Χανιά: Βιοκλιματική Τράπεζα Σπόρων στο ΜΑΙΧ

Το έργο που αφορά την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης, Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) και Πολυτεχνείου Κρήτης για την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος με τίτλο: «ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ – ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΡΟΚΗΠΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ «ΠΡΑΣΙΝΗΣ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΠΟΡΩΝ ΚΡΗΤΗΣ» ολοκληρώθηκε και θα παρουσιαστεί από τους μελετητές του Πολυτεχνείου Κρήτης στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου τη Δευτέρα 8 Ιουλίου και ώρα 9:30 π.μ. στο ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΧΑΝΙΩΝ (Τ. ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΜΕΓΑΡΟ).
Το ερευνητικό έργο χρηματοδοτήθηκε με πόρους της Περιφέρειας Κρήτης και υλοποιήθηκε από το Πολυτεχνείο Κρήτης και συγκεκριμένα από ομάδα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Η έρευνα, μεταξύ άλλων, στοχεύει την ενσωμάτωση παθητικών και ενεργητικών συστημάτων εξοικονόμησης και παραγωγής ενέργειας και τη μέσω προσομοιώσεων διερεύνηση εφαρμογών βελτιστοποίησης του μικροκλίματος (ειδικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας) που απαιτούνται στο πλαίσιο λειτουργία της Τράπεζας Σπόρων. Επιπλέον, διερευνήθηκε η παθητική θέρμανση με αξιοποίηση των άμεσων ηλιακών κερδών, εκμετάλλευση της θερμικής μάζας κατάλληλων και κατά το δυνατόν φυσικών υλικών, ο δροσισμός και ο φωτισμός με εφαρμογή κατάλληλα μελετημένων συστημάτων σκίασης με ταυτόχρονη εξασφάλιση άνετου φωτισμού στο εσωτερικό των χώρων, η παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας με την ενσωμάτωση φωτοβολταϊκών συστημάτων, την εφαρμογή καινοτόμων ως προς τις φυσικές τους ιδιότητες υλικών και υβριδικών συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας.
Οι προτεινόμενες καινοτόμες παρεμβάσεις, πέραν της δημιουργίας μιας διεθνούς σημασίας υποδομής, θα συμβάλλουν:
1) στην ασφαλέστερη διατήρηση συλλογών σημαντικών φυτο-γενετικών πόρων της Κρήτης της Μονάδας Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του ΜΑΙΧ (ΜΔΜΦ-ΜΑΙΧ), 2) στη μείωση των λειτουργικών εξόδων της Τράπεζας Σπόρων του Μ.Α.Ι.Χ, 3) στην διεύρυνση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων σε θέματα διατήρησης και αξιοποίησης της ιθαγενούς φυτικής ποικιλότητας της Κρήτης σε συνεργασία με Ερευνητικά και Ακαδημαϊκά ιδρύματα, με τις Διευθύνσεις Δασών Κρήτης και τις Μονάδες του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και 4) Ανάπτυξη προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Το έργο θα συμβάλει, στην εφαρμογή των Εθνικών Στρατηγικών για τη Βιοποικιλότητα και την Κλιματική Αλλαγή, της νομοθεσίας για τους Φυτογενετικούς Πόρους, καθώς και των σχετικών διεθνών συμβάσεων που έχει συνυπογράψει η χώρα μας.
Επιπρόσθετα, η Βιοκλιματική Τράπεζα Σπόρων θα αποτελέσει υπόδειγμα για όλες τις Μεσογειακές χώρες με παρόμοιες βιοκλιματικές συνθήκες. Η εγκατάσταση του πιλοτικού επιδεικτικού αυτού έργου στο συγκεκριμένο κτίριο αποτελεί τον ιδανικότερο χώρο εγκατάστασης καθώς το ΜΑΙΧ ως διεθνές Ινστιτούτο στην Κρήτη, αποτελεί πόλο έλξης πλήθους επιστημόνων κυρίως Μεσογειακών χωρών.