Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ): Η διατροφή που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών
Οι βιταμίνες, τα αντιοξειδωτικά και οι τροφές που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως τα λιπαρά ψάρια, μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιες πνευμονικές παθήσεις, όπως ΧΑΠ, να μειώσουν τη φλεγμονή και να αναπνέουν πιο εύκολα, σύμφωνα με νέα ανάλυση.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Semmelweis της Ουγγαρίας πραγματοποίησαν δύο βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις μελετών σε χιλιάδες ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η οποία είναι μια χρόνια πνευμονοπάθεια που προκαλεί λιγότερο αέρα στους αεραγωγούς και προβλήματα που σχετίζονται με την αναπνοή.
Επικεντρώθηκαν σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2018 και 2023 και δημοσίευσαν τα ευρήματα στο περιοδικό Nutrients.
Οι βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις από τους ερευνητές του Semmelweis διαπίστωσαν ότι ειδικότερα οι πρωτεΐνες, τα ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και τα λαχανικά φαίνεται να ωφελούν τους ασθενείς με ΧΑΠ.
«Η αλλαγή της διατροφής από δυτικού τύπου σε μεσογειακού τύπου είναι απαραίτητη», δήλωσε στο Euronews Next ο Δρ János Varga, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Semmelweis.
Πρόσθεσε ότι «η δυτική διατροφή είναι προφλεγμονώδης και η μεσογειακή διατροφή έχει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα».
Οι ερευνητές του Semmelweis συνιστούν στους ανθρώπους να μειώσουν την κατανάλωση κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων, τα οποία περιέχουν υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών. Ο Varga συνιστά αντ’ αυτού την κατανάλωση λιπαρών ψαριών όπως ο σολομός, η ρέγκα και το σκουμπρί δύο φορές την εβδομάδα.
Τα άτομα που πάσχουν από ΧΑΠ χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για να αναπνεύσουν, οπότε οι μύες τους μπορεί να χρειάζονται περισσότερες θερμίδες από κάποιον χωρίς ΧΑΠ, σύμφωνα με την Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία.
Η κατανάλωση λιγότερων υδατανθράκων και περισσότερων λιπαρών μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναπνέουν ευκολότερα, καθώς το σώμα παράγει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα όταν μεταβολίζει τους υδατάνθρακες.
Ο δρ Craig Hersh, διευθυντής της κλινικής ΧΑΠ στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι ειδικοί «γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι ένα είδος υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής είναι ευεργετικό τόσο για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ΧΑΠ όσο και για τη θεραπεία των ασθενών με ΧΑΠ».
«Στα άτομα που έχουν εγκατεστημένη ΧΑΠ, ειδικά καθώς αυτή γίνεται πιο σοβαρή, ένα από τα πράγματα για τα οποία κινδυνεύουν είναι να χάσουν βάρος και κυρίως να χάσουν μυϊκή μάζα», πρόσθεσε, λέγοντας ότι το θέμα είναι να βρεθεί μια ισορροπία ώστε να διατηρείται ένα υγιές βάρος και να μην χάνεται βάρος.
«Όταν οι άνθρωποι είναι πιο σοβαροί, τότε είναι που μπορεί να συστήσουμε περισσότερες άπαχες πρωτεΐνες και να βεβαιωθούμε ότι διατηρούν αρκετές θερμίδες για να διατηρήσουν το βάρος τους σε μυϊκή μάζα», πρόσθεσε ο Hersh.
Θα μπορούσαν οι βιταμίνες να βοηθήσουν τους ασθενείς με ΧΑΠ
Σύμφωνα με τις δύο βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις, η καθημερινή κατανάλωση βιταμίνης C, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, μαγνησίου, ασβεστίου και βιταμίνης D θα μπορούσε να βοηθήσει τα άτομα με ΧΑΠ. Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί επίσης να βοηθήσει με τη φλεγμονή, πρόσθεσαν οι ερευνητές του Semmelweis.
