Χανιά: Διεθνές Συνέδριο για το μέλλον των νεοελληνικών σπουδών

Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου και η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και με τη συνεργασία του Δήμου Χανίων και του Δήμου Πλατανιά, οργανώνουν στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων Διεθνές Συνέδριο για το μέλλον των νεοελληνικών σπουδών, με θέμα:
«Οι Νεοελληνικές Σπουδές στην Ευρώπη και τον Κόσμο»
{Χανιά, Πνευματικό Κέντρο Χανίων, 1-3 Σεπτεμβρίου 2023}
Το Συνέδριο θα έχει δύο μέρη. Το πρώτο θα είναι Aνακοινώσεις απολογιστικές του έργου που έχει παραχθεί σε κάθε χώρα, με κατάληξη μια ευρεία Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας για τα προβλήματα και τις μελλοντικές προοπτικές των νεοελληνικών σπουδών διεθνώς.
Στόχος του Συνεδρίου είναι αφενός να επιχειρήσει μιαν ενδελεχή διερεύνηση των παραγόντων που οδήγησαν τις νεοελληνικές σπουδές κατά τις τελευταίες δεκαετίες σε μια βαθμιαία παρακμή· απ’ όπου να προκύψει μια συγκροτημένη πρόταση προς τους αρμόδιους (εθνικούς και διεθνείς) φορείς για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αφετέρου, να πραγματοποιήσει έναν πλήρη και αξιόπιστο απολογισμό, στον οποίο θα μπορούσε να στηριχθεί μια αυριανή συνολική ιστορία των νεοελληνικών σπουδών στην Ευρώπη και στον Κόσμο· η οποία θ’ αποτελέσει στο μέλλον ένα σημαντικό κεφάλαιο στην Ιστορία του πολιτισμού.
Το δεύτερο μέρος θα είναι αφιερωμένο στην απερχόμενη γενιά των Νεοελληνιστών, που στη διάρκεια της θητείας τους οι νεοελληνικές σπουδές γνώρισαν τη μεγαλύτερη άνθισή τους στην Ευρώπη και τον Κόσμο. Ειδικοί εισηγητές θα παρουσιάσουν τη συμβολή των τιμωμένων στην ίδρυση, οργάνωση και ανάπτυξη των Νεοελληνικών Σπουδών στην πατρίδα τους. Και σε αναγνώριση της ανεκτίμητης προσφοράς τους θα επιδοθεί στον καθένα από τους σκαπανείς αυτούς των Ελληνικών Γραμμάτων ένα απλό Δίπλωμα Τιμής.
Το συμβολικό αυτό Δίπλωμα θα πάρει όλη τη σημασία του με την αθρόα προσέλευση των συμπολιτών μας, οι οποίοι με την παρουσία τους θα μπορούσαν να δώσουν πραγματικό αντίκρισμα σ’ αυτή την πράξη δημόσιας αναγνώρισης. Και ταυτόχρονα να διακηρύξουν, με τη συμμετοχή τους, την προσήλωσή τους στις οικουμενικές αξίες του διαχρονικού ελληνικού πολιτισμού.
Η προσέλευση στο Συνέδριο είναι ελεύθερη για όλους και επιθυμητή.