Έκκληση για περιορισμό στην κατανάλωση ρεύματος. Πιέσεις στο σύστημα και οδηγίες για τους καταναλωτές
Κορυφώνεται τις επόμενες ημέρες ο παρατεταμένος και έντονος καύσωνας που πλήττει τη χώρα από την προηγούμενη εβδομάδα. Από σήμερα, Δευτέρα, η τροφοδότηση θερμών αερίων μαζών από την Αφρική αναμένεται να ενταθεί.
Έτσι, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω άνοδο και μέχρι την Πέμπτη θα επικρατήσουν συνθήκες ακραίου καύσωνα, οι οποίες θα είναι πολύ δυσμενείς για τον πληθυσμό.
Οδηγίες προς τους πολίτες για περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας τις επόμενες ημέρες και ιδίως κατά τις ώρες αιχμής (13:00-15:00 και 18:00-22:00) απευθύνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας λόγω του καύσωνα.
«Έχουν γίνει όλες οι προετοιμασίες ώστε να υπάρξει πρόβλημα στην αυξημένη ζήτηση», σημείωσε μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, τονίζοντας ότι ο καύσωνας και η αυξημένη ζήτηση για ρεύμα «ασκούν πιέσεις στο σύστημα».
«Είναι όλοι σε εγρήγορση, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την επάρκεια εφοδιασμού τις επόμενες ώρες και ημέρες».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος σημείωσε ότι η ζήτηση για ρεύμα τις ώρες αιχμής είναι «ζήτηση ρεκόρ», και έκανε έκκληση στους πολίτες να μην καταναλώνουν άσκοπα ηλεκτρική ενέργεια.
«Έχουμε κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να διασφαλίσουμε την ευστάθεια του συστήματος. Δεν χρειάζεται να καταναλώνουμε άσκοπα ηλεκτρική ενέργεια».
Ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι η κάλυψη της ζήτησης γίνεται με εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
«Όλη μέρα σήμερα θα εισάγουμε περί τις 1.500 μεγαβατώρες ανά ώρα, δηλαδή το σύνολο που μας δίνει η διασύνδεση. Σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι», τόνισε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «ακόμη και τα πιο απίθανα σενάρια» έχουν προβλεφθεί.
Ο κ. Σκρέκας τόνισε πως η οικονομία στην χρήση ενέργειας θα πρέπει να γίνει μέρος της καθημερινότητας αφού η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και μας επηρεάζει.
«Πρέπει να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα» για να φτάσουμε στη φάση όπου η χώρα θα περιορίσει σημαντικά το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.
Σύσκεψη για το ρεύμα λόγω του παρατεταμένου καύσωνα
Οδηγίες προς τους πολίτες για περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας τις επόμενες ημέρες και ιδίως κατά τις ώρες αιχμής (13:00-15:00 και 18:00-22:00) απευθύνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας λόγω του καύσωνα.
Παράλληλα, σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας θα επισκεφθεί το Κέντρο Ελέγχου του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι προκειμένου να συντονίσει σύσκεψη που συγκάλεσε εκτάκτως για την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιος Δαγούμας, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Τάσος Μάνος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης και υψηλόβαθμα στελέχη από τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος και να προσδιοριστούν μέτρα άμυνας και αντιμετώπισης έκτακτων και μη αναμενόμενων γεγονότων. «Οι συνθήκες για το ηλεκτρικό σύστημα είναι πρωτοφανείς, καθώς η κατανάλωση τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ λόγω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών. Για τον λόγο αυτόν, ο συντονισμός των αρμόδιων φορέων και των ηλεκτροπαραγωγών σε ανώτατο επίπεδο είναι επιβεβλημένος για να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη τροφοδότηση των καταναλωτών καθ’ όλη τη διάρκεια του ακραίου φαινομένου», σημειώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Προσθέτει ότι λόγω των ακραίων κλιματολογικών συνθηκών των τελευταίων ημερών και ενόψει της επερχόμενης επιδείνωσης του καύσωνα παρακαλούνται οι πολίτες, κατά τις ώρες αιχμής 13:00-15:00 και 18:00-22:00 να:
* Αποφεύγουν τη χρήση των ηλεκτροβόρων συσκευών (πλυντήριο, φούρνος, θερμοσίφωνας κ.λπ.) και να τη μεταθέτουν κατά τις λοιπές ώρες (εκτός αιχμής).
* Ρυθμίζουν τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.
* Να μην ξεχνούν τα φώτα αναμμένα σε χώρους που δεν χρησιμοποιούν και να περιορίζουν τη χρήση τους.
Σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης
Παράλληλα έκτακτη σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, για την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος, καθώς η σημερινή ημέρα θεωρείται κρίσιμη για το σύστημα ηλεκτροδότησης, μιας και ο παρατεταμένος καύσωνας και η αυξημένη ζήτηση δοκιμάζουν το σύστημα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Στο πλαίσιο της σύσκεψης ο υπουργός απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν την άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα 24ωρα, δεδομένου ότι οι αντοχές του συστήματος θα δοκιμαστούν από τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Αθανάσιος Δαγούμας, ο επικεφαλής της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και μέλος της Ολομέλειας της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης και στελέχη του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΣΦΑ, του ΔΕΔΔΗΕ, της ΔΕΗ και των ηλεκτροπαραγωγών, ενώ πραγματοποιήθηκε και σχετική ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Οι εκπρόσωποι των Διαχειριστών παρουσίασαν τα μέτρα που έχουν λάβει ενόψει των επόμενων ημερών και κυρίως της σημερινής ημέρας. Ο ΑΔΜΗΕ ενημέρωσε για τις εκτιμήσεις φορτίου ηλεκτρικού συστήματος, τη διαθεσιμότητα μονάδων, διασυνδέσεων και την κατάσταση του εξοπλισμού.
Ειδικότερα:
– Κρίσιμη ημέρα είναι η σημερινή καθώς το συνολικό φορτίο του συστήματος εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 8.700 – 8.800 MW περί τις 14:00 και σε 9.600MW κατά την ώρα αιχμής.
– Οι μονάδες φυσικού αερίου είναι όλες διαθέσιμες.
– Οι λιγνιτικές μονάδες είναι διαθέσιμες με εξαίρεση την Μεγαλόπολη III και τον ‘Αγιο Δημήτριο V.
-Από το Σάββατο, 31 Ιουλίου, έχουν ενταχθεί οι μονάδες Μελίτη, Μεγαλόπολη IV και ‘Αγιος Δημήτριος Ι-ΙΙ-ΙΙΙ-IV.
– Ο Άγιος Δημήτριος V είναι μη διαθέσιμος λόγω κατασκευής νέας μονάδας αποθείωσης και αναμένεται οι εργασίες να ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο, ενώ για τη Μεγαλόπολη ΙΙΙ θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να είναι διαθέσιμη σήμερα.
– Ο ρόλος των διασυνδέσεων είναι σημαντικός για τη συμβολή στην επάρκεια.
– Οι διασυνδέσεις είναι διαθέσιμες, με εξαίρεση τη διασύνδεση της Ιταλίας η οποία θα παραμείνει εκτός λειτουργίας για αποκατάσταση βλάβης μέχρι και τις 13 Αυγούστου.
– Τις επόμενες μέρες το αιολικό δυναμικό δείχνει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα και αναμένεται προσφορά μόνο από φωτοβολταϊκά κατά τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες.
– Οι βλάβες στο ΚΥΤ της Κουμουνδούρου έχουν αποκατασταθεί πλήρως και ο υποσταθμός έχει ενισχυθεί.
– Το σύστημα βρίσκεται σε Έκτακτη Ανάγκη, καθώς σε συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα τίθεται θέμα αντοχής του εξοπλισμού και αυξάνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης πυρκαγιάς.
– Ο ΑΔΜΗΕ είναι σε συνεχή επικοινωνία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το κέντρο Επιχειρήσεων για την έγκαιρη ειδοποίηση, συντονισμό και αντιμετώπιση σε περίπτωση πυρκαγιάς κοντά σε στοιχεία του συστήματος.
– Μέτρα που συστήθηκε να λάβει ο ΑΔΜΗΕ είναι:
o Λειτουργία του μηχανισμού διακοψιμότητας και
o Προσπάθεια εξεύρεσης ενέργειας εκτάκτου ανάγκης (emergency) από όμορους και μη διαχειριστές.
ΔΕΔΔΗΕ
Τα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ ενημέρωσαν σχετικά με τις ενέργειες που έχει προβεί ο Διαχειριστής αναφορικά με τον κίνδυνο από τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες. Οι βλάβες που παρουσιάστηκαν στα καλώδια κυρίως της Αττικής οφείλονται στην αυξημένη θερμοκρασία του εδάφους, που μαζί με την φόρτισή τους οδήγησαν τη λειτουργία τους στα θερμικά τους όρια. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει καθορίσει 24ωρες βάρδιες επιφυλακής με προσωπικό της εταιρείας και από εργολάβους, ώστε τυχόν βλάβες να αποκαθίστανται στο ταχύτερο δυνατό διάστημα.
ΔΕΣΦΑ
Σε σχέση με το σύστημα φυσικού αερίου, τα στελέχη του ΔΕΣΦΑ ενημέρωσαν ότι η κατάσταση από πλευράς διαθεσιμότητας αερίου δεν φαίνεται να δημιουργεί καμία ανησυχία, εφόσον οι δεξαμενές της Ρεβυθούσας είναι στα ανώτερα επίπεδα πληρότητας και υπάρχει προγραμματισμένο φορτίο για τις 4 Αυγούστου.
Επιπλέον της υψηλής διαθεσιμότητας αερίου στην Εγκατάσταση ΥΦΑ Ρεβυθούσας, για το επόμενο χρονικό διάστημα δεν υπάρχουν προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και στα ανάντη Συνδεδεμένα Συστήματα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, οι οποίες θα περιόριζαν τη δυναμικότητα στα Σημεία Εισόδου του ΕΣΦΑ (Αγία Τριάδα, Νέα Μεσημβρία, Σιδηρόκαστρο και Κήποι).
madata.gr