Ερώτηση του Δημήτρη Κούβελα με θέμα: “Πρόταση για Εθνική Στρατηγική κατά του εθισμού των παιδιών και εφήβων στα κινητά!”
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας, Παιδείας & Θρησκευμάτων και Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας η οποία αναδεικνύει την αναγνωρισμένη ψυχική διαταραχή του εθισμού σε διαδίκτυο και κινητά που οδηγεί τα παιδιά μας και τους εφήβους σε άγχος, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου, ακόμη και απομόνωση από τον κοινωνικό περίγυρο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατέθεσε ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κούβελας.
Ο κ. Κούβελας προτείνει μια Εθνική Στρατηγική για την ορθή χρήση κινητών και διαδικτύου από παιδιά και εφήβους, ώστε να αντιμετωπιστεί η επιδημία του εθισμού στα κινητά τηλέφωνα. Με βάση επίσημα στατιστικά στοιχεία και επιστημονικά δεδομένα, επισημαίνει τους κινδύνους και τις δυσμενείς συνέπειες της υπερβολικής χρήσης κινητών τηλεφώνων από παιδιά και εφήβους στην ψυχική και σωματική τους υγεία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο βουλευτής, «τα κινητά αποσπούν τα παιδιά μας από σημαντικές δραστηριότητες όπως το ελεύθερο παιχνίδι, τον αθλητισμό και τις δημιουργικές ενασχολήσεις, κι έτσι χάνουν πολύτιμες εμπειρίες που είναι απαραίτητες για την κοινωνική και ψυχολογική τους ανάπτυξη».
Στην ερώτησή του, ο Δημήτρης Κούβελας συνδέει και την έξαρση της ανήλικης βίας με την αλόγιστη χρήση κινητών και την ανεξέλεγκτη έκθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνοντας ότι ο εθισμός στην κουλτούρα βίας ενισχύεται από τα ερεθίσματα που λαμβάνουν τα παιδιά, τα οποία γίνονται μάρτυρες ή και αναμεταδότες βίαιων περιστατικών που διαδίδονται στο διαδίκτυο. Επιπλέον, ο κ. Κούβελας αναφέρεται και στον ρόλο των διαδικτυακών παιχνιδιών που προσομοιώνουν ακραία βία, τα οποία οδηγούν σε εθισμό και προωθούν βίαιες συμπεριφορές. Τα παιδιά, υπό την επιρροή αυτών των ερεθισμάτων, εκδηλώνουν βίαια ξεσπάσματα, όχι μόνο ως αντίδραση σε βίαιες εικόνες αλλά και ως εξαρτημένοι χρήστες, όταν οι γονείς προσπαθούν να περιορίσουν τη χρήση των κινητών.
Ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης τονίζει ότι η υπάρχουσα υποχρέωση για «κινητό στην τσάντα», που εφαρμόζεται στα σχολεία, αποτελεί ένα θετικό πρώτο βήμα για την απαγόρευση της χρήσης κινητών κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, αυτό δεν επαρκεί για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του εθισμού και γι’ αυτό αφενός ζητά την καθολική απαγόρευση κατοχής κινητού τηλεφώνου στο σχολείο. Αφετέρου, όπως αναφέρει, «η πολιτεία οφείλει να επεκτείνει τα μέτρα της και εκτός σχολικού χώρου, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών, για τη σαφή οριοθέτηση της χρήσης των κινητών», και γι’ αυτό ο κ. Κούβελας ζητά τη σύσταση ομάδας εργασίας για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου, εθνικού, σχεδίου δράσης που θα προωθεί συνολικά την ορθή χρήση κινητών τηλεφώνων από τα μικρά παιδιά και τους εφήβους.
Η καμπάνια που προτείνεται από τον Δημήτρη Κούβελα έχει ως στόχο να περιορίσει τη χρήση των κινητών τηλεφώνων από τα παιδιά και τους εφήβους συνολικά, και κατά τις ώρες που βρίσκονται στο σπίτι, με ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση της χρήσης κατά τις βραδινές ώρες και πριν τον ύπνο, ώστε να προληφθούν οι ψυχικές διαταραχές και να ενισχυθεί η ποιότητα του οικογενειακού χρόνου.
Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης στην ερώτησή του προτείνει στα αρμόδια Υπουργεία μια σειρά από στοχευμένα μέτρα που περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά προγράμματα με έμφαση στην ενημέρωση γονέων, εκπαιδευτικών και παιδιών, ανάπτυξη ειδικών εφαρμογών που θα επιτρέπουν στους γονείς να ελέγχουν και να περιορίζουν τον χρόνο οθόνης των παιδιών του, δημόσιες καμπάνιες ευαισθητοποίησης στα ΜΜΕ και στα κοινωνικά δίκτυα για την προώθηση της σωστής χρήσης της τεχνολογίας και την αποφυγή της εξάρτησης από τα κινητά τηλέφωνα, καθώς και μέτρα αποφασιστικής ενίσχυσης του ρόλου των εκπαιδευτικών στην επιβολή ποινών για χρήση κινητού αλλά και στην παρακολούθηση της ψυχικής υγείας των μαθητών.
Ο Δημήτρης Κούβελας καλεί τα αρμόδια Υπουργεία να εξετάσουν επιπλέον μέτρα για την προστασία της ψυχικής υγείας των παιδιών και εφήβων, λαμβάνοντας υπόψη τα αυξανόμενα ποσοστά εθισμού στο διαδίκτυο. Προτείνει επιπλέον την ρητή απαγόρευση πρόσβασης μικρών παιδιών σε διαδικτυακά παιχνίδια που προάγουν τη βία ή προκαλούν εθισμό, και την επιβολή μηχανισμών ηλικιακής επιβεβαίωσης σε αυτά τα παιχνίδια.
Ο κ. Κούβελας υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεση και συντονισμένη δράση από την πολιτεία. «Η σωστή και λελογισμένη χρήση της τεχνολογίας πρέπει να είναι προτεραιότητα για την κοινωνία μας. Είναι επιτακτική η ανάγκη να προστατεύσουμε την ψυχική υγεία των παιδιών μας, θέτοντας σαφή και αυστηρά όρια στη χρήση των κινητών τηλεφώνων και του διαδικτύου», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με την παρέμβασή του αυτή καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς να ανταποκριθούν άμεσα, σχεδιάζοντας και εφαρμόζοντας πολιτικές που θα διασφαλίσουν την υγιή ανάπτυξη των νέων και την πρόληψη των κινδύνων που προκύπτουν από τον ψηφιακό εθισμό. «Υπάρχει ζωή και χωρίς ένα κινητό στο χέρι!», καταλήγει ο Δημήτρης Κούβελας.