Φοινικέλαιο: Τρεις λόγοι που το καθιστούν επικίνδυνο για τον οργανισμό
Το φοινικέλαιο προέρχεται από τον καρπό του ελαιοφοίνικα. Στη Δυτική και Κεντρική Αφρική καλλιεργείται το είδος Elaeis guineensi. Άλλα είδη φοινίκων καλλιεργούνται παγκοσμίως, κυρίως στη Νοτιοανατολική Ασία. Μπορείτε να βρείτε φοινικέλαιο στις περισσότερες διεθνείς αγορές, συνήθως στην κόκκινη ποικιλία του.
Το λάδι από το φοίνικα είναι βαθύ κόκκινο-πορτοκαλί και έχει ξεχωριστή γεύση και οσμή. Αυτό το ελάχιστα επεξεργασμένο προϊόν μπορεί να επισημανθεί ως μη επεξεργασμένο φοινικέλαιο ή κόκκινο φοινικέλαιο. Μπορεί να υποστεί περαιτέρω επεξεργασία σε ένα άχρωμο, άοσμο προϊόν και να επισημανθεί ως εξευγενισμένο φοινικέλαιο. Επειδή το εξευγενισμένο φοινικέλαιο έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους.
Το φοινικέλαιο χρησιμοποιείται από μπισκότα, σοκολάτες, δημητριακά μέχρι σαπούνια, οδοντόπαστες, κραγιόν, foundations και ζωοτροφές.
Πιθανές παρενέργειες από την κατανάλωση φοινικέλαιου
– Το φοινικέλαιο μπορεί να έχει κάποια μειονεκτήματα λόγω της περιεκτικότητάς του σε κορεσμένα λιπαρά. Η υπερβολική πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (CVD), καθώς αυξάνει την LDL χοληστερίνη και μειώνει την HDL χοληστερίνη (γνωστή ως «καλή»).
Ωστόσο, μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σχετικά με το φοινικέλαιο και την υγεία δεν βρήκε σταθερά στοιχεία που να συνδέουν τη χρήση φοινικέλαιου με καρδιαγγειακές παθήσεις. Μία από τις μελέτες που εξετάστηκαν πρότεινε ότι η υπερβολική κατανάλωση άλλων διαιτητικών πηγών κορεσμένων λιπαρών όπως το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά, μαζί με την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής, παίζει μεγαλύτερο ρόλο στη συμβολή στην καρδιαγγειακή νόσο από την κατανάλωση φοινικέλαιου.
– Οι Διατροφικές Οδηγίες 2020-2025 για τους Αμερικανούς συνιστούν τον περιορισμό της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών στο 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων. Αυτό σημαίνει ότι το φοινικέλαιο μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια ως μέρος μιας καλά ισορροπημένης διατροφής. Ακριβώς επειδή το φοινικέλαιο περιέχει κορεσμένα λιπαρά δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγεται εντελώς. «Κανένα φαγητό δεν είναι το άθροισμα ενός μόνο συστατικού», λέει η διαιτολόγος Cordialis Msora-Kasago, M.A., RD.
– Δώστε προσοχή από πού προέρχεται το λάδι που καταναλώνετε και πώς καλλιεργείται και, αν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε φοινικέλαια που προέρχονται από βιώσιμες πηγές. Η Msora-Kasago υπενθυμίζει ότι όλα τα φοινικέλαια δεν είναι το ίδιο και να επιλέγουμε ελάχιστα επεξεργασμένο, μη επεξεργασμένο φοινικέλαιο όποτε είναι δυνατόν. «Το φοινικέλαιο σε ένα μαγειρεμένο φαγητό με φυλλώδη λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη, ντομάτες και αρωματικά δεν είναι το ίδιο με ένα φοινικέλαιο που χρησιμοποιείται σε μπισκότα, κέικ και άλλα τρόφιμα», καταλήγει.
Πηγή: healthstat.gr