Έγινε η η παρουσίαση της ψηφιακής πινακοθήκης του Δήμου Ηρακλείου
Μετά από σκληρή και μεθοδική δουλειά πολλών μηνών, η ψηφιακή πινακοθήκη του Δήμου Ηρακλείου είναι πλέον γεγονός: ο Δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ και την ιστορικό τέχνης Ντενίζ –Χλόη Αλεβίζου κατέγραψε και ψηφιοποίησε την επί δεκαετίες εγκαταλελειμμένη και διεσπαρμένη συλλογή έργων τέχνης της ιδιοκτησίας του. Τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς μπορούν πλέον να τα δουν όλοι, στην ιστοσελίδα www.heraklionartgallery.gr.
Στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 12 Μαρτίου, στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου, παρουσιάστηκε αναλυτικά η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ψηφιοποίηση της πινακοθήκης, ο τρόπος που συλλέχθηκαν και κατεγράφησαν περισσότερα από 300 έργα, το πώς έγινε και συνεχίζεται η συντήρηση, η ιστορική τεκμηρίωση και η αποτίμησή τους, καθώς και το σχέδιο του Δήμου Ηρακλείου για την δημιουργία ειδικά διαμορφωμένου χώρου στο Μεγάρο Κοθρή, ο οποίος θα τα στεγάσει μόνιμα.
Για όλα τα παραπάνω μίλησαν η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ Δημήτρης Πλεξουσάκης, ο καθηγητής του ΙΠ – ΙΤΕ Μιχάλης Σηφάκης και ο ζωγράφος Αριστόδημος Παπαδάκης.
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οδηγηθήκαμε στην απόφαση να δημιουργήσουμε επιτέλους πινακοθήκη στην πόλη του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, για δύο βασικούς λόγους.
Ο πρώτος έχει να κάνει με την άφευκτο ανάγκη διάσωσης του σημαντικού υλικού που διαθέτουμε. Αμείλικτος ο χρόνος, έχει ήδη επιφέρει σημαντικές βλάβες στα έργα τέχνης της συλλογής του Δήμου, ώστε μετά βίας προλαβαίνουμε να διασώσουμε πολλά από αυτά. Ο δεύτερος, εξ ίσου σημαντικός, έχει να κάνει με τον γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό που έχουμε για το Ηράκλειο. Δημιουργούμε έναν ακόμη σημαντικό πολιτιστικό φορέα, ο οποίος με τις υπόλοιπες δράσεις μας, τείνει στην πραγματοποίηση του οράματος μας για ένα Ηράκλειο μητροπολιτικό κέντρο της Μεσογείου. Ως δημοτική αρχή, ζητήσαμε και επιτύχαμε την παραχώρηση του Μεγάρου Κοθρή, από το Υπουργείο Πολιτισμού, για να στεγάσουμε τη συλλογή των έργων τέχνης. Φιλοδοξούμε η πινακοθήκη αυτή να λειτουργήσει ως ένα ανοικτό κέντρο πολιτισμού, όπου θα φιλοξενούνται, εκτός από τα έργα τέχνης που μας ανήκουν, περιοδικές εκθέσεις, εργαστήρια, διαλέξεις, σεμινάρια για παιδιά και ενήλικες. Ένα ζωντανό κέντρο πολιτισμού, στην πόλη του Γκρέκο, της Κρητικής Σχολής Αγιογραφίας και του σπουδαίου σύγχρονου εικαστικού δυναμικού».
Πηγή: typoskritis.gr