ΕΦΚΑ: Το σχέδιο για τις νέες εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών
Σχέδιο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών 1,4 εκατομμυρίων αυτοαπασχολουμένων βάσει δύο παραμέτρων επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας.
Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η υφιστάμενη διάταξη που προβλέπει ότι οι εισφορές υπολογίζονται με συντελεστή 20,28% επί του δηλωθέντος εισοδήματος, το αρμόδιο υπουργείο καταστρώνει νέα σενάρια προκειμένου αφενός να τηρήσει τη διαταγή του δικαστηρίου και αφετέρου να προχωρήσει στην αλλαγή χωρίς να ανοίξει «τρύπα» στα έσοδα του ΕΦΚΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυρίαρχο σενάριο προβλέπει ότι θα επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς δηλαδή αυτό που ίσχυε μέχρι και το τέλος του 2016. Δηλαδή, οι εισφορές θα είναι συγκεκριμένα ποσά ανά μήνα και όχι ποσοστό επί του εισοδήματος. Η διαφορά είναι ότι το ποσό θα εξαρτάται από δύο μεταβλητές. Πρώτον από το εισόδημα και δεύτερον από την προϋπηρεσία στο επάγγελμα. Δηλαδή, αν κάποιος έχει αποδοχές έως και 10.000 ευρώ θα πληρώνει το μικρότερο ποσό.
Αυτό όμως, δεν θα είναι ένα συγκεκριμένο νούμερο. Για την ίδια εισοδηματική κατηγορία θα προβλέπονται διαφορετικά ποσά. Όσο περισσότερα χρόνια έχει κάποιος στο επάγγελμα τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι αυξημένες οι εισφορές. Δηλαδή επαγγελματίας με εισόδημα 10.000 ευρώ και 5 χρόνια στο επάγγελμα θα πληρώνει λιγότερα από επαγγελματία με εισόδημα 10.000 ευρώ και 20 χρόνια στο επάγγελμα.
Το μεγάλο ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσει το υπουργείο Εργασίας είναι το εξής: το νέο σύστημα είναι δεδομένο ότι θα βγάζει λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές για τους μερικές δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες που δηλώνουν υψηλές αποδοχές άνω των 30-40.000 ευρώ. Η μείωση αυτή, θα δημιουργήσει «τρύπα» στα έσοδα του ΕΦΚΑ. Έτσι, το ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει αυτό το «κενό». Υπάρχει η σκέψη να αυξηθεί το ελάχιστο ποσό από το επίπεδο των 186 ευρώ που είναι σήμερα (175 ευρώ συν τα 10 ευρώ για τον ΟΑΕΔ) αλλά αυτό αναμένεται ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις καθώς με τα σημερινά δεδομένα την ελάχιστη εισφορά πληρώνουν οι 8 στους 10 επαγγελματίες.
Τα έσοδα του ΕΦΚΑ από τους απασχολούμενους δεν πηγαίνουν καλά. Υποτίθεται ότι με το νέο σύστημα που έφερε σημαντικές μειώσεις για τους πολλούς θα αυξανόταν ο συντελεστής εισπραξιμότητας. Αυτός όμως έχει περιοριστεί κάτω από το 60% ενώ η μεγάλη ζημιά έγινε στα φορολογικά έσοδα λόγω της κατακόρυφης μείωσης της φορολογητέας ύλης. Το εισόδημα όλων των αυτοαπασχολουμένων έχει περιοριστεί πλέον κάτω από τα 3,3 δις. ευρώ όταν το 2016 ήταν πάνω από 5 δις ευρώ.
thetoc