Απαίτηση η διασφάλιση ποιότητας-ποσότητας νερού στους υδάτινους πόρους της Κρήτης για να μην πούμε το νερό… νεράκι! (pics,vid)
Τον κώδωνα του κινδύνου για το πολύ πιθανό ενδεχόμενο της λειψυδρίας στην Κρήτη, έκρουσαν για μια ακόμη φορά, επιστήμονες, μελετητές και φορείς στο πλαίσιο της αρκετά ενδιαφέρουσας ημερίδας διαβούλευσης µε θέμα: «2η Αναθεώρηση Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) Υδατικού Διαμερίσματος Κρήτης (EL13)», την οποία πραγματοποίησε την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023, η Γενική Διεύθυνση Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με την Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση του κοινού και την καταγραφή απόψεων.
Όπως τονίστηκε στην διάρκεια της ημερίδας, η σημερινή εικόνα σε ότι αφορά στην ποσότητα των υδάτων στην Κρήτη δυστυχώς, δεν είναι η ιδανική…
Ιδιαίτερο πρόβλημα, όπως αναφέρθηκε, παρατηρείται στην λεκάνη της Μεσαράς, όπου λόγω της υπεράντλησης που σημειώνεται οι ποσότητες νερών στα υδατικά συστήματα της περιοχής δεν είναι σε σωστή κατάσταση. Παράλληλα πρόβλημα ποιότητας νερού παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή στην Ιεράπετρα, με τις δυο αυτές περιοχές να αποτελούν θέματα που πρέπει να εξεταστούν και να αντιμετωπιστούν.
Δείτε το βίντεο:
www.youtube.com/watch
Αντίθετα, πλούσιο είναι το υδατικό δυναμικό στην δυτική Κρήτη, όπως αναφέρθηκε με τους εμπλεκόμενους στο θέμα φορείς που έδωσαν το παρών στην ημερίδα, σε δηλώσεις τους γύρω από το μεγάλο αυτό ζήτημα επισημαίνοντας τα όσα πρέπει να γίνουν για να μην φτάσουμε να πούμε το νερό…νεράκι να σημειώνουν τα εξής:
«Έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας προκειμένου να εκπονήσουμε ένα σχέδιο για τα ύδατα στα ρέματα, στους ποταμούς, τα υπόγεια και τα επιφανειακά ύδατα με στόχο να μην αντιμετωπίσουμε θέμα λειψυδρίας τα επόμενα χρόνια. Την ίδια ώρα όμως, οφείλουμε να διασφαλίσουμε εκτός από την ποσότητα και την ποιότητα του νερού. Να δούμε δηλαδή τις πηγές ρύπανσης και τι έργα πρέπει να γίνουν ώστε να μην επηρεάζεται η ποιότητα των υδάτων της Κρήτης» ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως «λόγω της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να έχουμε μεγαλύτερης έντασης και ποσότητας νερό σε μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε οφείλουμε να έχουμε συγκράτηση των νερών και να μην κινδυνεύουμε».
«Κάθε έξι χρόνια, επικαιροποιείται το διαχειριστικό σχέδιο για τα νερά στην Κρήτη. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε λίγο πριν την έγκριση της 2ης αναθεώρησης του διαχειριστικού σχεδίου το οποίο εκπονείται από ομάδα μελετητών και υπό την καθοδήγηση τόσο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Το σχέδιο αυτό έχει να κάνει με την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης των υδατικών πόρων όλης της Κρήτης. Σκοπός είναι να λαμβάνουμε εκείνα τα μέτρα και να προχωράμε στις ανάλογες δράσεις που είτε θα διατηρήσουν την καλή κατάσταση αυτών των υδατικών συστημάτων είτε αν είναι κακή να την βελτιώσουν. Ευτυχώς το νησί μας διαθέτει πολύ καλούς υδατικούς πόρους όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να προσέχουμε συνέχεια. Αποτυπώνουμε λοιπόν την κατάσταση και εκπονούμε πρόγραμμα μέτρων τα οποία θα βοηθήσουν στην διατήρηση της καλής κατάστασης όπου υπάρχει και από την άλλη στο να αντιστραφεί η κακή κατάσταση όπου αυτή σημειώνεται» τόνισε σε δηλώσεις της η κ. Αγγελική Μαρτίνου Προϊσταμένη της Διεύθυνσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.
Η Ημερίδα διαβούλευσης διεξήχθη στις 09:30 π.μ., στο Ηράκλειο, Κρήτης, στο Κτήριο Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης (Αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων), Πλατεία Κουντουριώτη.
poo.gr