Εξάρθρωση δύο κυκλωμάτων που έκαναν εικονικές συνταγογραφήσεις σε βάρος του ΕΟΠΥΥ (vid)

Για την υπόθεση σνελήφθησαν 16 άτομα – γιατροί, ιδιοκτήτες και υπάλληλοι φαρμακείων – οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με οκτώ κακουργήματα και δύο πλημμελήματα, ενώ οι περιουσίες του έχουν δεσμευθεί, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Παρά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τεχνικά δύναται, με ΑΜΚΑ ανθρώπου που δεν μπορεί να το δει και να σε καταγγείλει, να κάνεις εικονικές συνταγογραφήσεις», είπε ο υπουργός.

Όπως είπε, σχεδιάζεται ένα νέο σύστημα ασφαλείας, το οποίο αφορά σε ένα μήνυμα OTP (επιβεβαίωση), το οποίο θα έρχεται στο κινητό του ατόμου στου οποίου το ΑΜΚΑ, για συναίνεση στην συνταγογράφηση, όπως ήδη γίνεται σε τραπεζικές συναλλαγές.

«Θα τους ελέγξουμε όλους», τόνισε ακόμα ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα και σε άλλες περιοχές, όπου γιατροί προχωρούν σε ηλεκτρονική συνταγογράφηση που υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο όρο των συνταγογραφήσεων άλλων γιατρών της ίδιας ειδικότητας.

Πώς «ξάφριζε» τον ΕΟΠΠΥ το κύκλωμα με τις παράνομες συνταγογραφήσεις – Ο γιατρός «φαντομάς»
Η ζημία για τον ΕΟΠΥΥ ξεπερνά τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, με τους συλληφθέντες για την υπόθεση να είναι αντιμέτωποι με βαρύτατες κατηγορίες. Ένας γιατρός «φαντομάς», που υποτίθεται ότι εργαζόταν καθημερινά σε κέντρο υγείας της Βοιωτίας, αλλά ήταν μόνιμος κάτοικος Κύπρου, φέρεται να είναι ο επικεφαλής του κυκλώματος των παράνομων συνταγογραφήσεων που εξάρθρωσε η Οικονομική Αστυνομία.

Ο εισαγγελέας άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για οκτώ κακουργήματα και δύο πλημμελήματα και συγκεκριμένα για: διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απάτη κατά ΝΠΔΔ άνω 120.000 ευρώ, ψευδή βεβαίωση κατά ΝΠΔΔ άνω των 120.000 ευρώ, πλαστογραφία κατά ΝΠΔΔ άνω των 120.000, διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών τελεσθείσα από ιατρό, παράβαση νόμου περί προσωπικών δεδομένων με σκοπό προσπορισμό οφέλους άνω των 120.000 ευρώ και ξέπλυμα μαύρου χρήματος άνω των 120.000 στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος.

Παράλληλα, βαρύνονται με τα πλημμελήματα της κυκλοφορίας επιβλαβών φαρμάκων και της βίας κατά υπαλλήλου.

Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στον αρμόδιο ανακριτή από τον οποίο ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να προετοιμάσουν την υπερασπιστική τους γραμμή.

Οι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων γιατροί και φαρμακοποιοί, σύμφωνα με τη δικογραφία, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2020 προχωρούσαν σε εικονική συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων, χρησιμοποιώντας ΑΜΚΑ, κυρίως, αλλοδαπών, που είτε είχαν απομακρυνθεί από τη χώρα, είτε βρίσκονταν σε Καταστήματα Κράτησης, ή φιλοξενούνταν σε διάφορες δομές.

Η διάθεση των παρανόμως συνταγογραφημένων φαρμακευτικών σκευασμάτων πραγματοποιούνταν, σύμφωνα με την κατηγορία, μέσω των φαρμακείων, καθώς και των ιατρών σε πελάτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η πρώτη καταγγελία απεστάλη αρχικά στον ΕΟΠΥΥ στα μέσα Οκτωβρίου 2023 από ασφαλισμένη που ανέφερε ότι έλαβε μήνυμα στο κινητό της τηλέφωνο σχετικά με έκδοση συνταγής για φαρμακευτικό σκεύασμα, η οποία, μάλιστα, την επόμενη ημέρα εκτελέστηκε σε φαρμακείο στον Άγιο Παντελεήμονα. Η δεύτερη καταγγελία έγινε από ασφαλισμένη που ανέφερε ότι εκδόθηκαν στον ΑΜΚΑ της 16 συνταγές (σ.σ. σε διάστημα 7 μηνών) και εκτελέστηκαν όλες σε φαρμακείο στα Σεπόλια. Η πολύμηνη έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας απέδωσε καρπούς και οδήγησε στη συλλογή στοιχείων για ύπαρξη δύο εγκληματικών ομάδων, οι οποίες δρούσαν με παρόμοιο σκοπό, τρόπο και δομή, καθώς και κοινά κατά περίπτωση μέλη.

Δείτε το βίντεο:
youtu.be/mwLi3wXRD6U