Αποκάλυψη: Το Λιμεναρχείο εξάλειψε και την τελευταία ελπίδα να σωθεί ο Αντώνης Καργιώτης – Δεν χρησιμοποιήθηκε ο απινιδωτής

Αν υπήρχε έστω και μια πιθανότητα να σωθεί ο άτυχος Αντώνης Καργιώτης που πνίγηκε στην αποβάθρα του Πειραιά, την ώρα που απωθούνταν από τον καταπέλτη του πλοίου Blue Horizon, χάθηκε κι αυτή εξαιτίας της ανεπάρκειας των μελών του Λιμενικού Σώματος οι οποίοι αδιαφόρησαν επιδεικτικά για το γεγονός ότι στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας έχει δωρισθεί εδώ και έξι μήνες απινιδωτής που όφειλαν να τον χρησιμοποιήσουν στο συγκεκριμένο περιστατικό.

Σύμφωνα με διασώστες του ΕΚΑΒ σε περιπτώσεις πνιγμού, απόφραξης δηλαδή των πνευμόνων με υγρό στοιχείο, όπως ήταν η περίπτωση του 36χρονου, βάσει του πρωτοκόλλου που εφαρμόζεται θα πρέπει να εκκινήσει το συντομότερο δυνατό διαδικασία ανάνηψης.

Αυτή προβλέπει την εφαρμογή καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) στο θύμα, με την πραγματοποίηση στον πνιγμένο 5 εμφυσήσεων. Και εν συνεχεία, από τη στιγμή που υπάρχει απινιδωτής στο λιμάνι, «έπρεπε να γίνει απινίδωση και να του χορηγηθεί ηλεκτρικό ρεύμα στην καρδιά, αφού πρώτα είχαν σκουπίσει το άτομο από τα νερά» σημειώνουν οι ιθύνοντες του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας.

«Ο 36χρονος Αντώνης, δεν πέθανε επειδή σταμάτησε η καρδιά, αλλά γιατί πνίγηκε. Άρα έτι περισσότερο όφειλαν οι αρμόδιοι να εφαρμόσουν τη διαδικασία ΚΑΡΠΑ και ακολούθως απινίδωση, καθώς το αίτιο που προκάλεσε τον θάνατο δεν ήταν κάποια ανακοπή» αναφέρουν πηγές του ΕΚΑΒ στο Newsbeast.

Όλη αυτή η διαδικασία προνοσοκομειακής φύσεως γίνεται έως ότου φθάσει ασθενοφόρο. Ακόμη και όταν έρθει το ασθενοφόρο και παραλάβει τον ασθενή, μέχρι να διακομιστεί στο νοσοκομείο συνεχίζεται η ίδια διαδικασία τυχόν ανάνηψης. Ακόμη κι αν δεν αναπνέει το θύμα. Μόνο όταν φθάσει στο νοσοκομείο να διαγνωστεί οριστικά εάν ο άνθρωπος έχει πεθάνει ή όχι βάσει των πρωτοκόλλων.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Μάρτιο, το Κεντρικό λιμάνι του Πειραιά από το οποίο διέρχονται κατά μέσο όρο 80.000 – 100.000 άτομα καθημερινά, απέκτησε επιτέλους Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή. Είχε παραδοθεί από την Ειδική Ομάδα Αλληλεγγύης – Εθελοντική Διασωστική Ομάδα (Ε.Ο.Α.) και αποτελούσε δωρεά ιδιώτη επιχειρηματία0.

Τότε οι αρμόδιες Λιμενικές Αρχές και δη ο ίδιος ο κεντρικός λιμενάρχης (που «ξηλώθηκε» μετά τον θάνατο του 36χρονου Αντώνη, όπως και ο Διοικητής του Α΄ Λιμενικού Τμήματος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, είχαν υποσχεθεί πως ο απινιδωτής θα τοποθετηθεί σε εμφανές σημείο, στα Γραφεία του 1ου Λιμενικού Τμήματος Πειραιά (Ακτή Τζελέπη) στην πύλη Ε7, μπροστά στην αποβάθρα που φεύγουν τα πλοία για τα νησιά των Κυκλάδων και θα τοποθετηθεί και ειδική σήμανση, κάτι όμως που ποτέ δεν έγινε.

Μάλιστα η «Ειδική Ομάδα Αλληλεγγύης – Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας», υπό την Πρόεδρο Ευαγγελία Γκόβα και τον Γενικό Διευθυντή Παναγιώτη Χατζημαλλή είχε προσφέρει εθελοντικά στα στελέχη του 1ου Λιμενικού Σταθμού Πειραιά δωρεάν μαθήματα Πρώτων Βοηθειών – Βασικής Υποστήριξης Ζωής – χρήσης αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή και διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, ωστόσο σε μια δύσκολη στιγμή, όπως αυτή που προέκυψε προ ημερών, όχι απλώς δεν έγινε εφαρμογή των όσων είχαν μάθει τα μέλη του Λ.Σ. αλλά φέρεται να απουσίαζε από τη θέση του ακόμη και ο αρμόδιος λιμενικός που όφειλε να επιτηρεί την επιβίβαση στο πλοίο «Blue Horizon».

newsbeast.gr