Επιστήμονες μελετούν έναν λύκο ηλικίας 44.000 ετών που βρέθηκε διατηρημένος στο μόνιμο στρώμα πάγου της Σιβηρίας
Πριν από τρία χρόνια, στη Γιακουτία στην ανατολική Ρωσία, ντόπιοι ανακάλυψαν το καλοδιατηρημένο σώμα ενός αρχαίου λύκου ο οποίος έζησε πριν από 44.000 χρόνια. Ο ενήλικος αρσενικός λύκος, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει εκπληκτικά διατηρημένη γούνα, οστά, ακόμη και όργανα. Το αρχαίο κουφάρι μεταφέρθηκε στο Εργαστήριο του Μουσείου Μαμούθ του Βορειοανατολικού Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου στο Γιακούτσκ για περαιτέρω μελέτη.
Το μόνιμο στρώμα πάγου της Σιβηρίας (permafrost) παραμένει μόνιμα παγωμένο ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες και μπορεί να παραμείνει παγωμένο για χιλιάδες χρόνια. Στο παρελθόν έχουν βρεθεί και άλλα καλοδιατηρημένα κουφάρια ζώων που ζούσαν πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια, επειδή ο πάγος εμποδίζει την αποσύνθεση της οργανικής ύλης.
Επιστήμονες μελετούν έναν λύκο ηλικίας 44.000 ετών που βρέθηκε διατηρημένος στο μόνιμο στρώμα πάγου της Σιβηρίας
Ο λύκος ανακαλύφθηκε στο μόνιμο στρώμα πάγου σε βάθος περίπου 40 μέτρων δίπλα στον ποταμό Tirekhtyakh στην περιοχή Abyi της Γιακουτίας, της πιο ψυχρής περιοχής της Ρωσίας. Οι ειδικοί λένε ότι είναι ο παλαιότερος γνωστός λύκος που υποβάλλεται σε νεκροψία- και ότι το στομάχι του έχει μείνει άθικτο.
«Το στομάχι του παρέμεινε άθικτο, δεν έχει υποστεί μόλυνση», δήλωσε ο Δρ. Άλμπερτ Πρωτοπόποφ, επικεφαλής του Τμήματος Μελέτης της Πανίδας των Μαμούθ της Ακαδημίας Επιστημών της Γιακουτίας.
«Ήταν ένα δραστήριο και μεγάλο αρπακτικό και έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε τι έτρωγε. Επιπλέον, το στομάχι του περιέχει τα υπολείμματα όσων κατανάλωνε το θήραμά του» πρόσθεσε.
«Ελπίζουμε ότι τα ευρήματα θα μας επιτρέψουν να κατανοήσουμε περαιτέρω πώς ήταν οι αρχαίες μικροβιακές κοινότητες, ποια λειτουργία επιτελούσαν και πόσο επικίνδυνα παθογόνα βακτήρια αντιπροσωπεύονταν στη δομή τους. Είναι πιθανό να βρεθούν μικροοργανισμοί που μπορούν να εφαρμοστούν στην ιατρική και τη βιοτεχνολογία ως υποσχόμενοι παραγωγοί βιολογικά ενεργών ουσιών. Ως εκ τούτου, η έρευνα αυτή θα έχει ιδιαίτερη επίδραση στο μέλλον» κατέληξε ο ερευνητής.
ertnews.gr