Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Οι τριγμοί στο πολιτικό σκηνικό και το Γαλάζιο φροντιστήριο
Να χαμηλώσει τους τόνους με τον Αντώνη Σαμαρά επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου μετά την επίθεση του πρώην πρωθυπουργού στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, για τη δυνατότητα αποχής από την ψηφοφορία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που έδωσε ο πρωθυπουργός στους διαφωνούντες βουλευτές.
«Ας είναι πιο προσεκτικός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κι ας συνειδητοποιήσει ότι ο πολιτικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κι όχι ο Αντώνης Σαμαράς», δήλωσαν συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά.
«Δεν υπάρχει θέμα ρήξης. Προχωράμε ενωμένοι προχωράμε με την αλήθεια», ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου.
«Γαλάζιο φροντιστήριο»
Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται το μασάζ από το Μαξίμου στους γαλάζιους βουλευτές με φόντο τις αναταράξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Η πρώτη ημέρα ενημέρωσης, που κράτησε 2,5 ώρες, κατέγραψε την απουσία του Μάκη Βορίδη, παρά την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι η διαδικασία εξελίσσεται μέσα σε θετικό κλίμα. Οι βουλευτές που ήταν αντίθετοι στο επίμαχο νομοσχέδιο φαίνεται να παραμένουν αμετακίνητοι στη θέση τους.
Πολλοί βουλευτές μάλιστα ζήτησαν συγκεκριμένες διευκρινίσεις για επιμέρους ζητήματα που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο.
Εκεχειρία στον ΣΥΡΙΖΑ
Ταυτοτικό ζήτημα χαρακτηρίζει η Κουμουνδούρου τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ σε ισχύ είναι η ανακωχή ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και τον Παύλο Πολάκη.
Στον ΣΥΡΙΖΑ πληθαίνουν οι διαφωνίες με τους χειρισμούς της ηγεσίας, με τη Νίνα Κασιμάτη να διαμηνύει με επιστολή της στο προεδρείο της Βουλής ότι δεν επιθυμεί να μπει η υπογραφή της σε προτάσεις νόμου χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με την ΚΟ και έγκριση του κειμένου.
ΠΑΣΟΚ
Θετικός επί της αρχής εμφανίζεται ο Νίκος Ανδρουλάκης που συγκαλεί σήμερα την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ενώ ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών του κόμματος αναμένεται να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Ένα βήμα παραπέρα στη συζήτηση έκανε ο Παύλος Χρηστίδης.
«Για την παρένθετη κύηση αυτά τα ζητήματα έχουν αποφασιστεί και ψηφιστεί στην Ελλάδα το μακρινό 2002. Δεν μπαίνει τώρα η συζήτηση αυτή. Εγώ λέω ότι κάποια στιγμή πρέπει να ανοίξουμε τη συζήτηση σε ένα άλλο επίπεδο».
Οι δημοσκοπήσεις
«Ναι» στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών λέει το 54,8% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της Marc για το «Πρώτο Θέμα», ενώ το 41,9% δηλώνει πως διαφωνεί.