Eπιστήμονες του Γέιλ: Ψεκάστε τους πόλους της Γης για να σωθούμε
Ανάμεσα στις προτάσεις και τις ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι από την επιστημονική κοινότητα για να σταματήσουν ή ακόμη και να αντιστραφούν τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής είναι λύσεις από το πεδίο της αποκαλούμενης «γεωμηχανικής».
Πρόκειται για ένα τομέα από τον οποίο ξεπηδούν διαφόρων ιδέες και προτάσεις για την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής με δραστικές παρεμβάσεις στη φύση. Πρόκειται όμως για ιδέες για τις οποίες η επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακόμη καταλήξει αν θα είναι αποτελεσματικές και ασφαλείς και αρκετές θεωρούνται από αμφιλεγόμενες ως ανεφάρμοστες ή ακόμη και επιζήμιες. Μάλιστα έχει προταθεί χρήση της γεωμηχανικής και έξω από τα σύνορα της Γης. Κάποιοι, ανάμεσα τους και ο Έλον Μασκ, υποστηρίζουν ότι γεωμηχανικές μέθοδοι μπορούν να κάνουν φιλόξενο τον Άρη ώστε όταν καταφέρουμε να πραγματοποιούμε επανδρωμένα ταξίδια εκεί να μπορούμε να ζήσουμε στον πλανήτη σε συνθήκες κοντινές με αυτές που υπάρχουν στη Γη.
Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Environmental Research Communications» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Γέιλ παρουσιάζει μια μελέτη στην οποία αναφέρεται ως εφαρμόσιμη αλλά και σχετικά χαμηλού κόστους λύση για την αντιστροφή του φαινομένου της αύξησης της θερμοκρασίας στη Γη η επαναψύξη των πόλων του πλανήτη μας. Είναι γνωστό ότι οι αρκτικές περιοχές βιώνουν πιο έντονα από κάθε άλλο σημείο του πλανήτη την κλιματική αλλαγή και την αύξηση της θερμοκρασίας ενώ η Ανταρκτική επίσης λιώνει με ταχείς ρυθμούς.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αεροσκάφη που θα πετούν σε ύψη 15 χλμ. (πάνω από το ύψος που πετούν τα επιβατηγά και εμπορικά αεροσκάφη) θα ψεκάζουν τις πολικές περιοχές με αερολύματα, τα γνωστά αεροζόλ που είναι λεπτά σωματίδια στερεού ή υγρού τα οποία είναι διεσπαρμένα σε αέρα ή αέριο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές η πτώση των αεροζόλ από αυτό το ύψος θα δημιουργήσει ένα είδος τεχνητής σκιάς στην επιφάνεια των πολικών περιοχών με αποτέλεσμα να υπάρξει διαδικασία επαναψύξης των περιοχών αυτών ώστε να διακοπεί το λιώσιμο των πάγων που λαμβάνει πολύ ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Η ιδέα είναι ότι με αυτόν τον τρόπο το μεγαλύτερο ποσοστό της ηλιακής ακτινοβολίας θα παραμένει εγκλωβισμένο στους πάγους και δεν θα αντανακλάται πίσω όπως συμβαίνει τώρα συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της θερμοκρασίας.
Η μέθοδος που ονομάζεται στρατοσφαιρική έγχυση αεροζόλ (SAI) θα έχει εκτιμώμενο κόστος περίπου 11 δισ. δολάρια ετησίως ποσό που είναι κατά πολύ μικρότερο από άλλες προτεινόμενες μεθόδους καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής συμβατικές ή μη. Μένει τώρα να δούμε την αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας σε αυτή την ιδέα και το αν θα υπάρξει θετική ανταπόκριση ή αν όπως έχει συμβεί και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις θα αναδειχθούν κάποιες πιθανές αρνητικές συνέπειες αυτής της μεθόδου που θα την καθιστούν από ριψοκίνδυνη ως και επικίνδυνη.