Χριστοδουλίδης για την πρόσκληση Μπάιντεν: Ενισχύεται το διεθνές αποτύπωμα της Κύπρου
Για ενίσχυση του περιφερειακού και διεθνούς αποτυπώματος της Κύπρου έκανε λόγο σήμερα ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας πως σύντομα θα υπάρξουν θετικές ανακοινώσεις που αφορούν τη διμερή συνεργασία Κύπρου – ΗΠΑ σε διάφορους τομείς. Για την μετάβαση του στην Ουάσιγκτον και τη συνάντηση του με τον Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη, ο Ν. Χριστοδουλίδης, είπε πως για το θέμα αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις εντός της ημέρας.
Στις δηλώσεις του την παρέλαση στη Λευκωσία για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, είπε πως «η πρόσκληση έρχεται σε συνέχεια κάποιων άλλων σημαντικών εξελίξεων που αποδεικνύουν, αν θέλετε την ενίσχυση του περιφερειακού και διεθνούς αποτυπώματος της χώρας μας, κάτι για το οποίο εργαζόμαστε μεθοδικά, εργαζόμαστε συγκεκριμένα», ανέφερε. «Έχετε δει τις πρωτοβουλίες που ανέπτυξε η Κυπριακή Δημοκρατία το τελευταίο διάστημα που αναγνωρίζονται, χαιρετίζονται από την διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε.
Από εκεί και πέρα, συνέχισε, «υπάρχει και η διμερής διάσταση».
«Από την πρώτη μέρα έχουμε τοποθετηθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Υπάρχουν αρκετά θέματα, υπήρξαν θετικές εξελίξεις, εργαζόμαστε, και σύντομα θα υπάρξουν ακόμη περισσότερες, είτε αυτές αφορούν τον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, είτε αφορούν τον τομέα της προσέλκυσης επενδύσεων», ανέφερε ο Ν. Χριστοδουλίδης. Πρόσθεσε ότι στον τομέα της τεχνολογίας υπάρχουν αρκετοί τομείς «για τους οποίους εργαζόμαστε για να έχουμε και θα έχουμε πολύ σύντομα θετικές ανακοινώσεις».
«Την ίδια στιγμή αντιλαμβάνεστε ότι όλη αυτή η ενίσχυση του πολιτικού αποτυπώματος της χώρας μας, ενισχύει και τις προσπάθειές μας για επίτευξη του υπ’ αριθμόν ένα στόχου της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
«Αποδεικνύουμε καθημερινά ότι δεν είμαστε μέρος του προβλήματος», είπε, προσθέτοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πάντα μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, μπορεί να προσφέρει λύσεις που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, «ενισχύουμε και τη δική μας προσπάθεια έτσι ώστε να απελευθερώσουμε τον τόπο μας».
Αναφερόμενος στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ευχήθηκε «χρόνια πολλά στους απανταχού Έλληνες», σημειώνοντας ότι αν θέλουμε να τιμούμε πραγματικά τέτοιες επετείους είναι μέσα από τον καθημερινό μας αγώνα. «Ο στόχος είναι ένας και μοναδικός, ο τερματισμός της κατοχής, η απελευθέρωση, η επανένωση της πατρίδας μας», ανέφερε. «Είμαστε περήφανοι για τη σημερινή ημέρα, για τους αγώνες των Ελλήνων. Ένας αγώνας με οικουμενικές διαστάσεις γιατί ο αγώνας των Ελλήνων ήταν η απαρχή του τέλους, για το φασισμό, για τον ναζισμό στην Ευρώπη. Ήταν η αρχή του τέλους της αποικιοκρατίας», ανέφερε.
«Από κει και πέρα, δεν πρέπει όπως κατ’ επανάληψη έχω αναφέρει να μένουμε στους εορτασμούς τις δοξολογίες, στις παρελάσεις. Το πιο σημαντικό, αν θέλουμε να τιμούμε πραγματικά τέτοιες επετείους είναι μέσα από τον καθημερινό μας αγώνα, ειδικότερα, στην πατρίδα μας, που φέτος συμπληρώθηκαν δυστυχώς 50 χρόνια, μισός αιώνας από την τουρκική εισβολή, 50 χρόνια συνεχιζόμενης κατοχής», πρόσθεσε.
«Και θέλω σήμερα, να επαναλάβω ότι παρά τα προβλήματα, τις προκλήσεις, τις δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, για εμάς, ο στόχος είναι ένας και μοναδικός, ο τερματισμός της κατοχής, η απελευθέρωση, η επανένωση της πατρίδας μας», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Είναι ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο, από την πρώτη μέρα ανάληψης της διακυβέρνησης του τόπου, σημείωσε, «που εργαζόμαστε στη βάση συγκεκριμένου πλάνου, συγκεκριμένου σχεδιασμού».
«Ένας σχεδιασμός, ένα πλάνο που άρχισε να φέρνει αποτελέσματα και θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου, αλλά σίγουρα θα είμαι σε θέση να εκφράσω σαφώς μεγαλύτερη ικανοποίηση, μεγαλύτερη χαρά όταν επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, πάντα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», είπε.
Υπογράμμισε πως «το έχουμε δείξει όλο αυτό το διάστημα και θα συνεχίσουμε με πράξεις και όχι με λόγια και δηλώσεις να αποδεικνύουμε, να δείχνουμε σε όλους την ετοιμότητά μας και χαίρομαι, γιατί τόσο ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Αθνών αλλά γενικότερα και η διεθνής κοινότητα, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγνωρίζουν τη δική μας προσπάθεια, την αναγνωρίζουν και την στηρίζουν ουσιαστικά».