Γλυπτά του Παρθενώνα: Η «υβριδική συμφωνία» Ελλάδας – Μεγάλης Βρετανίας
Μετά το μπαράζ των δημοσιευμάτων του Bloomberg και των βρετανικών Μέσων ενημέρωσης για τις προχωρημένες συζητήσεις του Βρετανικού Μουσείου με την ελληνική κυβέρνηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, την σκυτάλη παίρνει πρωτοσέλιδο από το «ΒΗΜΑ της Κυριακής» με τίτλο «Προς υβριδική συμφωνία» περιγράφει τη «φόρμουλα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα».
Υβριδική συμφωνία
Για να φτάσουν οι δύο πλευρές στην υβριδική συμφωνία και μέχρι το ζήτημα της επιστροφής να αναχθεί σε διακρατική υπόθεση μεταξύ των χωρών, όπως προβλέπουν οι απόφαση της UNESCO του 2021 για τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, δύο είναι οι απαγορευμένες λέξεις:
– Ο «δανεισμός» για την Ελλάδα
– Η «επιστροφή» για το βρετανικό μουσείο
«Η επίτευξη μιας συμφωνίας για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών στη γενέθλια γη είναι δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη. Απαιτείται καθορισμός αρχών και πλαισίου, επίγνωση της ‘κόκκινη γραμμής’ και προσήλωση στον εθνικό μας στόχο. Χαρακτηριστικά που διαθέτει απολύτως η κυβέρνηση», αναφέρει σε δήλωσή της στην εφημερίδα η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Παρέμβαση Βενιζέλου
Στο θέμα παρεμβαίνει με άρθρο του στο «ΒΗΜΑ» και ο Ευάγγελος Βενιζέλος που ως πρώην υπουργός Πολιτισμού επαναφέρει τις δύο κινήσεις ΜΑΤ που είχε προτείνει και ως υπουργός το 1997.
Να εκτεθούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης με την σφραγίδα του Βρετανικού Μουσείου όχι ως ιδιοκτήτης ή δανειστής, αλλά ως σταθμός όπως σημειώνει, και κατά την ίδια λογική η Ελλάδα να συνδιοργανώνει στις σημερινές αίθουσες των Μαρμάρων στο Βρετανικό Μουσείο εκθέσεις ελληνικών αρχαιοτήτων.
«Όλα μπορούν να γίνουν με έναν κοινό παρονομαστή ύφους που αρμόζει και στις ελληνικές και στις βρετανικές ευαισθησίες, με αποτέλεσμα την επιστροφή και την ένωση των Μαρμάρων. Οι δυο αυτές κινήσεις μπορούν να επιταχύνουν την επιθυμητή εξέλιξη».
Τις συζητήσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν είχαν αποκαλύψει «Τα ΝΕΑ» στις αρχές Δεκεμβρίου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη λίγες ημέρες πριν και μετά τη συνάντησή του με τον βασιλιά Κάρολο να μιλά τότε για αμοιβαία επωφελή συμφωνία.
«Την αισθάνομαι τη συγκυρία, γνωρίζω ότι η βρετανική κοινή γνώμη είναι υποστηρικτική για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και επαναλαμβάνω, χρησιμοποιώ τη λέξη ‘επανένωση’ αντί της ‘επιστροφής’ συνειδητά».
«Δεν μπορείς να δανείσεις κάτι που δε σου ανήκει»
Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση που είχε με τον σύλλογο Ελλήνων αρχαιολόγων δεν έκρυψε την ανησυχία του για τον όρο «δανεισμό» που χρησιμοποιούν τα βρετανικά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών και ζήτησε άμεση ενημέρωση από την κυβέρνηση.
«Ένα αίτημα το οποίο είναι από το 1830 και μια διεκδίκηση που έχει πάρει ένα πλαίσιο συγκεκριμένο εδώ και τέσσερις δεκαετίες, δεν μπορεί να την εντάσεις στα πλαίσια ενός προεκλογικού χρόνου. Δεν μπορείς να δανείσεις ή να ανταλλάξεις κάτι που δε σου ανήκει».
Στα περί προεκλογικής εκμετάλλευσης της υπόθεσης της επιστροφής των Μαρμάρων που καταλογίζει στη κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, η υπουργός Πολιτισμού μιλά για μικροκομματικούς υπολογισμούς της αντιπολίτευσης και ξεκαθαρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση ξέρει να διαπραγματεύεται και δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών.
Πηγή: megatv.com