Χάρης Μαμουλάκης από Τίρανα: «Κρίσιμη συνάντηση σε μια κρίσιμη συγκυρία»

Στις εργασίες της 63ης Συνόδου της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΚΣ ΟΣΕΠ), που πραγματοποιήθηκαν στα Τίρανα το διάστημα από 13 έως 15 Μαΐου 2024, συμμετείχε με αποστολή του Ελληνικού Κοινοβουλίου ο Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης.

«Ήταν μια κρίσιμη συνάντηση σε μια κρίσιμη, από πολλές απόψεις, συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή των παρευξείνιων χωρών» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Με τους συνέδρους από την Αλβανία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, την Ρωσία, τη Σερβία, την Τουρκία και την Ουκρανία, συζητήσαμε διάφορα θέματα οικονομικής συνεργασίας, τις δυνατότητες ανάπτυξης στρατηγικών συνεργειών, ανταλλαγής καλών πρακτικών, διαχείρισης των προκλήσεων όπως είναι η κλιματική αλλαγή και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης AI, καθώς και θέματα που αφορούν την αγορά εργασίας και τον πρωτογενή τομέα.».

Στο πλαίσιο των εργασιών της Ολομέλειας συνεδρίασαν και οι Επιτροπές Οικονομικών, Νομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ΟΣΕΠ, ενώ το Σώμα ασχολήθηκε και με την εκλογή του νέου Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα. Επίσης, όρισε την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου για τον Νοέμβριο του 2024 στο Ερεβάν της Αρμενίας, με μονοθεματική ατζέντα εστιασμένη σε ζητήματα υποδομών και μεταφορών.
Την Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησαν μαζί με τον Χάρη Μαμουλάκη οι βουλευτές Κωνσταντίνος Βλάσης, Γεώργιος Στύλιος, Βασίλειος Γιόγιακας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης και Στέφανος Παραστατίδης.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (Κ.Σ. ΟΣΕΠ)

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΟΣΕΠ ιδρύθηκε το 1993, στην Κωνσταντινούπολη (όπου και εδρεύει), με την υιοθέτηση της Ιδρυτικής Διακήρυξης από τους Προέδρους δώδεκα (13) Κοινοβουλίων χωρών του Ευξείνου Πόντου. Στη Συνέλευση μετέχουν κοινοβουλευτικοί από τα εξής κράτη-μέλη: Αλβανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Τουρκία και Ουκρανία.
Σκοπός της είναι η προώθηση νομικής βάσης για οικονομική, εμπορική, κοινωνική και πολιτική συνεργασία μεταξύ των χωρών-μελών, η θέσπιση της απαραίτητης νομοθεσίας για την εφαρμογή αποφάσεων που λαμβάνονται από τους επικεφαλής κρατών και τους υπουργούς Εξωτερικών, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας με άλλους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς.
Η Συνέλευση αποτελείται από το Προεδρείο, την Μόνιμη Επιτροπή, την Επιτροπή Οικονομικών, Εμπορικών, Τεχνολογικών και Περιβαλλοντικών Υποθέσεων, την Επιτροπή Νομικών και Πολιτικών Υποθέσεων και την Επιτροπή Πολιτιστικών, Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Η Ελλάδα έγινε το δέκατο πλήρες μέλος της Συνέλευσης τον Ιούνιο του 1995 και συμμετέχει έκτοτε ανελλιπώς. Η ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία αποτελείται από έξι τακτικά μέλη (δύο βουλευτές ανά επιτροπή).