Γάμος ομοφύλων: Οι αντιδράσεις των διαφωνούντων – Ποιοι ψήφισαν υπέρ και ποιοι κατά – Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ
Με ευρεία πλειοψηφία 176 ψήφων αλλά και σημαντικές διαρροές από τις κομματικές γραμμές υπερψηφίστηκε χθες το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Από τη Νέα Δημοκρατία 20 βουλευτές καταψήφισαν το νομοσχέδιο ενώ 31ένας ακόμη απείχαν με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην ομιλία του να ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση τόσο για το νομοσχέδιο όσο για για την γενικότερη πολιτική της φυσιογνωμία.
Νόμο του κράτους με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας αποτελεί ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών.
Από τους 254 παρόντες βουλευτές, 176 ψήφισαν «ναι», 76 «όχι», 2 δήλωσαν «παρών», ενώ 46 ήταν οι αποχές.
«Σήμερα η Ελλάδα γίνεται η 16η χώρα της ΕΕ που νομοθετεί την ισότητα στον γάμο. Είμαστε περήφανοι γιατί το Ν/Σ που ψηφίσαμε αποτελεί ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντικατοπτρίζει τη σημερινή Ελλάδα: μια προοδευτική, δημοκρατική χώρα, προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Twitter.
Από του 158 βουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν οι 20 ενώ 31 απείχαν.
«Και αυτή η διαφορά είναι ακριβώς που κάνει τη δικιά μας συντηρητική παράταξης τελικά αληθινά προοδευτική. Ήταν τελικά η μεγάλη κεντροδεξιά ΝΔ που έκανε πράξη αυτές τις μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Μπράβο σας, μπράβο μας που είμαστε με το σωστό. Από εδώ και πέρα προχωράμε. Σύγχρονη κοινωνία, σύγχρονη Ελλάδα. Να είστε περήφανοι», δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης.
Σε μπαρ στο Γκάζι βρέθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου μαζί με τον σύζυγό του, Τάιλερ Μακμπέθ.
«Ένα είναι το μήνυμα μου σήμερα και είναι προς του γονείς αυτής της χώρας. Αγαπήστε τα ελληνόπουλα αυτής της χώρας όπως είναι και αφήστε τα να πάνε μπροστά», σχολίασε ο Στέφανος Κασσελάκης.
Πολάκης: «Αστειος ο θόρυβος για την δική μου στάση στο νομοσχέδιο» – Κόντρα με Άδωνι Γεωργιάδη
Από τους 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι 33 ψήφισαν «ναι», ενώ η Νίνα Κασιμάτη δήλωσε «παρών», ενώ από την ψηφοφορία απείχαν οι Όθων Ηλιόπουλος και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος παρότι αρχικά δήλωσε πως βρίσκεται σε χειρουργείο στη συνέχεια σε ανάρτησή του ανέφερε πως είχε ενστάσεις για την τεκνοθεσία και την παρένθετη κύηση.
«Σε ένα νομοσχέδιο όπου δεκάδες Βουλευτές διαφοροποιήθηκαν, είναι πραγματικά αστείο ο θόρυβος να γίνεται πάλι για τη δική μου στάση. Η επιχειρούμενη προσπάθεια να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει στο κενό», δήλωσε ο Παύλος Πολάκης στο Facebook.
«Τεράστιο ψέμα Πολάκη – Επικαλείται χειρουργείο που έκανε δύο μέρες πριν για την σημερινή απουσία του από την ψηφοφορία στην Βουλή», σχολίασε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
«Διάβασε βρε πανίβλακα τη δήλωση που έκανα πριν λίγο. Την ώρα που μίλησε για μένα το αφεντικό σου ήμουν στην κλινική και ασχολιόμουν με αυτόν τον άρρωστο. Έκανα την ανάρτηση για να δείξω πως εγώ έχω δουλειά, εσείς δεν έχετε!», απάντησε ο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πάντως απέφυγε να σχολιάσει τη στάση του Παύλου Πολάκη.
