Απολύονται ως το τέλος του 2018 14.000 εργαζόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία
Σε … ομηρία βρίσκονται 14.000 εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων, για τους οποίους το 2018 κάθε άλλο παρά μια καλή χρονιά θα είναι καθώς θα δουν την πόρτα της εξόδου από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).
Οι «ελαστικοί» του ΕΣΥ, δηλαδή ένας μεγάλος όγκος επικουρικών γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικών, εργαστηριακών, φυσικοθεραπευτών, ψυχολόγων, τραυματιοφορέων με προγράμματα ΟΑΕΔ, καθώς και οι λεγόμενοι «εργολαβικοί» εργαζόμενοι (καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη) θα απολυθούν σταδιακά από τα νοσοκομεία μέχρι και τις 31/12 του 2018, παρόλο που καλύπτουν πάγιες ανάγκες και είναι άκρως απαραίτητοι στα νοσοκομεία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όπως αυτές προκύπτουν κυρίως από τα λεγόμενα του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, οι επικουρικοί όλων των κλάδων (2.100 γιατροί και 1.000 άλλων ειδικοτήτων) θα έχουν απολυθεί μέχρι 31/12/2018. Αρκετές εκατοντάδες εξ αυτών που βρίσκονται ήδη σε παράταση μέσω ΕΣΠΑ θα απολυθούν τους προσεχείς μήνες αφήνοντας εντελώς ακάλυπτα ολόκληρα τμήματα των νοσοκομείων. Παραδείγματα αποτελούν ο αγγειογράφος του «Ευαγγελισμού» και το νοσοκομείο της Κοζάνης.
Για τους περισσότερους υπηρετούντες επικουρικούς που λήγουν οι συμβάσεις τους, ο Ανδρέας Ξανθός έχει αναφέρει σε συναντήσεις του με τους εργαζόμενους των νοσοκομείων ότι δεν θα γίνει παράταση και θα αποχωρήσουν, εκτός εάν δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος και με βασική προϋπόθεση ότι τα νοσοκομεία θα έχουν χρήματα από ίδια έσοδα για να καλύψουν τις ανάγκες μισθοδοσίας. Κάτι που φαντάζει σαν σενάριο… επιστημονικής φαντασίας για τους εργαζόμενους, εφόσον η επιχορήγηση για φέτος είναι μειωμένη κατά περισσότερο από 300 εκατομμύρια ευρώ.
Στη μοναδική περίπτωση που ο υπουργός Υγείας έχει δεσμευτεί ανανέωση των συμβάσεων είναι σε όσους υπηρετούν στα νοσοκομεία μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ. Πρόκειται για τραυματιοφορείς στη μεγαλύτερη πλειονότητά τους και το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει με έκδοση υπουργικής απόφασης σε ανανέωση των συμβάσεων για έναν ακόμη χρόνο.
Θυμίζουμε ότι εκτός της λήξης των συμβάσεων οι εργαζόμενοι είχαν να αντιμετωπίσουν και την… απληρωσιά εξαιτίας φρένου που έβαζε το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς πολλοί εξ αυτών είχαν περάσει το 24μηνο εργασίας. Τελικά το Ελεγκτικό Συνέδριο μετά από σειρά διαμαρτυριών όσων υπηρετούν στο ΕΣΥ αποφάσισε να πληρώνονται όσο εργάζονται, αλλά δεν εξασφαλίζει τις συμβάσεις τους. Οπως και να έχει, δηλαδή, πρέπει να απολυθούν.
Οσον αφορά στους «εργολαβικούς», δηλαδή τους υπαλλήλους σε σίτιση, φύλαξη και καθαριότητα, πρόθεση της κυβέρνησης, όπως ήδη είναι γνωστό, είναι να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για ατομικές συμβάσεις. Οι εργαζόμενοι πρέπει να υποβάλουν τα χαρτιά τους μέχρι τέλος Ιανουαρίου και όσοι προσληφθούν θα υπηρετήσουν το πολύ για 15 μήνες και με πετσοκομμένα δικαιώματα, δηλαδή χωρίς άδειες αναρρωτικές, χωρίς επιδόματα βαρέων και ανθυγιεινών κ.ά.
Ποιες προσλήψεις;
Την ώρα που ο μεγάλος αυτός αριθμός εργαζόμενων φεύγει από το ΕΣΥ, «τρέχουν» παράλληλα και πολλές συνταξιοδοτήσεις. Το αποτέλεσμα είναι τα νοσοκομεία να «ερημώνουν» και οι… μαζικές προσλήψεις που υπόσχεται η κυβέρνηση να μην έχουν φανεί ακόμη. Σύμφωνα με τα στοιχεία από γιατρούς, το 2017 προκηρύχθηκαν πανελλαδικά 1.200 θέσεις μόνιμων επιμελητών, αλλά καλύφθηκαν 400, και αυτές από παλιές προκηρύξεις που «έτρεχαν» αλλά τώρα έχουν παγώσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνταξιοδοτήσεις των γιατρών ανέρχονται σε περίπου 300 ετησίως.
Τα νοσοκομεία περιμένουν ακόμη και τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων από προηγούμενες προκηρύξεις (4Κ, 5Κ τέλη του 2015 και 7Κ αρχές του 2017). Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μόλις 700 άτομα λοιπού προσωπικού (πλην γιατρών) να έχουν τοποθετηθεί στα δημόσια νοσοκομεία. Παράλληλα, 2.000 άτομα υπέβαλαν με τη λήξη του 2017 την παραίτηση τους και αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν.
eleftherostypos