Φροντιστήρια: Υγειονομικές βόμβες με την ανοχή του υπουργείου. Παράσταση διαμαρτυρίας από την ΟΙΕΛΕ

Χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας ξεκινά η επαναλειτουργία των φροντιστηρίων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών, με τους εκπαιδευτικούς να κάνουν λόγο για αίθουσες «υγειονομικές βόμβες», ενώ το προσωπικό που ανήκει σε ομάδες αυξημένου κινδύνου είναι απροστάτευτο. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η καταπάτηση των εργασιακών σχέσεων, με το σενάριο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας να επανέρχεται δριμύτερο, όπου οι εκπαιδευτικοί εξαναγκάζονται να δουλεύουν με αδήλωτες υπερωρίες.

Απουσία μέτρων προστασίας

Πέρα από τα σχολεία, που ξεκίνησαν εντελώς ανοχύρωτα σε μία συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμη, ήρθε στο προσκήνιο και η επαναλειτουργία των φροντιστηρίων, για τα οποία δεν έχει προβλεφθεί κανένα μέτρο ουσιαστικής προστασίας για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Αρχικά οι μαθητές αναγκάζονται να στοιβαχθούν σε πολύ μικρές, ακατάλληλες αίθουσες, στις οποίες δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας.

Από την άλλη οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου αναγκάζονται να δουλέψουν σε αυτές τις συνθήκες διακινδυνεύοντας καθημερινά την υγεία και την ασφάλειά τους. Σε αυτό το πλαίσιο επανέρχεται και η πιθανότητα να γίνει εξ αποστάσεως διδασκαλία με αδήλωτες ώρες εργασίας και βλαπτικές μεταβολές στις συμβάσεις εργασίας.

Ακραία παραβατικότητα και εξυπηρέτηση των ιδιοκτητών

Σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας προχωρούν σήμερα οι εκπαιδευτικοί, έπειτα από σχετικό κάλεσμα που απηύθυνε η ΟΙΕΛΕ, προκειμένου να εκφράσουν την ανησυχία τους για τα περιστατικά «παραβατικότητας σε φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών».

Ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα που θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων έχει να κάνει με τη δυνατότητα που δίνει το υπουργείο Εργασίας στους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων να καταγγέλλουν παράνομα τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου των εκπαιδευτικών με πρόσχημα την… εποχικότητα. Υπενθυμίζεται ότι με τον χαρακτηρισμό των φροντιστηρίων και των ΚΞΓ ως τάχα «εποχικών» επιχειρήσεων μεγάλος αριθμός εργοδοτών στην ιδιωτική εκπαίδευση προχώρησαν μαζικά το καλοκαίρι σε παράνομες καταγγελίες σύμβασης εκπαιδευτικών ορισμένου χρόνου με τις πλάτες του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με καταγγελίες των εκπαιδευτικών οι εργοδότες επιβάλλουν διδακτική ώρα των 60 λεπτών παραβιάζοντας τη νόμιμη διάρκεια της διδακτικής ώρας, που είναι 45 λεπτά.  Άρα με αυτόν τον τρόπο οι ιδιοκτήτες μειώνουν κατά 25% τις αποδοχές των εκπαιδευτικών και κερδίζουν 15 λεπτά, για τα οποία δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές και αποδοχές. Παράλληλα επιβάλλουν υπερωριακή απασχόληση για τηλεκπαίδευση εκτός διδακτικού ωραρίου χωρίς επιπλέον αμοιβή.

Όπως τονίζει η ΟΙΕΛΕ, «γίνεται φανερό ότι την περίοδο επέλασης του κορωνοϊού ένας χώρος στον οποίο συναθροίζονται τα απογεύματα εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, εργαζόμενοι και γονείς αποτελούν υγειονομικές βόμβες για τη δημόσια Υγεία. Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση και τα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας κωφεύουν».

Παράσταση διαμαρτυρίας της ΟΙΕΛΕ στο Υπουργείο Εργασίας την Τρίτη, 22/9

Η ΟΙΕΛΕ αποφάσισε να πραγματοποιήσει την Τρίτη, 22/9, και ώρα 11:30 παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας και πιο συγκεκριμένα στο γραφείο της  Γενικής Γραμματέως Εργασίας κ. Στρατινάκη, καθώς, παρά τη δέσμευσή της εδώ και τρεις μήνες, αρνείται να δεχτεί σε συνάντηση το ΔΣ της Ομοσπονδίας, ώστε να συζητηθούν τα ακραία ζητήματα ανομίας που μαστίζουν το χώρο των Φροντιστηρίων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών, αλλά και το γεγονός ότι πολλές από τις μονάδες αυτές είναι απολύτως ακατάλληλες και δεν τηρούν στοιχειώδεις προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας στην περίοδο της πανδημίας.

Η ΟΙΕΛΕ έχει, επίσης, ζητήσει να συζητηθεί το ζήτημα της δήθεν «εποχικότητας» στους χώρους αυτούς. Θυμίζουμε ότι με πρόσχημα τον «αθώο» χαρακτηρισμό των Φροντιστηρίων και των Κ.Ξ.Γ. ως τάχα «εποχιακών» επιχειρήσεων, μεγάλος αριθμός εργοδοτών στην ιδιωτική εκπαίδευση προχώρησαν μαζικά το καλοκαίρι σε παράνομες καταγγελίες σύμβασης εκπαιδευτικών  ορισμένου χρόνου με τις πλάτες του Υπουργείου Εργασίας.

Η κατάσταση, σύμφωνα με καταγγελίες πολλών συναδέλφων, έχει εκτραχυνθεί με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι στους χώρους αυτούς οι εργοδότες επιβάλλουν:

  • Την καταγραφή των διαδικτυακών μαθημάτων για «μελλοντική χρήση»
  • Την διδακτική ώρα 60 λεπτών, παραβιάζοντας ωμά τη νόμιμη διάρκεια της διδακτικής ώρας που είναι 45 λεπτά. (Διευκρινίζουμε εδώ ότι ορίζοντας τη διδακτική ώρα ως 60λεπτη, οι «πονηροί» ιδιοκτήτες μειώνουν κατά 25% τις αποδοχές των εκπαιδευτικών, καθώς «κερδίζουν» 15 διδακτικά λεπτά για τα οποία δεν καταβάλουν αποδοχές και ασφαλιστικές εισφορές
  • Την υπερωριακή απασχόληση για τηλεκπαίδευση εκτός διδακτικού ωραρίου, για παραγωγή λογισμικού κ.λπ. χωρίς επιπλέον αμοιβή
  • Τον συνωστισμό μαθητών σε εξαιρετικά μικρές αίθουσες
  • Την υποχρέωση για εργασία στους χώρους αυτούς εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες
  • Γίνεται φανερό ότι στην περίοδο επέλασης του κορωνοϊού, ένας χώρος στον οποίο συναθροίζονται τα απογεύματα εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, εργαζόμενοι και γονείς, αποτελούν υγειονομικές βόμβες για τη δημόσια υγεία. Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση και τα Υπουργεία Παιδείας και Εργασίας κωφεύουν.

Η ΟΙΕΛΕ, σε έναν εξαιρετικά αντίξοο χώρο, θα δώσει μάχη για να αποκατασταθούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και ασφάλειας σε χιλιάδες συναδέλφους μας.

 

 

madata.gr