Εφορία: Αυτό είναι το σχέδιο για να πληρώσουν επιτέλους και όσοι μονίμως δηλώνουν ζημιές
Το μεγάλο ζητούμενο για τα επόμενα χρόνια θα είναι να αυξηθούν περαιτέρω τα φορολογικά έσοδα αλλά χωρίς να αυξηθούν -ή ακόμη και να μειωθούν- οι φορολογικοί συντελεστές. Ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι η υλοποίηση της σύστασης που έκανε για μια ακόμη φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: να διευρυνθεί η φορολογική βάση.
Αυτό σημαίνει ότι πολίτες που δεν πληρώνουν τίποτα -και είναι εκατομμύρια στην Ελλάδα- να ξεκινήσουν να πληρώνουν κάτι και φορολογούμενοι που αποκρύπτουν εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία να υποχρεωθούν να έρθουν πιο κοντά στην πραγματικότητα. Στόχος των φορολογικών αρχών είναι το επόμενο χρονικό διάστημα να εκμεταλλευτούν ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες που προσφέρει πλέον η τεχνολογία ώστε αυτό που πριν από χρόνια φάνταζε αδύνατο λόγω και του περιορισμένου αριθμού ελεγκτών, τώρα να αρχίσει να αποδίδει.
Ένα από τα μεγαλύτερα "στοιχήματα" για το επόμενο χρονικό διάστημα είναι να αυξηθούν τα φορολογητέα κέρδη των εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων. Οι τελευταίοι, έχουν ευνοηθεί αισθητά με τα μέτρα που ελήφθησαν τα τελευταία χρόνια (μείωση του κατώτατου συντελεστή στο 9% από 22%, αποσύνδεση ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα κλπ) ενώ αναμένεται να ευνοηθούν και το επόμενο χρονικό διάστημα με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος κάτι που έχουν εξαγγείλει και τα δύο κόμματα που κατέλαβαν τις δύο πρώτες θέσεις στις εκλογές.
Από το 2016 όταν και έγινε η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα, οι αυτοαπασχολούμενοι άρχισαν να εξαφανίζουν φορολογητέα κέρδη από τις δηλώσεις. Έτσι, από τα 5 δις. ευρώ φτάσαμε και κάτω από τα 3,5 δις. ευρώ. Τώρα, το ζητούμενο είναι να αντιστραφεί αυτή η πορεία και να επανέλθουν τα δηλωθέντα κέρδη πάνω από τα 5 δις. ευρώ καθώς αυτό δικαιολογείται και από τις οικονομικές συνθήκες των τελευταίων. Ετών. Το να δηλώνονται έσοδα άνω των 40 δις. ευρώ και τα φορολογητέα κέρδη να είναι μόλις 4 δις. ευρώ, το να εμφανίζουν ζημιές επι σειρά ετών οι περισσότεροι επαγγελματίες, κρίνεται αδιανόητο οπότε το βάρος το επόμενο χρονικό διάστημα θα πέσει κυρίως στην αξιολόγηση των επαγγελματικών δαπανών.
Σε επίπεδο εσόδων των αυτοαπασχολούμενων, έχει γίνει δουλειά λόγω της επέκτασης των ηλεκτρονικών πληρωμών. Βέβαια τα συνήθη ύποπτα επαγγέλματα εξακολουθούν και πληρώνονται με μετρητά. Τουλάχιστον στον χώρο της οικοδομής, τα πολλά προγράμματα επιδότησης τύπου "εξοικονομώ" έχουν λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για την έκδοση αποδείξεων και τιμολογίων.
Το ζητούμενο για το επόμενο χρονικό διάστημα είναι με τη χρήση τεχνολογίας (σύγκριση με βάση το μέσο περιθώριο κέρδους του συγκεκριμένου κλάδου) να εντοπίζονται περιπτώσεις επαγγελματιών με αδικαιολόγητα χαμηλά κέρδη ώστε οι έλεγχοι που θα γίνονται να είναι απολύτως στοχευμένοι. Ζητούμενο να σταματήσει το φαινόμενο ακόμη και οι προσωπικές δαπάνες να χαρακτηρίζονται επαγγελματικές και έτσι να χάνεται φορολογητέα ύλη εκατοντάδων εκατομμυρίων.
Για τις πισίνες, η ΑΑΔΕ θα υιοθετήσει το γαλλικό μοντέλο που οδήγησε στον εντοπισμό τουλάχιστον 20.000 "κρυφών" δεξαμενών. Με τεχνητή νοημοσύνη, θα διασταυρωθούν τα ευρήματα από τις αεροφωτογραφίες με τις δηλώσεις του ΕΝΦΙΑ αλλά και τα στοιχεία του κτηματολογίου ώστε να εντοπιστούν αδήλωτες εγκαταστάσεις. Η φορολογητέα ύλη είναι πολύ μεγάλη καθώς τίθεται θέμα πληρωμής ΕΝΦΙΑ, φόρου εισοδήματος (λόγω τεκμηρίων) αλλά και πολεοδομικών παραβάσεων.
Καλύτερη ηλεκτρονική συνεργασία προβλέπει και το μνημόνιο συνεργασίας της ΑΑΔΕ με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης οι οποίες πλέον θα στέλνουν στις αρχές περισσότερα στοιχεία καθιστώντας έτσι ευκολότερο τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων.