Φορολογικό νομοσχέδιο: Σε διαβούλευση μέσα στην εβδομάδα

Μέσα στην προσεχή εβδομάδα αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση το φορολογικό νομοσχέδιο, μέσα από το οποίο έρχονται σημαντικές αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, με τους 500.000 από αυτούς να καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο.

Με την τελική διατύπωση του φορολογικού νομοσχεδίου θα φανεί εάν το υπουργείο Οικονομικών θέλει προχωρήσει σε κάποιες βελτιώσεις – σχετικά με τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών – ή αυτό θα το πράξει σε δεύτερο χρόνο, όπως τουλάχιστον έχουν δεσμευθεί από την πρώτη στιγμή.

Πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει σημαντικά τον τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών έχει προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις σε αυτούς που θίγονται και οι φορείς τους ζητούν την άμεση απόσυρσή των ρυθμίσεων, κάτι που ωστόσο απορρίπτει κατηγορηματικά το υπουργείο Οικονομικών ζητώντας τεκμηριωμένες προτάσεις για αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο.

Βέβαια υπάρχουν ήδη κάποιες προτάσεις οι οποίες φαίνεται ότι το υπουργείο τις εξετάζει, αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης.

Οι προτάσεις είναι οι εξής:

1. Η διεύρυνση των περιπτώσεων για τις οποίες το τεκμαρτό εισόδημα είναι μαχητό. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο εφόσον μπορεί να αποδείξει με βάση πραγματικά στοιχεία ότι τα κέρδη του ήταν λιγότερα. Ωστόσο οι λόγοι που αναγνωρίζει το υπουργείο Οικονομικών είναι περιορισμένοι και συγκεκριμένοι, καθώς σε αυτούς εντάσσει τους υπηρετούντες τη στρατιωτική τους θητεία, τη νοσηλεία, τα πλήγμα από θεομηνίες κ.λπ.

2. Η αντιμετώπιση περιπτώσεων επαγγελματιών άνω των 65 ετών ή επαγγελματιών που βρίσκονται κοντά στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

3. Για τον προσδιορισμό του ελάχιστου εισοδήματος να λαμβάνονται υπόψη εκτός από τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες (μισθοί, συντάξεις) και εισοδήματα από ενοίκια και μερίσματα.

4. Οι συντελεστές προσαύξησης του ελάχιστου εισοδήματος με βάση τα χρόνια δραστηριότητας, το κόστος μισθοδοσίας και το τζίρο. Σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών:

• Το ελάχιστο αποδεκτό όριο ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος για κάθε αυτοαπασχολούμενο που έχει συμπληρώσει 6 έτη άσκησης του επαγγέλματός του δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 10.920 ευρώ. Για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 6 και μέχρι 9 έτη, το ελάχιστο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 10% και ανέρχεται σε 12.012 ευρώ. Για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 9 και μέχρι 12 έτη, η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται κατά 20% και διαμορφώνεται στις 13.104 ευρώ και για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 12 έτη το ελάχιστο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 30% και θα διαμορφώνεται στις 14.196 ευρώ.

• Σε περίπτωση που ο αυτοαπασχολούμενος έχει υπαλλήλους η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται α) Κατά το 10% του ετήσιου κόστους μισθοδοσίας του προσωπικού της επιχείρησης, με ανώτατο όριο προσαύξησης τις 15.000 ευρώ β) Κατά 35% έως 100%, όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολουμένου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ).

Το ανώτατο όριο στο οποίο θα μπορεί να φθάσει το ελάχιστο εισόδημα είναι 50.000 ευρώ.


Πηγή: newsit.gr