ΑΣΕΠ: Πάει πίσω η προκήρυξη του Πανελλήνιου Γραπτού Διαγωνισμού
Για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου μετατίθεται, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του proson, η έκδοση της πολυαναμενόμενης προκήρυξης του ΑΣΕΠ για τον Πανελλήνιο Γραπτό Διαγωνισμό. Υπενθυμίζουμε ότι ο αρχικός σχεδιασμός της Αρχής ήταν να σταλεί η εν λόγο προκήρυξη στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση μέχρι και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.
Ωστόσο νεότερες πληροφορίες του proson, αναφέρουν πως, όσο και αν στο ΑΣΕΠ εργάζονται πυρετωδώς, οι δυσκολίες στοιχειοθέτησης ενός τόσο μεγάλου διαγωνισμού πάνε λίγες ημέρες «πίσω» τη διαδικασία.
Υπενθυμίζουμε ότι ο πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ θα διενεργηθεί, με εντελώς νέα δεδομένα, για πρώτη φορά το 2023 και για τον λόγο αυτό την «πολυπόθητη» προκήρυξη αναμένουν με αγωνία χιλιάδες απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Πιο συγκεκριμένα, η προκήρυξη θα αποσαφηνίζει τα μαθήματα και τον τρόπο που θα εξεταστούν οι υποψήφιοι καθώς και τα πτυχία που θα γίνονται δεκτά. Εκτός αυτού, θα ξεκαθαριστεί και το αν στον διαγωνισμό θα υπάρχει συγκεκριμένος και προκαθορισμένος αριθμός θέσεων ή μέσω το διαγωνισμού θα δημιουργηθεί μία «αποθήκη» εργαζόμενων.
Σε κάθε περίπτωση αξίζει να σημειώσουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν ισχύει ο «μύθος» που κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες στον Τύπο και αναφέρει πως ο διαγωνισμός αυτός θα είναι ο μοναδικός τρόπος για να εισαχθεί κάποιος πτυχιούχος από εδώ και στο εξής στο δημόσιο. Είναι εξάλλου γνωστό από την ώρα που ξεκίνησε η συζήτηση περί διαγωνισμού, ότι αυτός θα «τακτοποιεί» μόνο ένα ποσοστό προσλήψεων του δημοσίου.
Πιο αναλυτικά, όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για την διεξαγωγή του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού:
Πότε θα διεξαχθεί ο γραπτός διαγωνισμός;
Στόχος του ΑΣΕΠ όσο και του υπουργείου Εσωτερικών, που εγκρίνει τις προσλήψεις στο δημόσιο, είναι ο πρώτος πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός να διεξαχθεί την ερχόμενη άνοιξη και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2023.
Η ημερομηνία όμως αυτή υπάρχει πιθανότητα να ανατραπεί λόγω των βουλευτικών εκλογών που αναμένονται για το επόμενο έτος. Πιο συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι που θα καταθέσουν υποψηφιότητα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο εν λόγω διαγωνισμός μπορεί να μεταφερθεί για το φθινόπωρο του 2023, σε περίπτωση που οι εκλογές συμπέσουν την άνοιξη του 2023.Αν τελικά αυτό συμβεί τότε θα υπάρξει περιθώριο χρόνου τόσο στους υποψηφίους που θέλουν να προετοιμαστούν, όσο και στο ΑΣΕΠ για να προετοιμάσει σωστά τις διαδικασίες του διαγωνισμού.
Είναι εξάλλου γνωστό πως από την στιγμή που θα προκηρυχθεί ένας γραπτός διαγωνισμός η Αρχή χρειάζεται κάποιος μήνες για να «κινήσει» την διαδικασία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για 822 προσλήψεις στην ΑΑΔΕ που προκηρύχθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 και τελικά θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, 8 δηλαδή μήνες μετά.
Θα δημιουργηθεί «δεξαμενή» εργαζομένων
Σχεδόν σίγουρο είναι πλέον ότι, όπως έχει γράψει και παλαιότερα το proson, ο διαγωνισμός δεν θα θυμίζει σε τίποτα τα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Οι αλλαγές έχουν να κάνουν τόσο με τον τρόπο με τον οποίο θα προκηρυχθεί όσο και με τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η εξέταση των υποψηφίων.
Πιο συγκεκριμένα, η Αρχή σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών προσανατολίζονται στο να προκηρύξουν διαγωνισμό που δεν θα περιέχει ούτε προκαθορισμένο αριθμό θέσεων αλλά και ούτε προκαθορισμένες ειδικότητες!
Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί μία «δεξαμενή» εργαζομένων, βάσει της οποίας το δημόσιο θα μπορεί να αντλεί εργαζομένους για τα επόμενα δύο έτη (2023 και 2024), μέχρις ότου διεξαχθεί εκ νέου ο διαγωνισμός και καταρτιστούν νέοι πίνακες επιτυχόντων.
Έτσι, αφού ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, η εκάστοτε υπηρεσία θα δημοσιεύει προκήρυξη η οποία θα περιέχει τον αριθμό των ατόμων καθώς και τα απαραίτητα προσόντα και πτυχία που ζητάει.
Στην συνέχεια, χωρίς χρονοτριβή, θα ανατρέχει στον πίνακα επιτυχόντων του ΑΣΕΠ και θα αντλεί αυτούς που είναι πρώτοι στη σειρά κατά προτεραιότητα και έχουν και τα απαραίτητα πτυχία.
Κοινό περιεχόμενο για όλους;
Εκτός όμως από την προκήρυξη το διαγωνισμού έκπληξη θα είναι και ο τρόπος εξέτασης των υποψηφίων!
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, εκτός από τις γραπτές εξετάσεις γνώσεων, ο διαγωνισμός θα περιλαμβάνει και «τεστ αποτελεσματικότητας». Το τεστ αυτό θα είναι γραπτό, θα διεξαχθεί με τη μέθοδο των πολλαπλών επιλογών (multiple choice) και θα αξιολογεί την ικανότητα των υποψηφίων να αναλύουν προβλήματα καθώς και να ιεραρχούν τις ανάγκες στον χώρο εργασίας.
Παράλληλα, να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Proson.gr, ο διαγωνισμός θα είναι κοινός για όλους και δεν θα υπάρχει ειδική εξέταση στο γνωστικό αντικείμενο της κάθε ειδικότητας.
Δεκτά όλα τα πτυχία ΑΕΙ και ΤΕΙ;
Ο διαγωνισμός, σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, θα απευθύνεται αποκλειστικά σε απόφοιτους Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
Αν και δεν είναι ακόμα δεν είναι απολύτως γνωστό εάν ο διαγωνισμός θα κάνει δεκτά όλα τα πτυχία, η είδηση ότι τα θέματα θα είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους μας κάνει να στραφούμε προς αυτό το συμπέρασμα.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν δεν γίνονται δεκτά όλα τα πτυχία, αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι θα γίνονται δεκτά εκατοντάδες πτυχία για πάρα πολλές ειδικότητες.