«Είναι δυνατόν αυτή η ερώτηση λίγο ενσυναίσθηση δεν μπορούμε να έχουμε; Είμαι πολύ περήφανος για το κόμμα μου που πάντα έχει δώσει το στίγμα. Είναι μια υπερήφανη μέρα όχι μόνο για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, αλλά για όλη την Ελλάδα. Και να είστε σίγουροι ότι θα γίνουμε μια σύγχρονη χώρα θα γίνουμε μια σύγχρονη κοινωνία, θα ξανά έχουμε κράτος δικαίου. Και εμείς ο ΣΥΡΙΖΑ με εμένα αρχηγό είναι το κόμμα που θα το παράσχει αυτό στη χώρα», υπογράμμισε ο Στέφανος Κασσελάκης.
«Χθες είχαμε μία συντηρητική ομιλία από τον κ. Σαμαρά. Έχω βαρεθεί στη ζωή μου να απολογούμαι για τον Πολάκη. Αυτό πρέπει να το λάβει υπόψιν του και ο ίδιος. Πρέπει κάπου να σταματήσει αυτή η κατάσταση. Ο Πολάκης δεν είναι ο Βορίδης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα πρέπει να είμαστε όλοι μας πολύ προσεκτικοί.», τόνισε ο Κώστας Ζαχαριάδης.
11 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απείχαν από την ψηφοφορία
Έντεκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απείχαν από την ψηφοφορία μεταξύ αυτών η γραμματέας της ΚΟ Ευαγγέλια Λιακούλη.
«Σήμερα όντως ναι γι’ αυτό στηρίζουμε επί της αρχής. Κάνουμε βήμα δικαιοσύνης. το ύφος και το θράσος του κ. Μητσοτάκη δείχνει ότι έχει προσωπική ιδιοτέλεια», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
ΝΔ ψήφισαν το 68%
ΠΑΣΟΚ το 66%
Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη που διεκδικεί τα πρωτεία στο μεταρρυθμιστικό κέντρο είχε λιγότερο ποσοστό στα ναι από τη ΝΔ.
«Αυτή η μεγάλη θεσμική αλλαγή δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη θετική ψήφο του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς από τη συμπολίτευση στήριξαν το νομοσχέδιο μόλις 107 βουλευτές», λένε κύκλοι του ΠΑΣΟΚ.
Πλήρη διαφωνία με την κυβερνητική πολιτική εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς με αφορμή το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και για τα ελληνοτουρκικά και το μεταναστευτικό.
«Η κυβέρνηση σήμερα ουσιαστικά δεν νοιώθει να απειλείται από την αντιπολίτευση. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει πάντα δίκιο. Η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να την οδηγήσει να ξεκοπεί από την πραγματικότητα και την κοινωνία. Ο γάμος δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.
«Δεν υπάρχει ομάδα Σαμαρά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για όσους καταψήφισαν το νομοσχέδιο ενώ απάντησε στις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού ότι ασκήθηκαν πιέσεις σε γαλάζιους βουλευτές για να υπερψηφίσουν.
«Αν ερχόταν κανείς σε αυτό που κάποιοι ειρωνεύονται ως φροντιστήριο. Περισσότερο ακούστηκε η αντίθετη άποψη. Φύγαμε από εκεί πιο ενωμένοι από ότι όταν φύγαμε. Υποτιμά την κρίση των βουλευτών οποιουδήποτε κόμματος να ομαδοποιούνται επειδή ψήφισαν το ίδιο με κάποιον άλλον συνάδελφό τους», υπογράμμισε ο Παύλος Μαρινάκης.
«Γονέας 1 και γονέας δυο δεν υπάρχει σίγουρα. Μπορεί να υπάρχει πρόεδρος 1 και πρόεδρος 2 στη ΝΔ», σχολίασε δηκτικά ο Παύλος Χρηστίδης από το ΠΑΣΟΚ.
Το νομοσχέδιο δεν αλλάζει το ισχύον καθεστώς για την παρένθετη κύηση και της υιοθεσίας.
Διόρθωση στις ψήφους – 175 τα «ναι»
Η Βουλή χθες έζησε στιγμές που είχε να ζήσει καιρό, καθώς ήταν πολυπληθής. Χθες υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον και κινητικότητα ακόμα και στα θεωρεία.
Ωστόσο έγινε διόρθωση καθώς έγινε λάθος στην καταμέτρηση και συνολικά το νομοσχέδιο πέρασε με 175 ψήφους. Το λάθος έγινε στην ψήφο του βουλευτή Πέλλας της ΝΔ, Γιώργου Καρασμάνη ο οποίος ψήφισε με την ηλεκτρονική διαδικασία αλλά δεν επιβεβαίωσε τις επιλογές του με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες της Βουλής να τον καλέσουν εκ νέου και να του ζητήσουν να ξαναψηφίσει.
Την δεύτερη φορά ψήφισε με χαρτί και στυλό και λανθασμένα οι υπηρεσίες της Βουλής πέρασαν ως «ναι» την ψήφο του, ενώ ο ίδιος είχε ψηφίσει «όχι».
Στην κυβέρνηση είναι άκρως ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα αυτής της κοινωνικής μεταρρύθμισης.
Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ
Η είδηση της ψήφισης του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια κάνει τον γύρο του κόσμου.
Τα μεγαλύτερα διεθνή δίκτυα φιλοξενούν ανταποκρίσεις και εκτενή ρεπορτάζ από την Ελλάδα με αναφορές στις αντιρρήσεις της εκκλησίας αλλά και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.
«Ξεκινάμε με μια έκτακτη είδηση. Η Ελλάδα μόλις έγινε η πρώτη Ορθόδοξη χώρα που νομιμοποιεί τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών. Αυτό σημαίνει πως τα ομόφυλα ζευγάρια θα μπορούν να υιοθετούν παιδιά», ανέφερε το Sky News.
Με ζωντανές συνδέσεις και ανταποκρίσεις, τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα του κόσμου μεταφέρουν την είδηση για τη νομιμοποίηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα.
«Είναι μια ιστορική ημέρα εδώ στην Ελλάδα και για το κοινοβούλιο που βρίσκεται πίσω μου. Μόλις πέρασε μια σημαντική νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών εγκρίθηκε. Τα ομόφυλα ζευγάρια τώρα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα ζευγάρια στην Ελλάδα. Μπορούν επίσης να υιοθετήσουν παιδιά και να έχουν πλήρη γονεϊκά δικαιώματα», ανέφερε το ρεπορτάζ του CNN.
Ανταποκρίσεις & ρεπορτάζ
Στο επίκεντρο των ρεπορτάζ, οι διαφωνίες ακόμα και μέσα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και οι αντιρρήσεις της εκκλησίας.
«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δείχνει μια προοδευτική χώρα που είναι δεσμευμένη στις ευρωπαϊκές αξίες. Ο επικεφαλής της ελληνορθόδοξης εκκλησίας λέει πως το μέτρο θα διαφθείρει την κοινωνική συνοχή», ειπώθηκε στο BBC.
«Είναι μια χώρα στην οποία πολλοί αισθάνονται ακόμα ριζωμένοι στις παραδόσεις και την θρησκεία. Η ορθόδοξη εκκλησία ήταν σθεναρά ενάντια του νόμου. Έγραψε επιστολή για να την διαβάσουν ιερείς στις εκκλησίες στις αρχές του μήνα που καταδικάζει την κίνηση. Και αυτό αντανακλάται στις απόψεις μέσα στην κοινωνία», υπογράμμισε ο δημοσιογράφος του BBC, Μαρκ Λόουεν.
«Καλωσορίζω την απόφαση της Ελλάδας να επιτρέψει τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών και να αναγνωρίσει τις οικογένειες από ομόφυλα ζευγάρια. Έχοντας στηρίξει τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών στο Ηνωμένο Βασίλειο, ξέρω πως αυτά είναι υπέροχα νέα για τους ανθρώπους στην Ελλάδα», σχολίασε ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον.
Ο βρετανικός Guardian τονίζει πως το νομοσχέδιο πέρασε από την κεντροδεξιά κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις της Εκκλησίας, ενώ οι New York Times αναφέρουν πως η κίνηση αυτή δίνει στα ομόφυλα ζευγάρια τα ίδια δικαιώματα και τους ανοίγει τον δρόμο στην υιοθεσία παιδιών.
πηγή: MEGA TV