Μια μελέτη που αναφέρουν οι ερευνητές διαπίστωσε ότι η λήψη 1 g ελαίου μαύρων σπόρων δύο φορές την ημέρα είχε θετικές επιδράσεις στη λειτουργία των πνευμόνων και στη φλεγμονή των αεραγωγών.
Ο Hersh, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν τρέχουσες συστάσεις για την παροχή βιταμινών στους ασθενείς με ΧΑΠ πέραν της ισορροπημένης διατροφής.
«Εάν οι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να τρώνε μια ισορροπημένη διατροφή, ξέρετε, συχνά συνιστούμε στους ηλικιωμένους ασθενείς να λαμβάνουν μια πολυβιταμίνη, αλλά όχι να λαμβάνουν συγκεκριμένες βιταμίνες ή συμπληρώματα διατροφής πέρα από αυτό», δήλωσε στο Euronews Next.
«Υπήρξαν και συνεχίζονται δοκιμές διαφόρων συμπληρωμάτων διατροφής στη ΧΑΠ και σε άλλες αναπνευστικές παθήσεις, αλλά δεν έχω δει πραγματικά πειστικά αποτελέσματα από αυτά μέχρι σήμερα», πρόσθεσε.
Τρίτη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως
Η Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία συνιστά στους ασθενείς με ΧΑΠ να ξεκουράζονται πριν από το φαγητό, να τρώνε αργά, να κάθονται όρθιοι και να κάνουν διάλειμμα ανάμεσα στις μπουκιές.
Λένε ότι η κατανάλωση φαγητού νωρίς το πρωί μπορεί να βοηθήσει αν οι άνθρωποι είναι πολύ κουρασμένοι αργότερα. Προσθέτουν ότι τα άτομα με ΧΑΠ πρέπει επίσης να αποφεύγουν τα τρόφιμα που προκαλούν αέρια ή φούσκωμα.
Η ΧΑΠ είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Το κάπνισμα ευθύνεται για περισσότερο από το 70% των περιπτώσεων ΧΑΠ στις χώρες υψηλού εισοδήματος και για το 30-40% των περιπτώσεων στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, ενώ η πιο αποτελεσματική θεραπεία της ΧΑΠ είναι η διακοπή του καπνίσματος.
Παράγοντα κινδύνου αποτελεί επίσης η οικιακή ατμοσφαιρική ρύπανση ή σε ορισμένες χώρες το μαγείρεμα με ξύλα ή κάρβουνο σε εσωτερικούς χώρους. Η επαγγελματική έκθεση στη σκόνη μπορεί επίσης να αποτελεί παράγοντα κινδύνου.
Ο Hersh λέει ότι τα συνήθη συμπτώματα που βλέπουν καθημερινά οι γιατροί στους ασθενείς με ΧΑΠ περιλαμβάνουν «δύσπνοια, ιδίως με τη δραστηριότητα, βήχα και παραγωγή φλέγματος».
«Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να παρουσιάσουν οξείες εξάρσεις, τις οποίες αποκαλούμε παροξύνσεις, όπου είναι χειρότερες και απαιτούν πρόσθετη θεραπεία, ακόμη και νοσηλεία, και οι κίνδυνοι που βλέπουμε μακροπρόθεσμα είναι να παρουσιάζουν χειρότερη δύσπνοια ή συμπτώματα που χρειάζονται οξυγόνο είτε συνεχώς είτε για να βοηθήσουν στη δραστηριότητα», πρόσθεσε.
Οι ερευνητές του Semmelweis λένε ότι η υγιεινή διατροφή είναι καλύτερο να συνοδεύεται από σωματική άσκηση και τεχνικές αναπνοής.
«Αυτά δεν θα οδηγήσουν μόνο σε αύξηση της μυϊκής μάζας και της αντοχής, αλλά και σε βελτίωση του μηχανισμού αναπνοής, καθώς οι εξασθενημένοι αναπνευστικοί μύες γίνονται ισχυρότεροι», δήλωσε ο Varga.
«Συνολικά, η αναπνοή γίνεται ευκολότερη».
Πηγή: healthstat.