Χαρδαλιάς: Βάζουμε τον ιό σε καραντίνα – Το σχέδιο για να αποφευχθεί το lockdown
Κόκκινοι ομόκεντροι κύκλοι καλύπτουν έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της Αττικής προκαλώντας την ενστικτώδη αντίδραση του. «Αν όλοι φορούσαμε μάσκες για 14 ημέρες θα είχαμε εξαφανίσει τον κορονοϊό», μονολογεί καλώντας τους συνεργάτες του να συντονίσουν τη δράση της Πολιτικής Προστασίας στην Κεφαλονιά, μετά το τελευταίο χτύπημα του Μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού». Ανοίγει η πόρτα του γραφείου στον έβδομο όροφο του γυάλινου κτιρίου στη Λεωφόρο Κηφισίας. «Υπουργέ εντοπίστηκε το άψυχο σώμα της φαρμακοποιού στο Μουζάκι της Καρδίτσας» του αναφέρει ένας στρατηγός της Πυροσβεστικής. Ενώ παράλληλα ενημερώνεται ότι η φωτιά στην κορυφή του Υμηττού στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, ήταν απόπειρα εμπρησμού. Πέμπτη πρωί στο γραφείο του υπουργού που η κοινωνία έχει αποδώσει τον ρόλο του «κομάντο» της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Αυτό δεν είναι τίποτα» λέει ο Νίκος Χαρδαλιάς.
«Είµαι υπερσυγκεντρωτικός, γιατί θέλω να έχω την ευθύνη για τα θετικά, αλλά και για τα αρνητικά», εξηγεί, χωρίς, όµως, να χάνει την επαφή του µε τη ροή των δεδοµένων στο βασικό πεδίο της µάχης κατά του κορωνοϊού, την Αττική. «Ευτυχώς η Θεσσαλονίκη πάει καλύτερα», λέει, χωρίς να γυρίσει το κεφάλι του. «Ο Νίκος Χαρδαλιάς έχει δείρει τον Τσακ Νόρις», του λέω, σε µια προσπάθεια να του αποσπάσω την προσοχή. «Τα έχω διαβάσει αυτά», απαντά, χωρίς να χάσει τη σοβαρότητά του, µε ένα διακριτικό µειδίαµα. «Μου λένε, πήγαινε κοιµήσου να ξεκουραστείς κι εγώ αγχώνοµαι γιατί δεν µπορώ να µε φανταστώ σπίτι, µε τους αγαπηµένους µου να ξεκουράζοµαι κι εδώ οι συνάδελφοι να δίνουν αγώνα χωρίς εµένα. Εχω αναλάβει την ευθύνη να είµαι παρών». Το «χειροφίληµα» Η εβδοµάδα που πέρασε τον έφερε στα πρωτοσέλιδα των ηλεκτρονικών σελίδων ενηµέρωσης για τους λάθος λόγους. Η διάσωση των εγκλωβισµένων στην Καρδίτσα, ένας ιερέας που, µιλώντας στο δελτίο του ΑΝΤ1, ισχυρίστηκε ότι ο «Χαρδαλιάς µού φίλησε το χέρι», αλλά και ένα καρέ που τον δείχνει να υποκλίνεται στον κληρικό χωρίς µάσκα προκάλεσαν µεγάλη συζήτηση. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επιµένει: «∆εν φίλησα το χέρι του». Ο Ν. Χαρδαλιάς ταξίδεψε στην Οξυά Καρδίτσας για να συντονίσει την επιχείρηση απεγκλωβισµού 13 πολιτών, εκτιµώντας ότι θα τελειώσει µέσα σε λίγες ώρες. Η επιχείρηση που ακολούθησε ήταν δύσκολη και η παρουσία του χρειάστηκε να παραταθεί για πολλές ώρες, µε αποτέλεσµα να διανυκτερεύσει στην περιοχή χωρίς ούτε τα απαραίτητα. Μετά από πολύωρη και επίπονη παρουσία στην επιχείρηση, άυπνος και αφυδατωµένος, πήρε µια ανάσα µε τον απεγκλωβισµό και του τελευταίου πολίτη, βγάζοντας για λίγα λεπτά τη µάσκα που φορούσε επί ώρες. «Την ευλογία µου, τέκνο µου», του είπε ο διασωθείς ιερέας, καθώς περνούσε από δίπλα του εκείνη τη στιγµή. Τότε ο Ν. Χαρδαλιάς έσκυψε, ενώ κρατούσε τη µάσκα του στο χέρι, και υποκλίθηκε στον ιερωµένο, ακουµπώντας το πρόσωπό του στο ράσο του. «Είναι στις αρχές µου να σέβοµαι τους ιερείς. Το κάνω από παιδί. ∆εν του φίλησα το χέρι».
