Αθλητικό σχέδιο νόμου: Το άρθρο που προβλέπει ποινές φυλάκισης για επεισόδια
Το Νέο Σχέδιο Νόμου έχει και άρθρο, το Νο44, το οποίο και περιλαμβάνει φυλάκιση και άλλες κυρώσεις για αδικήματα βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις.
Αναλυτικά το τι επισημαίνει το συγκεκριμένο άρθρο:
Άρθρο 44 – Τροποποίηση του άρθρου 41ΣΤ παρ. 2 του ν. 2725/1999 «Αδικήματα βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις»
Η περίπτωση (α) της παραγράφου 2 του άρθρου 41ΣΤ του ν. 2725/1999 τροποποιείται ως εξής:
«2. Με φυλάκιση μέχρι ενός έτους και χρηματική ποινή, εκτός εάν η πράξη τιμωρείται βαρύτερα σύμφωνα με άλλη διάταξη, τιμωρείται όποιος:
α) χωρίς δικαίωμα από το νόμο ή τους κανονισμούς της οικείας αθλητικής Ομοσπονδίας ή υπερβαίνοντας το δικαίωμά του αυτό, εισέρχεται με σκοπό την διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής του αγώνα ή την πρόκληση επεισοδίων, κατά τη διάρκεια αθλητικής συνάντησης ή αμέσως πριν από την έναρξη ή αμέσως μετά τη λήξη της, στον αγωνιστικό χώρο ή στο χώρο των αποδυτηρίων των αθλητών και των διαιτητών ή στους διαδρόμους που συνδέουν τους ανωτέρω χώρους».
Για αξιόποινες πράξεις εκτός γηπέδων υπάρχει το άρθρο 45:
Άρθρο 45 – Τροποποίηση του άρθρου 41ΣΤ του ν. 2725/1999 «Αδικήματα βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις»
Στο άρθρο 41ΣΤ του ν. 2725/1999 προστίθεται νέα παράγραφος 10 ως εξής:
«10. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου, πλην των περιπτώσεων (α) και (β) της παραγράφου 1 και των περιπτώσεων (α) και (β) της παραγράφου 2, εφαρμόζονται και όταν τα εγκλήματα, έχοντας σαφή αθλητική αναφορά και αθλητικό υπόβαθρο, τελούνται σε τόπο και σε χρόνο που δεν συνδέονται με συγκεκριμένη αθλητική εκδήλωση».
Επίσης το άρθρο 43 επιτρέπει στην αστυνομία να κάνει χρήση του οπτικοακουστικού υλικού για παραβατικές ενέργειες που τελούνται με την επισήμανση ότι ο υλικός ή ψηφιακός φορέας στον οποίο ενσωματώνεται το αποδεικτικό υλικό αποτελεί νόμιμο αποδεικτικό μέσο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας και της διαδικασίας εκτέλεσης ποινικών κυρώσεων και περιοριστικών όρων:
Άρθρο 43 – Τροποποίηση του άρθρου 41Δ του ν. 2725/1999 «Υποχρεώσεις αθλητικών φορέων – Μέτρα αστυνόμευσης αθλητικών εκδηλώσεων»
Στο άρθρο 41Δ του ν. 2725/1999 προστίθεται παράγραφοι 14 και 15, ως εξής:
«14. Με την επιφύλαξη της εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 41Ε του παρόντος περί ηλεκτρονικής εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων, επιτρέπεται στα όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά από άδεια της Εισαγγελικής Αρχής ή του αθλητικού Εισαγγελέα, η συλλογή, η αποθήκευση και η χρήση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα φυσικών προσώπων, μέσω κινητών συσκευών καταγραφής ήχου ή εικόνας ή οποιωνδήποτε άλλων ειδικών τεχνικών μέσων, ψηφιακών ή μη, οπτικής ή ηχητικής καταγραφής, εντός των αθλητικών εγκαταστάσεων, στις οποίες διεξάγεται οποιαδήποτε αθλητική εκδήλωση, καθώς και στους περιβάλλοντες χώρους αυτών, συμπεριλαμβανομένων των χώρων, ανοικτών ή κλειστών, που οδηγούν στα αποδυτήρια και στα γραφεία των αθλητών, των αξιωματούχων και των αθλητικών παραγόντων, πριν από την έναρξη, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη της αθλητικής εκδήλωσης, για την αντιμετώπιση πράξεων βίας και ποινικών αδικημάτων με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις και για τους σκοπούς της πρόληψης, της διερεύνησης, της ανίχνευσης, της δίωξης ποινικών αδικημάτων, της επιβολής και της εκτέλεσης ποινικών κυρώσεων ή περιοριστικών όρων. Για το σύννομο της συλλογής και επεξεργασίας των ως άνω δεδομένων απαραίτητη είναι η προηγούμενη σχετική ενημέρωση του φίλαθλου κοινού.
Η εν λόγω ενημέρωση μπορεί να γίνεται με κάθε πρόσφορο μέσο, ιδίως με ευδιάκριτη αναγραφή επί του εισιτηρίου, με ανακοινώσεις σε σταθερές ή κινητές πινακίδες, εντός και εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων, με ανακοινώσεις από τα μεγάφωνα των αθλητικών εγκαταστάσεων, πριν την έναρξη, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη της αθλητικής εκδήλωσης ή με σχετική ανακοίνωση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ).
O υλικός ή ψηφιακός φορέας στον οποίο ενσωματώνεται το αποδεικτικό υλικό αποτελεί νόμιμο αποδεικτικό μέσο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας και της διαδικασίας εκτέλεσης ποινικών κυρώσεων και περιοριστικών όρων. Το περιεχόμενο του υλικού ή του ψηφιακού φορέα διαγράφεται οριστικά ή ο υλικός ή ο ψηφιακός φορέας καταστρέφεται ολοσχερώς μετά την παρέλευση τριάντα (30) ημερών από τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Η διατήρηση και χρήση του περιεχόμενου του υλικού ή ψηφιακού φορέα για χρονικό διάστημα πέραν των τριάντα (30) ημερών επιτρέπεται, κατόπιν αιτιολογημένης διάταξης του αρμόδιου Εισαγγελέα, μόνον για τους σκοπούς της διερεύνησης, της ανίχνευσης, της δίωξης ποινικών αδικημάτων, της αμετάκλητης επιβολής ποινικών κυρώσεων και της εκτέλεσης ποινών ή περιοριστικών όρων.
Μετά την εκπλήρωση των ανωτέρω σκοπών το περιεχόμενο του υλικού ή του ψηφιακού φορέα διαγράφεται οριστικά ή ο υλικός ή ο ψηφιακός φορέας καταστρέφεται ολοσχερώς, χωρίς καθυστέρηση, με διάταξη του χορηγήσαντος την άδεια για τη συλλογή, αποθήκευση και χρήση του Εισαγγελέα. Οι διατάξεις του άρθρου 5 και του Κεφαλαίου Δ΄ του ν. 4624/2019 (Α΄ 137) τυγχάνουν, εν προκειμένω, εφαρμογής.
15.Οι ανωτέρω περιορισμοί δεν ισχύουν για τις περιπτώσεις οπτικοακουστικού υλικού που έχει καταγραφεί από φυσικά πρόσωπα ή από τηλεοπτικά δίκτυα, το οποίο δύναται να αξιοποιηθεί ως νόμιμο αποδεικτικό μέσο στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας».
localStorage.clear();
newsbeast.gr