Φορολογικές δηλώσεις 2018: Στην τελική ευθεία η έναρξη υποβολής. Τι αλλάζει φέτος
Δεδομένου ότι διακυβεύονται φορολογικά έσοδα της τάξεως των 4 δις. ευρώ –υπερπολύτιμα για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού αλλά και για την έξωθεν καλή μαρτυρία της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας- η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πατάει γκάζι για να ενεργοποιήσει άρον-άρον την ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Αναβάλλοντας για του χρόνου τα… δύσκολα (σ.σ η δυνατότητα υποβολής ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης από τους συζύγους δεν αναμένεται να εφαρμοστεί φέτος καθώς δημιουργούνται πολλά τεχνικά και φορολογικά προβλήματα) οι φορολογικές αρχές θα ξεκινήσουν από τα επόμενα 24ωρα να κλείνουν τις εκκρεμότητες προκειμένου η δυνατότητα υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων να ξεκινήσει μέσα στον Απρίλιο και όσο το δυνατόν νωρίτερα. Έτσι, τις επόμενες ώρες και ημέρες αναμένεται:
1. Να οριστικοποιηθεί το έντυπο Ε1 που θα υποβληθεί φέτος από τουλάχιστον 6,3 εκατομμύρια φορολογούμενους. Το… τυπωθείτο δεν έχει δοθεί ακόμη από τον διοικητή της ΑΑΔΕ αλλά το έντυπο είναι δεδομένο ότι θα περιλαμβάνει λίγες αλλαγές όπως η προσθήκη κωδικού για τους φιλοξενούμενους, η προσθήκη κωδικού για τις ηλεκτρονικές πληρωμές των συζύγων και η διαγραφή του κωδικού για τις ιατρικές δαπάνες καθώς φέτος δεν θα παρέχεται φορολογική έκπτωση.
2. Να δοθούν οι οδηγίες για τη συμπλήρωση του εντύπου Ε1. Αυτό που περιμένει η αγορά είναι οι τελικές αποφάσεις για τους κωδικούς 049-050 με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις. Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι ο κωδικός θα συμπληρώνεται ελεύθερα από όλους ενώ θα υπάρχει βοηθητικός πίνακας με την αξία των ηλεκτρονικών πληρωμών που έγιναν από κάθε ΑΦΜ κατά τη διάρκεια του 2017 (σ.σ η συνολική αξία υπολογίζεται στα 25 δις. ευρώ). Αν ο φορολογούμενος χρειαστεί πρόσθετες συναλλαγές σε σχέση με αυτές που θα εμφανίζονται στον «μπούσουλα» θα μπορεί να τις συμπληρώσει αλλά σε περίπτωση φορολογικού ελέγχου θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει ότι αυτές οι πληρωμές έγιναν ηλεκτρονικά δηλαδή με χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας ή επίσης μέσω e-banking. Όσοι ανήκουν σε ειδικές ομάδες φορολογουμένων (άτομα με αναπηρία άνω του 80%, ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών κλπ) θα μπορούν να συμπληρώσουν το ποσό που τους λείπει με «χειρόγραφες» αποδείξεις.
3. Να δοθούν οι οδηγίες για τη συμπλήρωση του εντύπου Ε3 το οποίο θα υποβληθεί φέτος από 1,4 εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Το έντυπο Ε3 περιλαμβάνει πολλές αλλαγές καθώς υποχρεώνει τους φορολογούμενους στις ακόλουθες αναγραφές στοιχείων:
· οικονομικά στοιχεία τριών τελευταίων ετών
· ενεργοί επαγγελματικοί τραπεζικοί λογαριασμοί
· ενεργά τερματικά POS
· ιστοσελίδες στο διαδίκτυο
· ηλεκτρονικές συναλλαγές
· συνδεδεμένες επιχειρήσεις
· διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Επίσης μια σειρά δαπανών θα πρέπει να δηλώνονται αναλυτικά με τις βασικές κατηγορίες να είναι οι εξής:
· προμήθειες διαχείρισης
· έξοδα διαφήμισης
· δαπάνες για ενημερωτικές ημερίδες
· δαπάνες ταξιδίων,
· έξοδα φιλοξενίας,
· λήψη υπηρεσιών εξωτερικού
· ενοίκια,
· τηλεπικοινωνίες και ενέργεια
4. Να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή κάτι που επίσης αναμένεται μέσα σε τα επόμενα 24ωρα. Ειδικά κατά τις πρώτες ημέρες, η ενεργοποίηση της εφαρμογής θα γίνει για τα… μάτια των φορολογουμένων καθώς είναι αμφίβολο αν ακόμη και σήμερα έχουν αποσταλεί οι βεβαιώσεις αποδοχών του 2017 από εργοδότες και ασφαλιστικά ταμεία (σ.σ ειδικά τα τελευταία δεν έχουν ανταποκριθεί ακόμη). Για την καθυστέρηση ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό και η ίδια η ΑΑΔΕ καθώς από την απόφαση που εκδόθηκε για την υποβολή των φετινών βεβαιώσεων, δεν είναι σαφές ότι όσοι δεν έχουν στείλει τις βεβαιώσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο.
thetoc