Πόσο κοντά ή μακριά είμαστε από μια δεύτερη καραντίνα;
Ο σκοπός όλης της προσπάθειάς µας είναι να µη χρειαστούν επιπλέον µέτρα, πολλώ δε µάλλον ένα νέο lockdown. Και ο µόνος τρόπος για να το επιτύχουµε είναι να εφαρµόσουµε όλοι, µε συνέπεια, τα υφιστάµενα µέτρα. Εάν όλοι µας φοράµε µάσκα, κρατάµε τις αποστάσεις και είµαστε προσεκτικοί στο θέµα της υγιεινής των χεριών, δηµιουργούµε ασπίδα απέναντι στον ιό – βάζουµε τον ιό σε lockdown αντί να µπαίνουµε εµείς. Η σεναριολογία του τύπου «θα γίνει-δεν θα γίνει» είναι αποπροσανατολιστική και δεν βοηθά. Το κρίσιµο είναι να ξεπεράσουµε αυτή τη φάση µε επιτυχία κι αυτό µόνο µε πιστή τήρηση των µέτρων είναι δυνατό. Το lockdown είναι η τελευταία λύση και θα γίνει µόνο αφού έχουµε εξαντλήσει κάθε άλλο πρόσφορο µέτρο για την ανάσχεση της διασποράς του ιού.
Εκτιμάτε ότι το «μοντέλο Μαδρίτης» μπορεί να εφαρμοστεί στην Αττική;
Η µάχη ενάντια στον κορωνοϊό είναι παγκόσµια και καµιά χώρα δεν λειτουργεί εν κενώ – ο αόρατος εχθρός είναι κοινός. Η αξιοποίηση επιτυχηµένων µέτρων, καλών πρακτικών και διδαγµάτων από άλλες χώρες, προφανώς αποτελεί µέρος της στρατηγικής µας. Αυτό δεν σηµαίνει ότι κάθε µέτρο έναντι της πανδηµίας είναι παντού εξίσου λειτουργικό. Τα δεδοµένα που αξιολογούµε για τη λήψη αποφάσεων βασίζονται στην ελληνική πραγµατικότητα και στα επιδηµιολογικά δεδοµένα της χώρας µας. Η Ισπανία, στην οποία αναφερθήκατε, είναι δυστυχώς µια από τις πιο βαριά πληγείσες χώρες στην Ευρώπη. Στη Μαδρίτη, όπου εφαρµόζεται πλέον περιορισµός µετακινήσεων των κατοίκων εκτός των ορίων της συνοικίας τους, εκτός αν συντρέχουν συγκεκριµένοι λόγοι, έχουν καταγραφεί τις δύο τελευταίες εβδοµάδες περισσότερα από 1.000 νέα κρούσµατα ανά 100.000 κατοίκους, σύµφωνα µε το σχετικό ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ στις 22 Σεπτεµβρίου. Στην Ελλάδα βρισκόµαστε µακριά από ένα τέτοιο σενάριο. Αντί, λοιπόν, να επικαλούνται ορισµένοι παραδείγµατα άλλων χωρών, µε όχι τόσο καλά αποτελέσµατα εντέλει, ας επικεντρωθούµε στο ελληνικό παράδειγµα, το οποίο συνεχίζει να είναι από τα πλέον επιτυχηµένα διεθνώς.
Ενα μεγάλο ποσοστό των πολιτών αδυνατεί να αποδεχθεί ακόμα και την ύπαρξη της πανδημίας…
Η τήρηση των νόµων αποτελεί υποχρέωση κάθε πολίτη και όσοι δεν πείθονται από τα επιστηµονικά δεδοµένα και τα λογικά επιχειρήµατα ώστε να ενεργήσουν σύννοµα για τη δική τους ασφάλεια και την ασφάλεια των άλλων, υπόκεινται στις προβλεπόµενες κυρώσεις.
madata.gr