υπουργού Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, περί ανάγκης διαπόμπευσης παιδόφιλων και παιδεραστών πριν αναλάβει την ποινική τους μεταχείριση η Δικαιοσύνη.
«Θα πρέπει να ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί οι παιδόφιλοι για να διαπομπευθούν πριν τιμωρηθούν από τη Δικαιοσύνη», δήλωσε συγκεκριμένα ο υπουργός Τουρισμού, ζητώντας μετ’ επιτάσεως τη δημοσιοποίηση και των 213 ονομάτων των εμπλεκόμενων στην υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό, επικαλούμενος μάλιστα αυτό που ισχύει σε χώρες του εξωτερικού, όπου γίνεται γνωστό δημοσίως αν κάποιος είναι παιδόφιλος (όταν μετακομίζει κάπου ή προσβλαμβάνεται σε κάποια νέα δουλειά).
«Σε άλλες χώρες όπως η Αμερική και η Αγγλία, ξέρετε, υπάρχει online πλέον ποιος παιδόφιλος ζει και πού. Ξέρουν οι οικογένειες ότι στο τάδε μαγαζί δουλεύει ένας παιδόφιλος, στη γειτονιά τους ζει ένας παιδόφιλος και είναι σωστό, είναι ο τρόπος να προστατεύσουμε τα παιδιά μας», είπε ο κ. Κικίλιας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, παραλείποντας ωστόσο να σημειώσει ότι αυτό γίνεται αφού τα εν λόγω άτομα έχουν καταδικαστεί.
«Είναι ευθύνη της Εισαγγελίας να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των 212 – 213 που φαίνεται ότι έχουν ασελγήσει πάνω στο κορμάκι αυτού του μικρού κοριτσιού. Είναι ιερή υποχρέωση της ελληνικής Δικαιοσύνης, αλλά και της ελληνικής Πολιτείας να μην κουκουλωθεί κανένα όνομα και εξαφανιστεί από τις λίστες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τουρισμού.
«Είναι προφανές -τόνισε- ότι πρέπει να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο και, σας επαναλαμβάνω, βλέπετε ότι για “ψύλλου πήδημα” διαπομπεύονται και γίνονται βορά στα θηρία, για κάθε είδους απάτη, μικροαπάτη και λοιπά. Πόσω μάλλον για τους παιδοβιαστές. Σκεφτείτε πώς αισθάνονται στη μέση ελληνική οικογένεια μια μάνα, ένας πατέρας αυτή τη στιγμή έχοντας δει όλα αυτά τα πράγματα».
Οι δηλώσεις αυτές από τον κ. Κικίλια προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων στα social media, με πολλούς να του αποδίδουν ότι με τέτοιου είδους τοποθετήσεις ουσιαστικά προτρέπει σε λαϊκά δικαστήρια και διαπόμπευση κατηγορουμένων πριν καν διαπιστωθεί η ενοχή τους.
Δεν έλειψαν επίσης οι επισημάνσεις ότι ουδείς εκ των καταχωρημένων στις δημόσιες λίστες παιδόφιλων στις ΗΠΑ, δεν είναι απλά κατηγορούμενος και ότι το καθεστώς αυτό ισχύει μόνο για όσους έχει κριθεί αμετάκλητα ένοχοι.
Με αφορμή εξάλλου την αναφορά του υπουργού ότι «είναι σε θέση» να γνωρίζει ότι στη δικογραφία [για την υπόθεση της 12χρονης] υπάρχουν πάνω από 1.500 σελίδες, άλλοι σημείωναν ότι μία ποινική δικογραφία πρέπει να την έχουν στα χέρια μόνο δικαστές, κατηγορούμενοι και υπό όρους τα θύματα. Και σε κάθε περίπτωση δεν είναι νόμιμη ούτε επιτρεπτή η διαρροή στοιχείων της (όπως πάντως πολλάκις έχει παρατηρηθεί στη χώρα μας σε διάφορες πολύκροτες υποθέσεις), καθώς κάτι τέτοιο οδηγεί σε λογικές όχλου και σε παραβίαση δικαιωμάτων των κατηγορουμένων.
protagon.