«Έφυγε» ο Βαρδής Βαρδινογιάννης

Πέθανε, σε ηλικία 91 ετών, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του επιχειρείν στη χώρα μας και μια πολυσχιδής προσωπικότητα, με έντονη κοινωνική και φιλανθρωπική δράση εντός και εκτός Ελλάδος.  Τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν ενώ η κατάστασή του επιβαρύνθηκε περαιτέρω μετά από το θάνατο της συζύγου του, Μαριάννας.

 
Λιγομίλητος και μετρημένος, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης απέφευγε τους δημοσιογράφους και τις συνεντεύξεις -παρότι ο ίδιος δραστηριοποιήθηκε μέχρι το τέλος της ζωής του στο χώρο των μίντια. Υπήρξε, όμως, πρόσωπο γνωστό στην κοσμική Αθήνα και με τη σύζυγό του, Μαριάννα, ανέπτυξαν πλούσιο φιλανθρωπικό έργο.
 
Σύμφωνα με το Forbes, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης δημιούργησε περιουσία 1,9 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια της ζωής του ενώ επί σειρά ετών βρισκόταν στην 1.575η θέση της λίστας με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη. Συμπεριλαμβανόταν δε και στον κατάλογο των ισχυρών παραγόντων της παγκόσμιας ναυτιλίας. Το όνομα του Βαρδή Βαρδινογιάννη υπήρξε γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο -όχι μόνο λόγω της επιχειρηματικής του δράσης αλλά και λόγω της προσπάθειάς του να προβάλλει την Ελλάδα.
 
Είχε αναπτύξει, επίσης, σχέσεις με σημαίνοντα πρόσωπα του διεθνούς επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου, με χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα τη φιλία του με την οικογένεια Κένεντι. Το ζεύγος Βαρδινογιάννη κατά τη διάρκεια του εορτασμού για την ημέρα ανεξαρτησίας των ΗΠΑ το 2019. Γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1933 στην Επισκοπή Ρεθύμνου και είναι το πέμπτο από τα οκτώ παιδιά -Παύλος, Αμαλία, Σήφης, Νίκος, Γιώργος, Θεόδωρος και Ελένη- του Ιωάννη Βαρδινογιάννη και της Χρυσής Θεοδωρουλάκη.
 
Ακολουθώντας την παράδοση της οικογένειας, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης επέλεξε μια καριέρα στο ναυτικό και μπήκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, από την οποία αποφοίτησε το 1955. Η καριέρα του στο Πολεμικό Ναυτικό ήταν όμως σύντομη λόγω της αντιστασιακής του δράσης και η καριέρα του πήρε άλλη τροπή. Γνώρισε τη σύντροφο της ζωής του σε νεαρή ηλικία σε φιλικό σπίτι στον Πειραιά και λίγο καιρό αργότερα παντρεύτηκαν. Η ίδια η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχε μιλήσει σε μια από τις τελευταίες της συνεντεύξεις για το σύντροφο της ζωής της, αναδεικνύοντας άγνωστες πτυχές της οικογενειακής τους ζωής αλλά και την αφοσίωση του ενός στον άλλο.
 
«Έχουμε περάσει πολλά στην κοινή μας ζωή. Αγώνες και αγωνίες, χαρές και λύπες αλλά πάντα μαζί» είχε πει η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, χαρακτηρίζοντας το σύζυγό της πηγή της δύναμής της.
 
«Υπήρξε πάντα όχι μόνο απόλυτα υποστηρικτικός αλλά και η πηγή της δύναμής μου και τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου».
 
Το ζευγάρι φρόντιζε, επίσης, να βρίσκει πάντα λίγο χρόνο την για να περάσει μερικές στιγμές μαζί, παρά τα απαιτητικά προγράμματα και των δύο.
 
«Η πιο ιερή στιγμή της ημέρας είναι η ώρα του μεσημεριανού φαγητού που φροντίζω πάντοτε να είμαι σπίτι για να γευματίσουμε μαζί με τον Βαρδή. Είναι μια συνήθεια που δεν έχει αλλάξει στο πέρασμα των ετών. Όσο φορτωμένο και αν είναι το πρόγραμμά της ημέρας, όσο σοβαρές και αν είναι οι υποχρεώσεις που μπορεί να έχουμε, το μεσημέρι πάντα βρισκόμαστε στο σπίτι για να γευματίσουμε μαζί και να συζητήσουμε ό, τι μας απασχολεί» είχε αποκαλύψει η Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Μαζί απέκτησαν πέντε παιδιά – τον Γιάννη, τη Χριστιάνα, το Γιώργο, το Νίκο και τη Βαρδιάννα- ενώ είχαν την τύχη να δουν τα εγγόνια τους να μεγαλώνουν και να τους δίνουν δισέγγονα.
 
