Διάσκεψη με θέμα τις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου

Τηλεδιάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον επικεφαλής της Ειδικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, κ. Michel Barnier, διεξήχθη στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε η βουλευτής κ. Μαριέττα Γιαννάκου, μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ελληνικού κοινοβουλίου.
Ο κ. Barnier δήλωσε στους συμμετέχοντες ότι εξακολουθεί να παραμένει αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, παρά τις σημαντικές διαφορές που διαφαίνονται στις διαπραγματεύσεις, με κυριότερες τη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού, τις κρατικές ενισχύσεις, την αλιεία και την αρχιτεκτονική της συμφωνίας (μηχανισμός επίλυσης διαφορών). Στηλίτευσε, ιδιαίτερα, την κατάθεση νομοσχεδίου την προηγούμενη εβδομάδα στο βρετανικό κοινοβούλιο, το οποίο εγείρει αμφιλεγόμενα ζητήματα για τις βρετανικές θέσεις, καθόσον αφορά, κυρίως, τις τελωνειακές διασαφήσεις και τις κρατικές ενισχύσεις, υποσκάπτοντας τις σχέσεις εμπιστοσύνης και παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο. Κατέληξε λέγοντας ότι η Ε.Ε. θα εντείνει τη διαπραγματευτική της προσπάθεια τους προσεχείς μήνες και θα είναι έτοιμη, την 1η Ιανουαρίου 2021, για όλα τα πιθανά σενάρια, τονίζοντας, ωστόσο, ότι για το Ηνωμένο Βασίλειο διακυβεύονται περισσότερα από την μη επίτευξη συμφωνίας σε σχέση με την Ε.Ε.
Στην τοποθέτησή της η κυρία Γιαννάκου υπογράμμισε πως η μόνη αποδεκτή συμφωνία πρέπει να βασιστεί στην Κοινή Πολιτική Δήλωση, όπως αυτή συμφωνήθηκε από τα δύο μέρη. Εξέφρασε, ωστόσο, την απογοήτευσή της για τις διαφαινόμενες βρετανικές αποκλίσεις από αυτήν και για την ασυμβίβαστη στάση που επιδεικνύει το Ηνωμένο Βασίλειο. Εκφράζοντας την εμπιστοσύνη της στις διαπραγματευτικές προσπάθειες του κ. Barnier, σημείωσε ότι αναμένεται μια περαιτέρω ευέλικτη και θετική προσέγγιση σε όλα τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης και ειδικότερα στα ζητήματα της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων και των πολιτιστικών αγαθών, των τουριστικών υπηρεσιών, καθώς επίσης των θαλασσίων και αεροπορικών μεταφορών.

Πηγή: kritipress.gr