Η δημιουργία μιας αυτοκρατορίας
Τα θεμέλια της οικονομικής αυτοκρατορίας της οικογένειας έβαλε ο Νίκος Βαρδινογιάννης, ο οποίος ίδρυσε στο τέλος της δεκαετίας του ‘60 το σταθμό εφοδιασμού πλοίων στους Καλούς Λιμένες στην Κρήτη. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1972, έβαλε τα πρώτα «λιθαράκια» του διυλιστηρίου της Motor Oil, την οποία δεν είδε όμως να μεσουρανεί. Το 1973, ο Νίκος Βαρδινογιάννης πεθαίνει αιφνιδίως, με τη διοίκηση της δυναστείας του να περνάει στα χέρια του αδελφού του, Βαρδή.
 
Άνθρωπος με επιχειρηματικό δαιμόνιο και μια έκτη αίσθηση για τις μπίζνες, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης καταφέρνει μέσα σε μερικά χρόνια να αλλάξει εντελώς το προφίλ του ομίλου. Ναυπήγησε πλοία, έκλεισε μεγάλες συμφωνίες κατευθείαν με το εξωτερικό και εμπλούτισε σημαντικά τη δράση του, επεκτεινόμενη στον εφοπλιστικό, τραπεζικό και ξενοδοχειακό χώρο.
 
«Ναυαρχίδα» του ομίλου επιχειρήσεων Βαρδινογιάννη ήταν και παραμένει η μονάδα των διυλιστηρίων της Motor Oil Ελλάς, ωστόσο η οικογένεια έχει παρουσιάσει σημαντική δράση και μέσω της ενασχόλησής της με εταιρείες όπως Τράπεζα Πειραιώς, Optima Bank, Vegas Oil, Gas, Avin Oil, ANEK LINES, Ελλάκτωρ, Star Channel, Alpha TV, ΝJV Athens Plaza, AVE Group of Companies και Οdeon.
 
Στον Βαρδή Βαρδινογιάννη πιστώνεται η κίνηση «ματ» για τον εκσυγχρονισμό της Motor Oil το 1996, κάτι που κατέστη δυνατό μετά από τη στρατηγική συμφωνία με τον Σαουδαραβικό κολοσσό Aramco. Η εταιρεία εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον Αύγουστο το 2001 ενώ το 2005 η συνεργασία με την Aramco ολοκληρώθηκε.

Η αγάπη για τον Παναθηναϊκό
Τον Ιούλιο του 1979, η οικογένεια Βαρδινογιάννη αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ο Γιώργος Βαρδινογιάννης τοποθετήθηκε πρόεδρος.
 
Ο «Καπετάνιος» ή «Ρίνγκο», όπως ήταν γνωστός ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, παρέμεινε στο τιμόνι της ΠΑΕ για σχεδόν 21 χρόνια, χαρίζοντας στον όμιλο ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ιστορίας του. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη είδε μέσα σε αυτό το διάστημα τον Παναθηναϊκό να κατακτά έξι Πρωταθλήματα, εννέα Κύπελλα και τρία Σούπερ Καπ ενώ δύο φορές έφτασε μια «ανάσα» από την κορυφή του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, το μετέπειτα Τσάμπιονς Λιγκ. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη κατείχε συλλογικά το 54% της ΠΑΕ, καθώς τότε δεν επιτρεπόταν σε ένα πρόσωπο να κατέχει πάνω από το 20%.
 
«Κανένα πρόβλημα. 20% εγώ, 20% ο αδελφός μου Βαρδής και 14% ο γαμπρός μου, όλοι μέλη του Παναθηναϊκού» είχε απαντήσει τότε ο Γιώργος Βαρδινογιάννης. Παρότι ο ίδιος ο Βαρδής Βαρδινογιάννης δεν ανέλαβε ποτέ τα «ηνία» της ομάδας, συζητούσε τακτικά με τον «Καπετάνιο» για τα ζητήματα της ΠΑΕ ενώ όταν ήταν νεότερος είχε και τακτική παρουσία στους αγώνες.